4 שנות מאסר בפועל לסגן השמאי הממשלתי לשעבר
עונשי מאסר בפועל וקנסות כבדים הוטלו על ארבעה שמאים בכירים בשירות המדינה, שהורשעו ב"פרשת השמאים" בהונאת הביטוח הלאומי ב-16 מיליון שקל
בית המשפט המחוזי בחיפה גזר בצהריים עונשי מאסר בפועל וקנסות כבדים על ארבעה שמאים בכירים בשירות המדינה, שהורשעו כי הונו את הביטוח הלאומי בשומות שלא בוצעו או שבוצעו בניגוד לחוק בסכום של כ-16 מיליון שקל.
בכיר הנאשמים, שלמה תענך, בן 67, שכיהן כסגן השמאי הממשלתי הראשי, נדון לשש שנות מאסר מתוכן ארבע שנים בפועל ושנתיים על תנאי. כמו כן נדון לקנס של 3 מיליון שקל.
שמואל שחר, בן 58, שכיהן כמנהל לשכת חיפה והצפון, נדון גם כן לשש שנות מאסר מתוכן ארבע בפועל ושנתיים על תנאי. גם הוא ישלם קנס של 3 מיליון שקל.
הנאשם השלישי, מוסא חלף, בן 68, שימש כשמאי מחוזי ובעת הפרשה היה סגן מנהל הלשכה. חלף נדון לחמש שנות מאסר, מתוכן שלוש שנות מאסר בפועל ושנתיים על תנאי, ולקנס של 2.5 מיליון שקלים. הנאשם הרביעי, שמעון שינה, בן 78, נדון לשנת מאסר על תנאי וקנס של 2 מיליון שקל.
כל הנאשמים הורשעו בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, תענך שחר וחלף הורשעו גם בעבירות מירמה והפרת אמונים בנסיבות מחמירות. תענך ושחר הורשעו גם בהלבנת הון.
השופטת קבעה כי ב-18 במרץ יתייצבו תענך, שחר וחלף במשטרת חיפה, על מנת להתחיל לרצות את ענשם. את הקנסות הם אמורים לשלם בתוך חודשיים.
בנוסף לעונשי המאסר ולקנסות, קבעה השופטת כי בהתאם לחוק האיסור על הלבנת הון, יחולטו סכומים של כ-2.25 מיליון שקל משני חשבונות בנק שפתחו תענך ושחר, והכספים יועברו לביטוח הלאומי. מדובר בכמחצית מהסכומים בשני החשבונות, בשיעור הכספים שקיבלו השניים על השומות מהביטוח הלאומי. סכומים נוספים חולטו מחשבונות הבנק של שינה וחלף.
המעשים בהם הורשעו הארבעה בוצעו בשנים 1996-2001, כאשר הארבעה כיהנו כולם במשרות שונות במשרדי השמאי הכללי בחיפה. במשך תקופה זו ביצעו עבודות שומה עבור הביטוח הלאומי, וקיימו ביניהם שותפות לביצוע השומות כאשר את רוב השומות ביצעו חלף ושינה, ואת חלקן תענך, בעוד שחר ערך עבור הארבעה את החשבונות וחילק את העמלה בשווה בין כולם.
אלא שהשומות עליהן הצהירו כלל לא נערכו ולפיכך הורשעו כל הארבעה בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. עוד נקבע כי במשך חלק מהתקופה ביצעו את העבודות באופן פרטי ללא היתר, ואף הציגו מצג שווא לפיו העבירו את השומה לקבלנים חיצוניים.
כל הנאשמים הורשעו בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, תענך שחר וחלף הורשעו גם בעבירות מירמה והפרת אמונים בנסיבות מחמירות. תענך ושחר הורשעו גם בהלבנת הון.
ביהמ"ש: פגיעה קטלנית באמון הציבור
השופטת קבעה כי "עבירות צווארון לבן כדוגמת אלה הנדונות בעניינינו פוגעות בציבור לא רק במובן נטילת כספי ציבור נכבדים בהיקפם, אלא אף פוגעות פגיעה קטלנית ביחס האמון שעל הציבור הרחב לרכוש לשירות הציבורי האמור לשרתו נאמנה, פגיעה המזיקה ועושה שמות בבסיס המרקם הדמוקרטי של החברה. המדובר הוא בפגיעה מתמשכת ניכרת בבסיס החיים החברתיים, המסתייעת בבכירותם ובמקצועיותם של הנאשמים", קבעה השופטת.
עו"ד אדם פיש, המייצג את שחר, אמר בתום הדיון כי בכוונת עורכי הדין לערער בראש ובראשונה על עצם ההרשעה, וכי בכוונתם לפנות בהקדם לבית המשפט העליון.
עו"ד דן אלדד מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, שייצג את המדינה עם עמיתו עו"ד יוחאי בן שמואל, אמר בתום הדיון כי בית המשפט העביר בגזר הדין מסר חשוב. "העבירות הללו לא רק חמורות אלא גם מתוחכמות. זה לא מישהו שפרץ לקופה וגנב את הכסף, והותיר את טביעות אצבעותיו וכך נתפס. אם יש איזשהו עובד ציבור שחושב שמצא דרך מתוחכמת לגנוב מהקופה הציבורית, הוא מגלה כעת כי יש משטרה שיכולה לפצח גם פשעים כאלה, פרקליטות שיכולה להתמודד עם תביעה, ובית משפט שיקבל החלטות אמיצות ויאמר את דברו".
משפטן חיפני אמר בצהריים ל-ynet כי חומרת הענישה אינה מתבטאת בהכרח בעונשי המאסר, התואמים את הפסיקה ואת חומרת העבירות, ואף מקלים מעט, אלא דווקא בקנסות הכבדים שהוטלו על הנאשמים.