משרד התקשורת קבע: הטלפון האינטרנטי יתחרה בבזק
שר התקשורת, אריאל אטיאס החליט על פתיחת שוק הטלפוניה הנייחת בישראל לתחרות באמצעות תשתית הפס הרחב של בזק והוט. בזק: מדיניות מפלה הפוגעת בצרכנים
שר התקשורת, אריאל אטיאס, החליט על פתיחת שוק הטלפוניה הנייחת בישראל לתחרות עם ספקי טלפוניה באמצעות תשתית הפס הרחב. המשמעות: חברות האינטרנט והסלולר יכולות להתחיל לספק שירותי טלפון קווי (ולא רק שירותי VoIP - טלפוניה אינטרנטית במחשב) ולהתחרות בבזק ובחברת הכבלים הוט באמצעות התשתיות שלהן.
שירותי קול המבוססים על פס רחב (Voice over Broadband ובקיצור VoB) הם למעשה טלפון ללא תשתית. המשתמשים משוחחים באמצעות מכשיר טלפון רגיל המחובר לשקע אינטרנט בקיר. מאחר ומשרד התקשורת
רואה ב-VOB תחליף לטלפוניה המסורתית, הוא חייב את ספקי השירות לאפשר חיוג לשירותי החרום, והקצה למפעילים מספרים רגילים עבור מנוייהם, ויחיל לגביהם את רוב התנאים המקובלים של מפעילי הטלפוניה הנייחת.
השיחות עוברות על גבי תשתית רשת האינטרנט של בזק והוט. באופן טבעי, שתי החברות האלה התנגדו בתוקף לכניסת השחקנים החדשים שישווקו שירות טלפון המתחרה בשירותים שלהן.
המכה שניחתה על בזק קשה במיוחד, שכן למתחקים החדשים ניתנה "תקופת הגנה" במהלכה כל "קבוצת בזק" (כולל בזק, פלאפון, בזק בינלאומי ויס) מנועה מלהציע שירות דומה, עד לשלב בו נתח השוק של הקבוצה, במונחי הכנסה, ירד מתחת ל-85%.
נוסף על כך, נקבע שתעריפי קישוריות בין ספקי ה-VOB ובין התשתיות של "בזק" והוט יהיו זהים לשני הצדדים למשך שנתיים (כך לא יינתן יתרון לחברות שיציעו תעריף קישוריות מוזל בין הרשתות שלהן או לייקר את תעריף הקישוריות כדי למנוע תחרות). עם תום התקופה, תיבחן מדיניות הקישוריות בשנית, וזאת בהתחשב במצב שנוצר בשוק.
עם זאת, כדי לא לפגוע באפשרות שחברת יס תוכל לשווק חבילות שירותים שיתחרו באלה שמציעה חברת הוט (טריפל פליי -אינטרנט, טלפון וטלוויזיה), איפשר המשרד לחברת יס לשווק חבילות VOB באמצעות חברות חיצוניות שאינן בזק.
אטיאס: "ההחלטה תקדם את התחרות"
שר התקשורת, אריאל אטיאס, סבור כי ההחלטה תקדם את התחרות בטלפוניה הנייחת. "אין לי ספק שההחלטה תוזיל מחירים באופן משמעותי לצרכן הביתי", הוא אמר ל-ynet, "המדיניות שקבעתי מציבה את ישראל בשורה הראשונה של המדינות המפותחות בתחום טכנולוגיית התקשורת בעולם. בצרפת, למשל, בה המדינה מאפשרת לחברות ה-VOB להתחרות בתשתית הנייחת, התחרות הועילה לצרכנים".
אטיאס מציין כי אחת ההטבות המשמעותיות של שירותי ה-VOB לצרכן היא האפשרות לערוך שיחות
טלפון מבלי לשלם דמי שימוש קבועים ותוספות אחרות. זאת, למרות שחברת הוט מציעה כבר היום חבילות טלפון ללא דמי שימוש קבועים.
שר התקשורת מסביר כי קשה מאוד לקדם את התחרות בין מפעילים ארציים במתכונת הקיימת ולכן התקבלה החלטה לפתוח את הענף לטכנולוגיות מתקדמות.
"השקת שירותי ה-VOB תעודד את התחרות בענף התקשורת, תאפשר הכנסת מתחרים וטכנולוגיות מתקדמות יותר לענף, אשר יצעידו את המשק צעד נוסף בדרך להרחבת התחרות בענף, לגיוון הספקים הפועלים בו ויביאו לאספקת שירות טוב יותר לצרכני הטלפוניה".
למרות הדברים האלה, עדיין לא ברור אם השירותים החדשים יהיו כדאיים לצרכן מבחינה כלכלית (ראו מסגרת).
כשני שלישים ממנויי האינטרנט בישראל מחוברים בתשתית בזק, והשאר בהוט. מי שמחובר על תשתית אינטרנט של בזק, חייב לשלם דמי שימוש חודשיים בסך 50 שקלים עבור תשתית הטלפון. זאת, למרות שאין כל מגבלה טכנולוגית שתמנע מבזק לשווק שירותי אינטרנט ושירותי טלפון בנפרד ובלי כל תלות בין השניים.
אטיאס: "הפגיעה בבזק - מידתית"
השר אטיאס אומר כי לא החליט להורות לבזק לנתק בין שירותי האינטרנט והטלפון. לדעתו, האיסור על קבוצת בזק להתחרות בספקי ה-VoB תיצור תמריץ מספיק גדול לתחרות בשוק. "מי שלא מרוצה מהמחיר של בזק יוכל להתנתק ולעבור למתחרות", הוא אומר.
"אין לי כוונה לפגוע בבזק, החברה המשמעותית בשוק התקשורת במדינת ישראל. בעלי המניות שרכשו את בזק ידעו מראש כי השיקול של התחרות מחייב להכניס מתחרים נוספים לשוק. מדיניות זו מחייבת אותנו להתקדם בצעדים זהירים ומדודים אבל נחושים.
"אנחנו מאפשרים לקבוצת בזק לשווק חבילות טריפל פליי עם ספקים חיצונים. במקביל, אני פועל לאשר
הפעלת VOD ליס. הוצאתי שימוע בעניין ואני מתכוון עוד במהלך מושב החורף של הכנסת לשנות את החקיקה הקיימת כדי לאפשר את זה. הפגיעה בבזק היא מידתית".
הדיונים נמשכו שנים
ההחלטה של משרד התקשורת התקבלה מספר שנים לאחר התחלת הבדיקות בנושא, ובעקבות שימועים ממושכים, למורת רוחן של חלק מהחברות שקיוו להתחיל להתחרות הרבה יותר מוקדם. במהלך השימועים עמדות כל השחקנים הקיימים בענף ואלה המעוניינים להצטרף אליו, בפני כל הגורמים המקצועיים במשרד.
במקביל, נבחנה היתכנות ההצלחה הכלכלית של טכנולוגיית ה-VOB באמצעות ביצוע ניסויים שיווקיים, בהשתתפות אלפי משתתפים, בחברות 012 קווי זהב, בזק בינלאומי ועוד.
לאחר השלמת התהליך המקצועי ולאחר שהשר אטיאס בחן חלופות שהוצגו בפניו על ידי הצוות המקצועי במשרדו, הוא גיבש את המדיניות החדשה. על פי המדיניות האמורה, ניתן יהיה להעניק רישיונות למפעילים העומדים בקריטריונים שנקבעו.
תגובות
חברת 012 קווי זהב, שערכה ניסוי VoB בשנים האחרונות, מחכה זמן רב לקבלת הרישיון. סטלה הנדלר, מנכ"לית החברה, מסרה כי היא מברכת על ההחלטה של שר התקשורת וצוות משרדו. "החלטה זו פותחת את השוק לתחרות אמיתית, מרחיבה את אפשרויות הבחירה של הצרכן, ומציעה לו להנות ממחירים אטרקטיביים אשר יוזילו את הוצאות התקשורת שלו", היא אמרה.
לא נתקבלה תגובה של החברות פרטנר וסלקום עד לזמן פרסום הידיעה.
מנכ"ל בזק, יעקב גלברד: "מדיניות משרד התקשורת פוגעת בצרכנים ומונעת מלקוחות בזק להיות בקדמת הטכנולוגיה. מה ההיגיון הצרכני לאסור על בזק ובנותיה לספק שירותי VOB? כיצד זה מיטיב עם ציבור לקוחות בזק העצום או מסייע לתחרות?
רישיון בזק מאפשר ואף מחייב את בזק לספק שירותי טלפונייה, וההתערבות של המשרד לגבי הטכנולוגיה שעליה יעבור השרות הטלפוני - היא חסרת תקדים ובגדר שלילת זכות ברורה של בזק ברישיונה.
אותו משרד תקשורת המקפיד הקפדה יתרה על הפרדה בין בזק ובנותיה, טורח כך פתאום לכרוך את בזק וכל חברות בנותיה בחבילה אחת. באיזה היגיון או רציונל? רק למשרד התקשורת הפתרונים.
לצד כל אלה, משרד התקשורת מבקש לחייב את בזק להעביר את תשתיותיה ללא תמורה לטובת מתחרותיה, ולא רק זאת אלא בנוסף, לסבסדן באמצעות "קישור גומלין סימטרי" המנוגד לחוק ולהתבטאויות הפומביות של משרד
התקשורת בנושא. בזק, כמובן, תשקול את צעדיה לנוכח ההחלטה האומללה הפוגעת בה ובלקוחותיה".
תגובת פלאפון
מפלאפון נמסר בתגובה, כי מדובר בהחלטה שגויה ומפלה, שאינה מאפשרת לחברה לפעול בשוק תחרותי. "על רקע העובדה שרישיונות דומים הוענקו למתחרותינו כבר לפני מספר חודשים, לא ייתכן ופלאפון תהיה החברה היחידה המופלית לרעה".
תגובת פלאפון מתייחסת לכך שסלקום ופרטנר קיבלו רישיון מפעיל ארצי ממשרד התקשורת ואילו הדבר נמנע מפלאפון בגלל היותה חלק מקבוצת בזק. נוסף על כך, כעת נמנע מפלאפון להתחרות בתחום ה-VOB.
בזק בינלאומי: יום שחור ללקוחות בישראל
"זהו יום שחור ללקוחות ולתחרות בשוק התקשורת הישראלי. החלטתו הפופוליסטית והבלתי מנומקת של משרד התקשורת, לקשור את ידיה של בזק בינלאומי ולצמצם בכך את מספר השחקנים בשוק, תפגע באופן בלתי סביר בתחרות והנפגעים העיקריים כתוצאה מכך יהיו הצרכנים. בזק בינלאומי, כמובילת שוק האינטרנט המהיר בישראל, לא מתכוונת לוותר ותילחם למען כל לקוח ולמען תחרות הוגנת.
בבזק בינלאומי טוענים כי שלילת האפשרות של בזק בינלאומי להתחרות בין שווים בשוק ה-VoB אינה מידתית וצפויה לגרום פגיעה קשה לבזק בינלאומי ולתחרות הקיימת בשוק ספקיות האינטרנט והשיחות הבינלאומיות. ה-VoB, לטענת החברה, הוא שירות ערך מוסף לאינטרנט ולפיכך מהווה חלק בלתי נפרד מפוטנציאל הצמיחה שלה ובתמודדות מול המתחרות. "אין זה סביר אומרים בחברה, שספקית האינטרנט המובילה בישראל לא תורשה לספק שירותי טלפוניה על גבי האינטרנט וכל זאת במחיר הקרבת שוק האינטרנט על מזבח קידוש התחרות בבזק".