שתף קטע נבחר

בחירות בסרביה: עוד רפורמות - או לאומנות?

הבחירות הכלליות ייקבעו האם פניה של סרביה מועדות להמשך רפורמות ולהתקרבות למערב - או חזרה לחיק החמים של הלאומנות. הסקרים האחרונים צופים כי אף מפלגה לא תצליח להשיג רוב מוחלט בבחירות. פרשנים מעריכים כי בסופו של דבר, צפויה לקום קואליציה בין המפלגה הפרו-מערבית למפלגת הימין-מרכז

תושבי סרביה הלכו היום (א') לקלפיות, כדי להצביע בבחירות לפרלמנט שעשויות להכריע האם המדינה המעורערת תמשיך לבצע רפורמות שייקרבו אותה למערב - או תשוב לעברה הלאומני. כ-20 מפלגות מתמודדות בבחירות - החל ברפורמיסטים פרו-מערביים וליברלים, וכלה בקיצונים לאומנים ושמרנים.

 

הבחירות היום הן הראשונות במדינה מאז שנפרדה סרביה ממונטנגרו, השכנה הזעירה מדרום-מערב, שהיתה שותפתה האחרונה ממדינות יוגוסלביה לשעבר. הקלפיות צפויות להיסגר בשעה 20:00 שעון ישראל.

 

מועצת הבחירות המרכזית בסרביה מסרה כי בשלוש השעות הראשונות לפתיחת הקלפיות, עמד שיעור ההצבעה על 9 אחוזים. במדינה ישנם 6.6 מיליון בעלי זכות בחירה, ואחוז החסימה - שיאפשר למפלגות להיכנס לפרלמנט בן 250 המושבים - הוא 5 אחוזים מהקולות.

 

האתגר המרכזי העומד בפני הממשלה הבאה - והפרלמנט הבא - הוא המשך הטיפול בסכסוך סביב מחוז קוסובו. מרבית הסרבים מתנגדים לוותר על מחוז המריבה, וכן דוחים את דרישת המערב לאסור את פושע המלחמה הנמלט ראטקו מלאדיץ' ולהעמידו לדין.

 

נושא נוסף שמעסיק את סרביה הוא הנושא הכלכלי. רפורמות כלכליות שהונהגו במדינה מאז 2000 הצליחו לסייע לסרביה להשתקם משנות המלחמה שעברו עליה, וב-2005 נרשמה במדינה צמיחה שנתית של 5.9 אחוזים. עם זאת, שיעור המובטלים בסרביה הוא גבוה, ועומד על 31 אחוזים.

 

המפלגות הבולטות המתמודדות בבחירות הן המפלגה הסרבית הקיצונית (SRP) הלאומנית והימנית, שהשתתפה בשעתו בקואליציה של שליט סרביה המנוח סלובודן מילושביץ, ומנגד - מפלגתו של נשיא סרביה בוריס טדיץ', המפלגה הדמוקרטית. מפלגתו של טדיץ' נהנית מתמיכת המערב. המפלגה השלישית הבולטת היא מפלגת הימין-מרכז קואליציית העם, שבראשה עומד ראש הממשלה הנוכחי, וויסלאב קוסטוניצה.

 

מסקרים אחרונים שנערכו בסרביה עולה, כי אף לא אחת ממפלגות אלה יצליחו להשיג רוב מוחלט כדי להקים ממשלה לבד. פרשנים העריכו כי הממשלה הבאה עשויה להיות מורכבת מקואליציה שתכלול את המפלגה הדמוקרטית של טדיץ' ומפלגת הימין-מרכז של קוסטוניצה, ותזכה לתמיכתן של כמה מפלגות קטנות המייצגות מיעוטים אתניים.

 

הממשלה הנוכחית בסרביה נטתה לכיוון המערב, ביצעה רפורמות והבטיחה לשפר את יחסיה עם האיחוד האירופי - אך סירבה להתפשר בנושא קוסובו ומיאנה להסגיר את מלאדיץ' לבית הדין לפשעי מלחמה. "סרביה צריכה להמשיך לנוע במסלול יציב ובטוח", אמר היום קוסטוניצה לאחר שהצביע בבלגראד.

 

עם זאת, הקיצונים הימנים הבטיחו לעקור מהשורש את השחיתות, ולהחזיר את הכבוד הלאומי למדינה - שלטענתם נפגע בשל הרפורמות הפרו-מערביות. גם הם מסרבים להסגיר חשודים לידי בית הדין הבינלאומי בהאג. "ננצח, ונבטיח שקוסובו יישאר חלק מסרביה", אמר מנהיג המפלגה הקיצונית, טומיסלאב ניקוליץ'. "לא נשלול שיתוף פעולה עם המערב, אבל אנחנו רוצים לחזק את קשרינו עם רוסיה", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא טדיץ'. נתמך בידי המערב
צילום: רויטרס
קוסטוניצה. מסלול יציב ובטוח
צילום: איי אף פי
ניקוליץ'. נחזק הקשר עם רוסיה
צילום: איי אף פי
מומלצים