שתף קטע נבחר

"תוכנית הגרעין של צפון קוריאה - סכנה לישראל"

סטנלי רות, בכיר לשעבר בממשל האמריקני ומומחה ליחסים בינלאומיים, אמר היום כי הסנקציות שהטיל המערב על צפון קוריאה לא יצליחו למנוע ממנה להפיק חומר גרעיני בקיע. בנאומו בכנס הרצליה, אמר רות כי צפון קוריאה תוכל בקלות למכור את החומר הגרעיני שתפיק, ולכך עלולות להיות השפעות הרסניות על שלום העולם כולו

להמשך הפעילות הגרעינית של צפון קוריאה יש השפעה ישירה על המצב במזרח התיכון לרבות ביטחונה של ישראל - כך אמר היום סטנלי רות, מומחה ליחסים בינלאומיים ששימש בעבר כעוזר למזכיר המדינה האמריקני לענייני אסיה.

 

רות, שהופיע בכנס הרצליה השביעי של המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי, אמר כי הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על פיונגיאנג לא הצליחו לשנות את המצב בשטח ומשטרו של קים ג'ונג-איל ממשיך בתוכניתו כמעט בלא הפרעה. מאחר שאין לדבריו בשלב זה פיתרון צבאי, ההערכה היא שצפון קוריאה תצליח בעתיד להפיק חומר בקיע.

 

רות ציין כי מאחר שקופת המזומנים שלה ריקה, לא מן הנמנע שצפון קוריאה תרצה למכור את החומר שברשותה, ולדבריו, למכירה שכזו עלולות להיות השלכות חמורות על שלום האזור. הוא ציין כי די בכמות של כ-8 ק"ג של חומר בקיע על מנת להפיק פצצה גרעינית - וניתן להבריח כמות כה קטנה בדרכים רבות ומגוונות - ובקלות יחסית.

 

"צפון קוריאה ייצאה את כל משאביה האחרים, ואין סיבה להניח שהיא לא תייצא גם את משאביה הגרעיניים. זהו איום רציני על שלומה של ישראל - ועל שלום העולם כולו. גם מכירה אחת קטנה עלולה להסתיים בקטסטרופה", הזהיר רות.

 

הסנקציות לא הצליחו להניב תוצאות

רות אמר כי הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה באוקטובר לא הפתיע - שכן למומחים היה ברור שכוונתה של הממשלה בפיונגיאנג היא להמשיך ולקדם את תוכנית הגרעין במקביל לשיחות בפורום שש המדינות.

 

לטענתו, אף כי התגובות הבינלאומיות לניסוי היו אמנם קולניות, אולם בסופו של דבר לא שינו דבר כמעט בשטח. המסחר בין סין וצפון קוריאה נמשך כמעט בלי הפרעה, וכך גם המסחר והקשרים עם דרום קוריאה. הסנקציות, לדבריו, לא הניבו את התוצאה הרצויה.

 

כמו כן הדגיש רות כי לפי שעה לא קיים פיתרון צבאי שיעצור את תוכנית הגרעין של צפון קוריאה משום שכוחה הצבאי של ארצות הברית מתוח עד הקצה בכמה חזיתות - וכן ומשום שאין לפעולה שכזו תמיכה בינלאומית. עוד הוא ציין כי גם בזירה הדיפלומטית אין לארה"ב בשלב זה כלים לשכנע את צפון קוריאה לסגת מכוונותיה, שכן היא אינה זוכה לתמיכתן של סין ורוסיה.

 

רות ציין עוד כי כישלונה של המערכת הבינלאומית ליצור מנגנון שירתיע את צפון קוריאה נקלט בוודאי על ידי איראן, והרפובליקה האיסלאמית צפויה לשאוב ממנו עידוד ולהמשיך במדיניותה הנוכחית של התרסה חרף האיומים של מועצת הביטחון ושל מדינות המערב.

 

לדברי רות, הפיתרונות היחידים שעשויים אולי לסייע לעצור את צפון קוריאה הם המשך הדיפלומטיה, לצד איומים בסנקציות חריפות יותר. לדבריו, לארה"ב לא יהיה מנוס אלא לעבור משיחות רב-צדדיות למשא ומתן ישיר עם פיונגיאנג, בניסיון לשכנע את פיונגיאנג לוותר על שאיפותיה תמורת הטבות כלכליות. ובאשר לאיומים בסנקציות, טען רות כי תהיה להן משמעות רק אם יפן תטיל את כל כובד משקלה הכלכלי מאחוריהן שכן הקשרים בין סין ודרום קוריאה למשטר קים נותנים לו את הגב הדרוש לו לעת עתה.

 

בתוך כך, הודיע היום (א') שליח ארה"ב לשיחות הגרעין הרב-צדדיות, כריסטופר היל, כי ייתכן שהשיחות הרב-צדדיות יחודשו תוך שבועיים. סבב השיחות הקודם הסתיים בחודש שעבר בלא תוצאות. היל , המבקר בבייג'ינג, עידכן את עמיתו הסיני, וו דאוויי, במשא ומתן הישיר שניהל בשבוע שעבר בברלין עם שליח צפון קוריאה לשיחות. סוכנות הידיעות קיודו דיווחה, כי בתום פגישה עם וו, ציין היל כי השניים הגיעו להסכמה שיש לחדש את השיחות בהקדם האפשרי. "איני יודע עדיין מתי זה ייקרה, אבל אני מעריך שתוך שבועיים", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רות. פתרון צבאי אינו התשובה
צילום: יותם פרום
קים ג'ונג-איל. הניסוי לא הפתיע
צילום: רויטרס
מומלצים