שתף קטע נבחר

צילום: מיכאל קרמר

המועמדים להחלפת חלוץ: קפלינסקי ואשכנזי

עם היוודע דבר התפטרות הרמטכ"ל העריכו גורמים צבאיים כי את מקומו של דן חלוץ יתפוס אחד משניים: האלוף משה קפלינסקי או האלוף (מיל') גבי אשכנזי

מיד עם הודעתו של הרמטכ"ל דן חלוץ על התפטרותו, נזרקו לאוויר שני שמות של מחליפים מובילים: סגנו, האלוף משה קפלינסקי ומנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (מיל') גבי אשכנזי. גם מפקד זרוע היבשה, האלוף בני גנץ, הוזכר כמועמד אולם אם ימונה יהיה בכך מעין "דילוג על דור", כפי שנעשה במשטרה עם מינויו של משה קראדי לתפקיד המפכ"ל. הסיכויים למהלך שכזה נמוכים מאוד. אפשרות אחרת היא שאחד מהאלופים במילואים שהשתחררו זה מכבר מצה"ל יקרא לדגל, אך במערכת הביטחון מעריכים שגם הסיכוי לכך אפסי.

 

 

האלוף משה קפלינסקי, סגן הרמטכ"ל, היה המועד הטבעי לרשת את מקומו של חלוץ עם סיום כהונתו. גם בחודשים האחרונים, כשמעמדו של חלוץ התערער, עלו שמו כמועמד לקבלת הדרגות, ועמן התפקיד היוקרתי. קפלינסקי החל את תפקידו כסגן הרמטכ"ל במרס 2005, נחשב לקצין מוערך מאוד גם בתוך צה"ל וגם על ידי הדרג המדיני. לאחר המלחמה גיבה את הרמטכ"ל בפרשת מכירת המניות ונמנע מלהתייחס לאפשרות כי יחליף אותו.

 

הוא התגייס בשנת 76' לחטיבת גולני ומילא שורה של תפקידים בחטיבה, בשנת 2001 הועלה לדרגת אלוף, ומונה למזכיר הצבאי של ראש הממשלה. באוגוסט 2002 מונה לאלוף פיקוד המרכז, עסק בעיקר בפעילות נגד הטרור בשטחים.

 

קפלינסקי נחשב לאיש אמונו של חלוץ ובמהלך המלחמה אף שוגר לפיקוד צפון לעבוד בצמוד עם האלוף שכיהן אז, אודי אדם. קצין בכיר אמר אז ל-ynet: "הרמטכ"ל לא יכול להדיח קצין כה בכיר בזמן מלחמה, לכן הוא עשה מהלך שמזיז אותו מהחזית עם רמז עבה לעתיד הקרוב".

 

לאחר חשיפת פרשת המניות, במסגרתה מכר חלוץ מניות לפני המלחמה, אף התייצב קפלינסקי לצידו של חלוץ ואמר: "נוכח ה'עליהום' שעשו לרמטכ"ל, אני מרגיש בשבילו שגם אותי הפכו לשק חבטות. זה עצוב. אין שום סיבה שלא ימשיך את תפקידו".

 

קפלינסקי נחשב גם לבן טיפוחיו של ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון. בסביבתו הקרובה של שרון נהגו להתייחס אל קפלינסקי כאל בן בית, ועם מינויו של חלוץ היו ממקורביו של שרון שאמרו: "לא משנה מי יהיה עכשיו הרמטכ"ל, משנה מי יבוא אחריו. ואחריו בא קפלינסקי". ואכן, לכולם היה ברור כי קפלינסקי יהיה הרמטכ"ל הבא. אלא שהמלחמה בלבנון פגעה גם בו, לנוכח האחריות המוטלת על סגן רמטכ"ל מתוקף תפקידו. במערכת הפוליטית יש גם כאלה הטוענים כי בשל קרבתו של קפלינסקי לפוליטיקאים, ובמיוחד אל משפחת שרון, אין הוא ראוי להתמנות לרמטכ"ל בעת הזו.

 

הפסיד לחלוץ: האלוף אשכנזי

האלוף (מיל') גבי אשכנזי מונה לפני כשלוש שנים וחצי לסגן הרמטכ"ל, ובחודש יולי האחרון סיים את תפקידו. לאחר מכן עבר למשרד הביטחון. האלוף אשכנזי הפסיד במירוץ לתפקיד הרמטכ"ל לחלוץ לאחר שששר הביטחון דאז, שאול מופז, הכריע בסוגיה בתום מירוץ צמוד. אשכנזי בן ה-52 נכנס לתפקידו כמנכ"ל משרד הביטחון ביולי 2006, כשבועיים לאחר פרוץ המלחמה. הוא היה המועמד המוביל של שר הביטחון עמיר פרץ לתפקיד מאז נכנס פרץ למשרד ונחשב לאיש עבודה מעולה.

 

הלילה ציינו גורמים ביטחוניים כי הוא המועמד בעל הסיכויים הרבים ביותר לקבל את התפקיד ולחלץ את צה"ל מהבוץ בו הוא נמצא. "אשכנזי היה מועמד לתפקיד הזה והוא נותר מועמד ראוי", אמר הגורם, "העובדה כי בשנים האחרונות לא היה בתוך צה"ל רק מגבירה את סיכויו לקבל את התפקיד על פני כל מועמד לובש מדים".

 

הוא נולד בשנת 1954 במושב חגור ומילא שורת תפקידים במהלך שירותו הצבאי: ב-1972 התגייס לצה"ל לחטיבת גולני. שנה מאוחר יותר השתתף בקרבות חזית הדרום במלחמת יום הכיפורים. הוא השתתף במבצע "אנטבה" ובמבצע "ליטני" ונפצע בעת שהיה סגן מפקד גדוד בחטיבת גולני. את רוב שירותו בצה"ל עשה אלוף אשכנזי בצפון.

  

ב-1980 מונה אשכנזי למפקד גדוד ב"גולני" ובמלחמת לבנון שימש סגן מפקד חטיבת גולני ופיקד על הכוח שפעל בבופור, בנבטיה ובג'בל ברוך. לאחר יציאת צה"ל מלבנון שימש כמפקד חטיבה מרחבית בפיקוד צפון.בשנים 1986-1988 פיקד אשכנזי על חטיבת גולני ובתום התפקיד הזה שימש כקצין אגף המבצעים בפיקוד הצפון. ב-1990 עבר הסבה לשריון ושימש במשך שנתיים כמפקד אוגדת שריון בצפון.

 

מ-1992 פיקוד על יחידת הקישור ללבנון וב-1994 מונה לראש חטיבת המבצעים במטכ"ל. שנתיים מאוחר יותר שימש כעוזר ראש אגף המבצעים. ביולי 1998 מונה לאלוף פיקוד הצפון, תפקיד שאותו מילא במשך כמעט ארבע שנים עד שמונה לסגן הרמטכ"ל.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
קפלינסקי. הסגן
צילום: גיל יוחנן
צילום: שלום בר טל
אשכנזי. יחזור למדים?
צילום: שלום בר טל
גנץ. ידלגו על דור?
צילום: ירון ברנר
מומלצים