עוד 23 יישובים נוספו לזכאי הפיצויים בגלל המלחמה
12 מהיישובים שנוספו הם לא יהודיים. ועדת הכספים אישרה גם את בקשת ראש הממשלה להפחית את שיעור ההשתתפות במימון מפעל ההזנה לקבוצות של רשויות מעוטות הכנסה עצמית
ועדת הכספים הוסיפה היום 23 יישובים בצפון ל-200 היישובים הזכאים לקבלת פיצויים על נזקים עקיפים שנגרמו להם במלחמת לבנון השנייה.
ליישובים אלה לא היה עד כה מעמד של יישוב ספר למרות קרבתם לגבול. איש לא ידע להסביר השמטה זו לוועדה, גם לא שר האוצר אברהם הירשזון אשר ביקש לתקן עוולה זו. תשלום הפיצויים אושר להם למפרע מפרוץ המלחמה ב-11 ביולי.
החלטת שר האוצר נפלה בהמרצת העתירות לבג"ץ של היישובים המקופחים, בין השאר בטענה של "אפליה על בסיס חשוד" שהעלו היישובים הלא-יהודיים. כך, למרות שיותר ממחצית היישובים המקופחים - 12 מתוך 23 - הם יהודיים. הנהנים החדשים הם: אבירים, אור הגנוז, בית ג'אן, בר-יוחאי, ג'ורדיה, ג'יש (גוש חלב), גרנות הגליל, הילה, יסוד המעלה, מג'דל שמס, מירון, מסעדה, מעיליא, נווה זיו, נמרוד, ע'ג'ר, עין זיתים, עין קיניא, ערב אל עראמשה, פסוטה, פקיעין החדשה, קדיתא, ושדה אליעזר.
הירשזון אמר לוועדה כי רשימת יישובי הספר נקבעה לפני 15 שנה ולא עודכנה מאז. הוא הודה כי "הטעמים שעמדו מאחורי גיבוש הרשימה ההיסטורית אינם בהירים די הצורך וקשה להתחקות אחרי כל המסמכים שהובילו לקביעת היישובים הזכאים לפיצויים".
בעקבות המלחמה והעתירות נבדקה הרשימה מחדש ונמצא כי לאותם 23 ישובים מאפיינים גיאוגרפיים זהים ליישובים אחרים בצפון, שחלקם ממש סמוכים אליהם, אשר זכו למעמד של יישובי ספר.
בתוך כך, השבוע הודיע משרד האוצר כי בעקבות בג"ץ במסגרתו נטען נגד אופן קביעת גבולות "אזור ההגבלה" המזכה את העסקים הנכללים בו לפיצויים עקב נזקים עקיפים שנגרמו בעקבות המלחמה בלבנון, הוחלט להכליל את היישובים בית אורן, בית צבי, מגדים, עוספיא ודלית אל כרמל במפת "אזור ההגבלה", לגבי חודש יולי 2006.
בעקבות כך, האריכה רשות המיסים את המועד להגשת תביעות לבעלי עסקים תושבי יישובים אלה שיהיו רשאים להגיש תביעות לפיצוי עקב נזקים עקיפים שנגרמו להם במהלך יולי 2006, עד יום ד' 28 בפברואר. הבג"ץ הוגש על ידי משרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי.
עוד 30 אלף תלמידים יקבלו ארוחות
ועדת הכספים אישרה גם את בקשת ראש הממשלה אהוד אולמרט להפחית את שיעור ההשתתפות במימון מפעל ההזנה בבתי הספר לקבוצות של רשויות מקומיות מעוטות הכנסה עצמית, מה שעשוי להגדיל את היקף חלוקת הארוחות החמות ל-30 אלף תלמידים נוספים.
שיעור ההשתתפות המקומית נקבע במדרג של 8 אשכולות ישובים לפי מצבם הסוציו-אקונומי. הוועדה קבלה את המלצת הכלכלן ראובן חביב, נציג משרד ראש הממשלה שזכתה בתמיכת שרת החינוך, יולי תמיר.
חלקן של הרשויות ב-4 האשכולות העליונים יפחת עד 10% משיעורי השתתפות שבין 20% ל-40%, ואילו באשכול מס' 6 ירד שיעור ההשתתפות מ-60% ל-50% כמו באשכול 5. שיעור ההשתתפות המקומית המכסימלית עומד על 70% באשכולות 7-8 של היישובים החלשים ביותר.
בישיבה נכחו רק 2 ח"כים, לאחר שרוב החברים נדרשו להשתתף בישיבת בישיבת ועדת הכנסת שדנה בהדחת הנשיא קצב. ההחלטה התקבלה בתמיכת יחיד של מ"מ היו"ר ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד). ח"כ חיים אורון (מרצ) נמנע במחאה על צירופו של גורם פרטי (קרן רשי-סקטא) למימון המפעל הממלכתי.
ריבלין הסכים עם הביקורת של אורון אבל הצדיק את תמיכתו בכך שבקשת ראה"מ היא הרע במיעוטו, ואם האישור לא יינתן מצב מפעל ההזנה יהיה גרוע יותר.