הבית שלכם: המקום הכי מסוכן לילדים
הידעתם שהסכנה הגדולה ביותר לילד שלכם נמצאת הכי קרוב אליכם? אלפי ילדים נפגעים מדי שנה מתאונות ביתיות, רק בשל הזנחה ואי הקפדה על כללי בטיחות פשוטים. 100 דברים שהורים חייבים לדעת - בטיחות בבית
מעל שליש מהפגיעות בתינוקות ופעוטות עד גיל 4, וכ-40 אחוז מכלל הפגיעות בילדים עד גיל 17 מתרחשות בבית. המקום הכי קרוב אליכם הוא גם המקום המסוכן ביותר, רק בשל הזנחה ואי הקפדה על כללי בטיחות פשוטים.
הפגיעות המתרחשות לרוב בשל חוסר תשומת לב וחיפזון של ההורים, כוללות בעיקר נפילות, כוויות, חנק עקב בליעת חפצים קטנים, טביעות באמבט או בבריכה הפרטית והרעלות משתיית חומרי ניקוי את תרופות.
את מרביתן של החבלות, ההרעלות והטביעות ניתן למנוע בקלות. תשומת לב, הקפדה על כללי בטיחות פשוטים ומתן הסבר נכון לילד, מונעים מצבים מסכני חיים ומיותרים. מיותר לציין שאסון שכזה מותיר לא רק אובדן כואב, אלא טראומה לכל המשפחה. הנה ההמלצות העיקריות של ארגוני הבריאות בעולם למניעת אסונות:
הכי מסוכן: המטבח
מוקד הפעילות בבית, אם לא שמתם לב - הוא המטבח, המקום המסוכן ביותר עבור הילד הסקרן שלך. כל חפץ הנראה טריוויאלי למבוגר, עלול לגרום לפגיעה הרת אסון. הנה כללי הברזל:
- חומרים מסוכנים במקום גבוה
תרופות, גם כאלה שכיחות בשימוש יומיומי, כמו אקמול, עלולים לגרום לפגיעה קשה וקטלנית אצל התינוק והילד. גם חומרי הניקוי העדינים ביותר עלולים להסתיים בהרעלה קשה ומסכנת חיים. הקפידו להציב כל חומר ניקוי, תרופה או נוזל במקום גבוה רחוק מהישג ידו של הילד.
- מיכלי מזון - לאוכל בלבד
אל תתפתו להעביר חומרי ניקוי או חומרים מסוכנים אחרים לכלים הנראים כמו מיכלי מזון, ובהם פחיות ובקבוקי שתיה, שקיות סנדוויצים או כלי איחסון מזון. אחת ההרעלות השכיחות נגרמת לאחר שהילד סבר כי המדובר בבקבוק שתיה, בעוד שבפנים נמצא חומר ניקוי חומצי.
-
היזהרו מהתבשילים
ילדים רבים מובהלים לחדרי המיון בתקופות של חגים, אז הבישולים בעיצומם. הם מגיעים עם כוויות קשות לאחר שהתקרבו לסיר או מחבת עם תבשיל רותח, או לקומקום חשמלי. לכן, אל תשאירו את הילדים בלא השגחה והרחיקו אותם ממקומות נמוכים, מהשולחן או מהשיש אם מונחים שם סירי מזון. זיכרו: מספיק שהילד ימשוך את המפה או את ידית הסיר ותכולתו עלולה להישפך על גופו ולגרום לכוויות קשות ביותר.
- בלי פיצוחים
מזונות מסוימים עלולים גם להוות סכנת חנק. אין לתת לילד מתחת לגיל חמש פיצוחים, פופקורן וסוכריות, ולא להשאירם במקום נגיש. כמו כן, הקפידו לחתוך לאורך מזונות מאורכים כמו נקניקיות או מלפפונים. טבעות עלולות להגיע בקלות לקנה הנשימה ולהביא לחנק ומוות.
חדר הרחצה: החלקה והתחשמלות
- אל תשאירו לבד
גם חדר האמבטיה הוא מקום מסוכן לילדים. אל תאפשרו לעולם לתינוק או לילד לשהות לבד בחדר האמבטיה. ודאו שטמפרטורת המים החמים אינה עולה על 45 מעלות צלזיוס.
- היזהרו מהמחממים
הרחיקו תנורי חימום או מפזרי חום מהישג ידם של הילדים. אלה עלולים לגרום להתחשמלות כשהסביבה רטובה, או כוויות קשות על גופו החשוף של הילד.
-
השאירו יבש
אם השתמשתם בבריכה מתנפחת, בדלי, באמבט פלסטיק או בגיגית, רוקנו את המים מתוכם לאחר השימוש. אל תשכחו לרוקן גם את האמבטיה מיד עם תום הרחצה.
- זהירות, החלקה
כדי למנוע החלקה, מומלץ להניח שטיחון מגומי או מדבקות פלסטיק על קרקעית האמבטיה וגם על הריצפה.
- גבוה בארון
ושוב, אחסנו תרופות, חומרי ניקוי ותכשירי איפור במקום גבוה ורחוק מהישג ידם של הילדים.
הסלון: התחשמלות וחבלות
- סורגים ומעקים
סקרנותם של הילדים והאנרגיות שלהם מביאים אותם לכל פינה בבית, גם אל החלונות. לא אחת התפרסמו מקרים טראגיים של ילדים שנפלו מהחלון. אל תיקחו צ'אנסים: התקינו סורגים על כל חלונות הבית והרחיקו רהיטים שעליהם הילד עלול לטפס וכך ולהגיע אל החלון.
- צמחים רעילים
ודאו שהעציצים על אדן החלון או בבית מכילים צמחים שאינם רעילים. בבית עם ילדים מומלץ לא לגדל צמחי מרפא, צמחים המניבים פירות עגולים קטנים או צמחים לא מוכרים.
- סכנת התחשמלות
את כל שקעי החשמל החשופים כסו באמצעות מכסה פלסטיק תואם. סכנת התחשמלות: מכשירי החשמל שבבית עלולים לגרום להתחשמלות, במיוחד אלה בעלי כבל מתנתק כמו קומקום חשמלי. הקפידו שהמכשירים יהיו מאובטחים, ושלא ניתן יהיה להגיע אל חוטי החשמל. מציתים וגפרורים חביבים על הילדים. הקפידו לאחסן גם אותם במקום גבוה ומחוץ להישג ידו של הילד.
- עגלו פינות
הקפידו גם שפינות הריהוט יהיו מעוגלים. אם אינם כאלה, כסו אותם במגינים רכים.
חדר השינה: פגיעות ראש
- שימו תמיד יד
אין כמעט יום שלא מובהלים תינוקות וילדים לחדרי המיון לאחר חבלת ראש. הסיבה השכיחה ביותר היא נפילה ממיטת ההורים. גם תינוקות וגם פעוטות מתגלגלים ונוחתים על הריצפה. חלק מהפגיעות מסתיימות בסדק, ורובן ככולן מחייבות על פי הנוהל לבצע CT ראש השווה למאות צילומי רנטגן. במקרים מסויימים נדרש גם אישפוז בבית החולים לצורך השגחה. את כל הצרה הזו תוכלו למנוע פשוט בכך שלעולם לא תשאירו את התינוק, גם לא לשניות ספורות - לבד, על מיטה או משטח גבוה ללא מעקה.
- הרחיקו תמרוקים
הזאטוט שלכם יודע לטפס? הוא יגיע גם אל האפטרשייב והבשמים האלכוהוליים שעלולים לגרום לצריבות וכוויות על עורו, ולמצב מסכן חיים בבליעה. הרחיקו את כל התמרוקים מהישג ידם.
פורסם לראשונה 11/02/2007 23:12
המקום הכי קרוב-הכי מסוכן
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים