שתף קטע נבחר

עיתוני העולם: הלחץ גובר על אולמרט

בבריטניה נכתב כי חלוץ התפטר לאחר שהואשם באחריות לכישלונות המלחמה בלבנון; "ניו יורק טיימס" כתב על "הניסיון הצבאי המוגבל" של חלוץ ושר הביטחון פרץ. הדיווחים השונים קשרו בין עיתוי ההתפטרות להודעה על חקירתו של אולמרט בפרשת הבנק הלאומי ונכתב כי כעת גובר הלחץ על ראש הממשלה - מבלי לפרט בדיוק למה הכוונה

הידיעה על התפטרותו של הרמטכ"ל רב-אלוף דן חלוץ עשתה כותרות ברחבי העולם. עיתוי פירסום הידיעה - קצת אחרי חצות בישראל - איפשר לחלק מעיתוני אירופה וכל התקשורת בארצות הברית להספיק ולהעביר דיווחים בעיתוני הבוקר וערוצי החדשות בטלוויזיה.

 

 

"וושינגטון פוסט" קשר את עיתוי ההתפטרות לפירסומים אודות מסקנות התחקיר שניהל הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון, שמתח אתמול ביקורת חריפה על ניהול המלחמה. שומרון אמר כי "המלחמה נוהלה ללא מטרה", וש"ראש הממשלה נתן הנחיה להפסיק את ירי הרקטות על ישראל אך הצבא לא תרגם זאת למטרה צבאית".

 

"פוסט" מציין כי חלוץ היה נתון תחת לחץ כבד מצד קצינים בכירים בדימוס לפרוש מתפקידו, ושהישיגיה של המלחמה - שיחרור החיילים החטופים והפסקת ירי הרקטות - לא הושגו. העיתון כותב כי מינויו של חלוץ שיקף את השינוי בסדרי העדיפויות של ישראל - מעבר מהסתמכות על צבא יבשה להעדפה של זרוע אוויר חזקה - אולם מציין גם את הביקורת הרבה של קצינים בדימוס שטענו כי נתן משקל מוגזם לשימוש בחיל האוויר במלחמה. מנגד מציין העיתון גם את השבחים שקצר חלוץ בניהול תהליך ההתנתקות והיציאה מרצועת עזה "במהירות ובדיוק רב".

 

"טלגרף" הבריטי דילג על הליכי התחקיר השונים המתנהלים עדיין בישראל וכתב כי חלוץ התפטר "לאחר שחקירות פנימיות האשימו אותו בטעויות שנעשו במהלך המלחמה בלבנון אשתקד". גם "גרדיאן" ציטט את מכתבו של חלוץ לראש הממשלה אולמרט ולשר הביטחון פרץ, בו אמר שהעיתוי להתפטרות קשור לסיום תחקירי המלחמה בצה"ל.

 

"ניו יורק טיימס" כתב על הביקורת הציבורית הגדולה שהופנתה נגד חלוץ ושר הביטחון פרץ בעקבות המלחמה, מציין שלשניהם יש ניסיון צבאי מוגבל" ואת חוסר ההחלטיות שלהם, וההימנעות שלהם משיגור כוחות קרקעיים ללבנון מחשש לנפגעים רבים. גם הטיימס מדגיש את ההסתמכות הרבה של צה"ל על חיל האוויר בתקופת המלחמה "... אך (למרות זאת) יכול היה חיזבאללה להמשיך ולשגר יותר מ-100 רקטות ביום על צפון ישראל לכל אורך המלחמה, ועורר תסכול רב בקרב הישראלים".

 

תחת הכותרת "מפקד הכוחות המזוינים התפטר, ממשלת אולמרט בתסבוכת", מדווח העיתון האיטלקי "לה רפובליקה" על התפטרות חלוץ. ההחלטה להתפטר התבשלה לאחר שתחקיר פנימי הפנה על הגנרל אצבע מאשימה בנוגע לאחריותו ל"אי ההצלחה" במלחמה נגד החיזבאללה בלבנון בשנה שעברה. עזיבתו הפתאומית של חלוץ מהווה מכה קשה נוספת לממשלתו של אולמרט, שכבר מעורב בסדרה של שערוריות פוליטיות.

 

כמעט כל הדיווחים ציינו את הביקורת על ההחלטה להמשיך במבצע בלבנון גם אחרי שהפסקת האש נכנסה לתוקף. העיתונים מציינים כי הפקודות ניתנו גם למרות שהחיילים התלוננו על חוסר בציוד, מזון ומים.

 

כל הדיווחים קשרו בין הדיווח על התפטרות חלוץ לדיווחים על ההחלטה להתחיל בחקירה נגד ראש הממשלה אולמרט בפרשת מכרז מכירת הבנק הלאומי. סוכנות הידיעות רויטרס, שמספקת את דיווחיה לכלי תקשורת רבים ברחבי העולם, ציינה בכותרת הידיעה של כי כעת "גובר הלחץ על אולמרט".

 

הכוונה הייתה, ככל הנראה, לעובדה שהתפטרות חלוץ באה בשעה שהממשלה והעומד בראשה מוטרדים בשורה ארוכה של פרשיות השחיתות. ואולם ניתן לפרש את האמירה גם כרמז אודות הלחץ על אולמרט לקבל - כמו חלוץ - את האחריות על תוצאות המלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלוץ ואולמרט. העיתונים בעולם עשו את הקשר
צילום: רויטרס
מומלצים