שתף קטע נבחר
 
צילום: ויז'ואל/פוטוס

10 עובדות על אוגמנטין

האנטיביוטיקה הפופולרית חוגגת השנה חצי יובל, סיבה טובה לספר לכם עוד כמה פרטים שאולי לא ידעתם על אוגמנטין. מהעובש של פלמינג ועד למתחרות הנושכות. 10 עובדות

היא אחת האנטיביוטיקות הנפוצות ביותר בעולם, ואף שמלאו לה כבר יותר משני עשורים, ממשיכה אוגמנטין להוות קו טיפולי מוביל במגוון מחלות זיהומיות חמורות ומצליחה להציל מיליוני אנשים מידי שנה ברחבי העולם. הנה עוד כמה עובדות שאולי לא ידעתם על אוגמנטין:

 

1. ההתחלה: נפלאות הפניצילין

בשנת 1928 הבחין החוקר אלכסנדר פלמינג שעובש שגדל על צלחות פטרי מצליח לקטול חיידקים. שתים עשרה שנים של מחקרים ארכו עד שהחלו החוקרים אוורד פלורי וארנסט צ'יין לייצר באופן סדרתי פניצילין לטיפול בזיהומים חיידקיים.

 

2. תרופות חדשות במשפחה

בשנים הבאות התלבשו חברות תרופות על המצאת הפניצילין המהפכנית, והחלו בפיתוחן של תרופות חדשות שנספגות בגוף טוב יותר ומהניקות תגובות יעילות לחיידקים. כך פותחו במשפחת הפניצילין האנטיביוטיקות אמפיצילין המשמש גם היום, אמוקסיצילין המוכר כמוקסיפן ואחרים.

 

3. האוגמנטין נולד

אלא שחרף הצלחת תרופות הפניצילין במניעת תמותה ממחלות חיידקיות, החלו חלק מהחיידקים לגלות עמידות לפניצילין. מחקר הראה כי חלק מהחיידקים יוצרים אנזים הקרוי ביטא לקטמאז ההורס את מבנה הפניצילין ומונע ממנו לעבוד. מחקר זה הוביל ליצירת תרכובת חדשה הקרויה חומצה קלבולונית המעכבת את פעילות האנזים ביטא לקטמאז ומאפשרת לפניצילין לעבוד. החוקרים שילבו את החומצה החדשה עם החומר אמוקסיצילין ממשפחת הפניצילין, וכך נולד האוגמנטין.

 


 

4. העוצמה שבשם

אוגמנטציה פירושה הגברה והעצמה, ואכן שמה של התרופה אוגמנטין אותה מייצרת חברת גלקסו-סמית'-קליין, נגזר מיכולתה להגביר את כוחו של הפניצילין כנגד החיידקים העמידים.

 

5. הקדים את זמנו

בעבר פנה המדען צ'יין מאוניברסיטת אוקספורד לנשיא המדינה פרופ' חיים וייצמן, וביקש לבצע את פיתוח התרופות במכון וייצמן, אך הוא נדחה בטענה ש"הקדים את זמנו".

 

6. יומולדת

השנה חוגגת האנטיביוטיקה אוגמנטין יום הולדת 25, לאחר שהושקה לראשונה בעולם בשנת 1981.

 

7. שלל זיהומים

אוגמנטין משמש עד היום כאחת התרופות העיקריות בבתי החולים ובקהילה, לטיפול בדלקות אוזניים, סינוסיטיס, ריאות, עור ומערכת השתן. היא נחשבת לאנטיביוטיקה רבת עוצמה גם כנגד זיהומים חמורים, ולכן ניתנת בבית החולים גם בעירוי תוך ורידי במקרים קשים.

 

8. תופעות לוואי

כמו כל תרופה, גם האוגמנטין עשויה לגרום לתופעות לוואי, אם כי נדירות. אנשים הרגישים לפניצילין אינם יכולים ליטול אוגמנטין מחשש לתגובה אלרגית. אוגמנטין עלולה גם לגרום לבחילות ושילשולים, ולכן מומלץ לקחתה עם האוכל כדי להפחית את ההשפעה על מערכת העיכול.

 

9. גם פעמיים ביום

לפני מספר שנים הוחל בשיווקו של אוגמנטין המיועד לנטילה פעמיים ביום. הסירופ המכונה אוגמנטין 400, מיועד לתינוקות וילדים, בעוד שהכדורים המכילים 875 מ"ג מיועדים למבוגרים. החסרון העיקרי בגלולות האוגמנטין הדו-יומיות הוא גודלן שאינו נסבל אצל חלק מהמטופלים.

 

10. בעשירייה הפותחת

על פי נתוני הסתדרות הרוקחים בישראל, אוגמנטין היא אחת מעשר התרופות הנמכרות ביותר בישראל. בשנת 2002 החלה חברת "טבע" הישראלית להשיק גרסה משלה לאוגמנטין, לאחר שפקע תוקף הזכויות הבלעדיות של חברת גלקסו-סמית'-קליין על התרופה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוגמנטין. פניצילין משודרג
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים