עשרות נכי פוליו חסמו את קומת הוועדות בכנסת
עשרות חולים, חלקם בכסאות גלגלים, מחו על סחבת שנוקט יו"ר ועדת הרווחה, ח"כ משה שרוני, במטרה להפיל חוק למתן קצבאות לחולים. ח"כ שרוני: "בכוונתי להגיע להחלטה צודקת ללא הסתייגויות"
עשרות נכי פוליו חסמו בצהריים (יום ד') את קומת הוועדות בכנסת, בתגובה להחלטה של יו"ר וועדת הרווחה משה שרוני, שהורה להעביר את הדיון בחוק שיעניק הטבות לחולים לוועדה ציבורית בראשות שופט. ההחלטה מנעה אישור החוק בוועדה והעברתו לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
יו"ר ארגון נכי הפוליו בישראל, שמעון יאיר, אמר כי "ברור לחלוטין ששרוני עשה הסכם עם האוצר לטרפד את החוק בכך שהוא קבר אותו בוועדה ציבורית ובתמורה לקבל הטבות לגמלאים. עד אתמול לא היתה שום בעיה והיה בטוח שזה יילך במסלול המליאה ושרוני אמר לנו שהוא מחויב לחוק ופתאום הוא התקפל".
אין כניסה לחדר. (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ עזמי בשארה, מיוזמי הצעת החוק, היה מופתע גם הוא מהחלטת יו"ר הוועדה: "שרוני חתר תחת רצונו של הרוב בבית, ממניעים שאיננו יודעים עליהם. מה יכול פרלמנטר לעשות יותר מאשר לחוקק חוק טוב, או לקבל רוב שלוש פעמים בשביל להשפיע לטובת הציבור כמו הנכים? זה היה טרפוד מכוון על ידי אנשים שאינם תומכים בציבור הנכים ולא מעזים להגיד להם, או שכן תומכים, אך לא מעזים לפעול לפי דעתם מסיבות קואליציוניות".
במדינת ישראל חיים היום כ-4000 חולי פוליו, מתוכם 1500 במצב קשה. הצעת חוק להטבת נכי הפוליו היתה אמורה להעניק לחולים קצבה חד-פעמית וקצבה חודשית.
יאיר טוען כי זו אחריותה של המדינה לכך שחלה בשנות ה-50 והמדינה היא זו שצריכה לטפל בו. "הנושא שלנו מתגלגל בכנסת כבר 12 שנים ולפני חודשיים היה רוב במליאה של 99 ח"כים לטובת הצעת החוק. איך יכול להיות שפתאום מצאו מחקר הזוי שמוכיח כי המדינה אינה אחראית למחלה שלנו? צריך להבין שבשנות ה-50 חלו רבים במחלת הפוליו בעקבות כך שלא ניתן חיסון לאזרחים מסוימים, או שהחיסון היה מקולקל. לא במקרה 80 אחוז מחולי הפוליו הם מעדות המזרח או ערבים, כיוון שהיתה הזנחה של המדינה באזור הפריפריה ולכן המדינה היא האחראית למחלתנו", אמר יאיר.
בכוונת ארגון נכי הפוליו להמשיך את צעדי המחאה ולערוך הפגנה בכנסת בעוד שבוע.
יו"ר וועדת הרווחה והבריאות, ח"כ משה שרוני, אמר בתגובה כי "ההחלטה על הקמת ועדה ציבורית בראשות שופט, היסטוריון ורופא מומחה למחלת הפוליו, היא ההוכחה שיש בכוונתי להגיע להחלטה צודקת ללא הסתייגויות. אני בטוח שיחוקק חוק צודק שיהיה ניתן להגן עליו. ההבדלים בין נתוני המחקר שהוצגו בפניי מחייבים אותי לנהוג באחריות ולחוקק את החוק הטוב והצודק ביותר".