שתף קטע נבחר

כריתת שקדים אינה מונעת דום נשימה בשינה

כעשירית מהילדים סובלים מנחירות בלילה, שליש מהם סובלים גם מדום נשימה בשינה. מחקר חדש מגלה כי כריתת השקדים, אחד הגורמים העיקריים לכך, אינה מונעת הפסקות נשימה בזמן השינה

עד כה מקובלת הייתה ההנחה שכריתת שקדים לא רק פוטרת מדלקות שקדים חוזרות, אלא מונעת הפסקות נשימה בעת השינה. אלא שמחקר חדש שפורסם באחרונה בכתב העת Journal of Pediatrics מגלה כי רק כרבע מהילדים שעוברים כריתת שקדים זוכים בשינה רצופה ללא דום נשימה.

 

כ-10 אחוז מהילדים סובלים מנחירות בלילה, כשליש מהם סובלים גם מהפרעת נשימה עד כדי תסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, בו הילד מפסיק לנשום עד 20 שניות, תוך כדי ירידה באספקת החמצן למוח. מצב זה מוביל להפרעות שינה, ישנוניות, בעיות יקיצה בבוקר, ופגיעה ביכולת הריכוז במהלך היום.

 

הגורם לחסימה בדרכי הנשימה ולנחירות העזות הוא לרוב האדנואיד, שמכונה גם 'השקד השלישי' וממוקם בלוע האף. המדובר בהגדלה של הרקמה הלימפטית שנמצאת מאחורי בית הבליעה. רוב הילדים אינם סובלים מנחירות, אולם אצל אלה שיש להם נטייה אלרגית או רגישות יתר של מערכת הנשימה, מתנפח האדנואיד למימדים גדולים וגורם להפרעה במעבר האוויר, המתבטאת בקול הנחירות. במשך היום, אותם ילדים מתקשים לנשום דרך האף ומסתובבים כשפיהם פתוח.

 

לעתים החסימה משמעותית עד כדי כך שהיא עלולה לגרום גם לדום נשימה בשינה: לפרקי זמן של מספר שניות אין מעבר אוויר והילד מפסיק לנשום. מספר רב של אירועים כאלה גורם לעומס על הלב, מה שמחייב ניתוח להסרת האדנואיד. הילדים הללו סובלים כאמור מהפרעות בשינה, פגיעה בלימודים, הפרעות קשב ושיבוש מנגנון השליטה התקין על שלפוחית השתן.

 

במחקר החדש אותם ערכו חוקרי אוניברסיטת לואיזוויל שבקנטאקי, נבדקו 110 ילדים שעברו בדיקת פוליסומנוגרפיה, הבוחנת הפרעות שינה. הילדים נבדקו לפני ואחרי שעברו כריתת שקדים. מהמחקר עלה כי לאחר הניתוח רק 25% מהילדים נמצאו כסובלים מהפסקת נשימה אחת לשעה או פחות בזמן השינה, בעוד ש-46% לקו בארבע הפסקות נשימה בשעה, ו-29% לקו בחמישה או יותר הפסקות נשימה בשינה. 

 

חמישה או יותר ארועים של הפסקות נשימה לשעה היו שכיחים פי 2 בקרב ילדים הסובלים מעודף משקל בהשוואה לילדים במשקל תקין. בסך הכל נמצא כי רק אצל 25% מהילדים נפתרה בעיית דום הנשימה בשינה.

 

לדברי החוקרים, בניגוד להנחה הרווחת, כריתת שקדים אינה תמיד מסייעת לפתרון הפרעות הנשימה בשינה, במיוחד אצל ילדים הסובלים מהשמנת יתר. במקרים כאלה המליצו החוקרים לטפל בילדים באמצעות מסיכת CPAP המזרימה אוויר בלחץ גבוה ומפחיתה את חסימת דרכי האוויר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הפסקות נשימה. נמשכו לאחר הסרת השקדים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים