שתף קטע נבחר

סין מאשרת: יירטנו לוויין בירי מהקרקע

חמישה ימים אחרי דיווחי המודיעין האמריקנים מאשרת בייג'ינג כי ביצעה ניסוי שכלל יירוט של לוויין ישן על ידי ירי של טיל מהקרקע. דובר סיני: הניסוי לא כוון נגד אף מדינה ואיננו רוצים במירוץ חימוש בחלל. וושינגטון וטוקיו הביעו חשש מכוונותיה של סין. "אם תהיה שקיפות לא יהיה חשש"

סין אישרה היום (יום ג') לראשונה את הדיווחים המודיעיניים האמריקנים מהשבוע שעבר לפיהם ביצעה ניסוי של יירוט לוויין באמצעות ירי מהקרקע, אולם דחתה את הטענות כאילו היא חותרת למירוץ חימוש עם ארצות הברית בחלל.

 

דובר מטעם משרד החוץ הסיני אמר כי ממשלתו תידרכה את הגורמים הרלוונטיים בארה"ב, יפן ומדינות נוספות אודות הניסוי זמן קצר אחרי שבוצע. הוא אמר שנציגי הממשלות הזרות הביעו בפניו דאגה מפני מירוץ חימוש חללי אזורי אולם הוא דחה את דבריהם ואמר שחששותיהם משוללי יסוד.

 

"הניסוי לא כוון כנגד מדינה כלשהי ואינו מהווה איום על אף מדינה", אמר הדובר, ליו ג'אנצ'או. "מה שצריך להדגיש הוא שסין תמיד תמיכה בשימוש בחלל לצורכי שלום והתנגד לחימוש החלל".

 

האישור אינו צפוי להרגיע את החשש שהתעורר בעקבות הניסוי בוושינגטון ובירות אסיה השונות. דוברים רשמיים ביפן ואוסטרליה הביעו אחרי הדיווחים על הניסוי דאגה מפני כוונותיה של סין, שטוענת שהיא אומה שוחרת שלום. "אם לא תהיה שקיפות יהיה חשש. זה לא מספיק שסין מאשרת שהיה ניסוי אחד", אמר יאסוהיסה שיאוזקי, דובר ממשלת יפן.

 

בסוף השבוע דיווחו גורמים בסוכנויות הביון האמריקניות כי סין הצליחה להפיל לווין מזג אוויר מיושן באמצעות מערכת שהורכבה על טיל בליסטי. הפגיעה אירעה במרחק של כ-800 קילומטרים מפני כדור הארץ. דובר שגרירות סין בוושינגטון, ז'יאנהו לי, אמר אז כי הוא מכיר את הדיווחים על הניסוי אך אין בידיו מידע על הנושא. דובר משרד החוץ הסיני התייחס לדיווחים בהודעה לקונית ואמר כי תוכנית החלל של בייג'ינג אינה מהווה איום לאף מדינה.

 

מומחים העריכו כי הניסוי יאפשר לסין לכאורה לפגוע גם בלווינים שמסלול ההקפה שלהם אף יותר קרוב לכדור הארץ, ביניהם גם לוויינים אמריקנים וישראלים. לדעת המומחים, סין חוששת מהתעצמות ארצות הברית בתחום טכנולוגיית החלל, ובאמצעות הניסוי ביקשה לבדוק האם תוכל לסכל את הפעילות האמריקנית מחוץ לאטמוספירה, שחלקה מופנה נגד בייג'ינג. 

 

רוסיה וארה"ב הן שתי המדינות היחידות שהצליחו להשמיד לווינים באמצעות טכנולוגיה נגד לווינים. הניסוי האחרון שבוצע על ידי ארה"ב היה בימי המלחמה הקרה - ומאז לא בוצעו ניסויים דומים. אמנם אין אמנה בינלאומית המונעת ניסויים שכאלה אך המומחים מזהירים כי שברים שמתפזרים באתר הפיצוץ באטמוספירה עלולים לסכן לוויינים חיוניים אחרים וגם את תחנת החלל הבינלאומית עליה מוצבים שני אנשי צוות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים