מגפות בטיסה
שחפת, חצבת, שפעת, מלריה, דלקת קרום המוח, סארס וגם קרינה קוסמית - הנוסעים בטיסות נחשפים וחושפים זה את זה למחלות מדבקות, העלולות להביא אלינו מגפות קשות
סכנה נוספת, לא פחות חמורה, שנשקפת לנוסעים היא חשיפה למחלות מידבקות. המחלות שבהן מדובר, כמו שחפת, חצבת ועוד, עוברות בדרך כלל באוויר. מאחר שתא הנוסעים במטוס צפוף והאוויר ממוחזר, זה מקל מאוד על החיידקים ׳לטייל׳ מהנוסע החולה אל תוך מערכת הנשימה של הנוסעים הבריאים ולהתרבות שם. כך נגרמת גם נדידה של חיידקים ונגיפים מסוגים שונים מקצה אחד של הגלובוס לקצהו השני.
"יש הרבה מקרים מתועדים של התפרצויות של מחלות שמועברות באוויר אחרי טיסה, אומר פרופ׳ פוטסמן. ברגע שאדם חולה מתעטש או משתעל, כל הנוסעים סביבו נדבקים. האוויר במטוס ממוחזר בצורה סקטוריאלית, כלומר הוא לא הולך קדימה ואחורה אלא יורד מלמעלה ונכנס למטה את תוך פתחי היניקה. התוצאה היא שאנשים שיושבים באותו אזור מחליפים ביניהם במהלך הטיסה וירוסים וחיידקים".
הדוגמה הבולטת יותר לסכנה היא התפרצות מחלת הסארס לפני כארבע שנים. נגיף הסארס, שגורם לדלקת ריאות קשה ולעיתים קטלנית, הופיע לראשונה במחוז מסוים בסין בנובמבר .2002 הוא עורר התעניינות עולמית רק ארבעה חודשים אחר כך כשאיש עסקים אמריקאי שטייל בסין נדבק בו. מעגל הנדבקים כלל תחילה רק חלק מהרופאים והאחיות שטיפלו באיש, אך בתוך זמן קצר התפשט הנגיף לטייוואן, להונג קונג ולמדינות נוספות בעולם בגלל אנשים שנחשפו לנגיף ואחר כך עלו לטיסות.
פתרון דרסטי
מחלות נוספות שתועדו בספרות הרפואית ככאלה שמועברות באמצעות מטוסים הן למשל נגיף השפעת (שמגיע מסין,( המלריה (שהגיעה עם יתושים שעלו לטיסה מאפריקה) ודלקת קרום המוח (שמתפשטת בין המוסלמים שמגיעים מכל העולם למכה.(
"החשש הגדול כרגע הוא מפני מגפה של שפעת העופות, שתתחיל לעבור במהירות בין בני אדם ותתפשט בין ארצות העולם באמצעות אדם חולה שיטוס במטוס," אומר פרופ׳ פוטסמן. "הפתרון שלי לבעיה הוא די דרסטי: אם יש מישהו במטוס שמשתעל בלי הרף, הנוסעים שלידו צריכים ליידע את צוות הדיילים, ואלה חייבים לתת לו מסכה לפנים, כדי למנוע ממנו להפיץ את החיידקים או הנגיפים לנוסעים האחרים. בתור זיהומולוג קורה לא פעם שאני מעיר לאדם שיושב קרוב אלי במטוס ומשתעל. אם הוא לא יושב עם מסכה, לפחות שישים יד על הפה."
עוד צרה שמטרידה כעת את המומחים היא קרינה קוסמית, שמקורה בחלל החיצון. איש לא יודע בדיוק מאין היא מגיעה, אבל מעריכים שמקורה בסופרנובה. כשחלקיקי הקרינה הזו נעים בחלל ופוגעים באטמוספירה נוצרת קרינה משנית, מעין ׳מטר׳ של חלקיקי קרינה, שמתפזרים למטה כאילו מישהו זרק חופן של אורז על כדור הארץ.
כמות גדולה של קרינה כזו גורמת נזק הרסני לגוף ואף מוות. אך מחקרים מראים שחשיפה לרמה נמוכה של קרינה דווקא מגינה על הגוף ומעודדת את מנגנון הריפוי שלו. הבעיה היא שאף אחד לא יודע היום בדיוק מהי הרמה ה׳טובה׳.
הסיכונים הבריאותיים מחשיפה לקרינה קוסמית הם רבים - החל מנזק לתא הבודד, שגורם למשל לקטרקט בעיניים ועד סרטן. עם זאת, קיימים בנושא מחקרים סותרים, ונראה שרב הנסתר על הנגלה. כך למשל מחקר שנערך באיסלנד ב־2005 על טייסים העלה שהם נמצאים בסיכון מוגבר לפתח קטרקט, אך שני מחקרים אחרים, מאנגליה ומגרמניה, העלו מסקנות הפוכות שלפיהן לטייסים יש פחות קטרקט מאשר לכלל האוכלוסייה באותו גיל.
• יש לכם שאלה בנושא גידול ילדים? ’הקו להורה‘ פועל בימים א‘ ו-ד', בין השעות 09:00-15:00, בטלפון: 6406888-03 או במייל .