שתף קטע נבחר

 

מתווך האו"ם: פשרה בקוסובו לא נראית באופק

יום לאחר שהפרלמנט הסרבי דחה מכל וכל את התוכנית שהגה לפתרון הסכסוך על מחוז קוסובו, הודה מארטי אהטיסארי, שכבר הספיק לפתור כמה סכסוכים אזוריים עקובים-מדם, כי קלושים הסיכויים שתושג פשרה על עתיד החבל. הוא הביע תקווה שתושג הסכמה על נושאים אחרים, בשיחות בין הצדדים שצפויות להתחדש בשבוע הבא

מרטי אהטיסארי, שליח האו"ם הבכיר לקוסובו, שהגה את התוכנית לעתידו של מחוז המריבה, הודה היום (ה') כי "קלושים הסיכויים" להגיע להסכמה בין סרביה לנציגי המחוז האלבנים על עיקרי התוכנית.

 

בראיון שהעניק אהטיסארי לסוכנות הידיעות איי.פי, יום לאחר שהפרלמנט החדש בסרביה דחה באופן מוחלט את תוכניתו, שלפיה ייקבל המחוז אוטונומיה, אמר המתווך כי המשא ומתן בין הצדדים הנצים על עתיד החבל "תקוע". זאת, מאחר שנציגי התושבים האלבנים דורשים עצמאות מלאה למחוז - בעוד שסרביה מתעקשת שקוסובו הוא חלק בלתי נפרד ממנה.

 

"קלושים הסיכויים שנוכל להתקדם בנושא הזה", אמר אהטיסארי. הוא קרא לפעילים האלבנים הדורשים עצמאות לחבל להימנע מפעולות אלימות - כמו זו שאירעה בבירת המחוז פרישטינה בסוף השבוע שעבר, שבמהלכה נהרגו שני מפגינים ושניים נוספים נפצעו קשה.

 

"אני מקווה שכל מי שמתכנן לפעול באלימות יחשבו ברצינות על כוונותיהם", אמר הנשיא הפיני לשעבר, שכמתווך האו"ם הצליח לשים קץ לסכסוכים באפריקה ובאסיה, בהן הסכסוך בין אינדונזיה למורדים מחבל אצ'ה. "אני מקווה שהעם ישתמש בזכותו להפגין בצורה שקטה, בלי יידויי אבנים", הוסיף.

 

תוכניתו של אהטיסארי, שזקוקה לאישורה של מועצת הביטחון של האו"ם כדי שתיכנס לתוקף, מעניקה לקוסובו אוטונומיה בפיקוח האו"ם. לפי התוכנית יהיה לקוסובו דגל לאומי, המנון, צבא וחוקה - וכן יוכל המחוז להצטרף למוסדות בינלאומיים. התוכנית אף מעניקה למיעוט הסרבי במחוז אפשרות להקים במחוז שלטון עצמי נפרד.

 

עם זאת, בהצבעה שהתקיימה אתמול בפרלמנט הסרבי, נדחתה התוכנית ברוב מוחץ של 225 מתנגדים לעומת 15 תומכים בלבד. שישה נמנעו, וארבע נוספים נעדרו מההצבעה. במקום זאת, קיבל הפרלמנט הסרבי הצעת החלטה לפיה התוכנית של אהטיסארי "מפרה עקרונות בסיסיים של החוק הבינלאומי", ו"מניחה באופן בלתי חוקי את היסודות ליצירת מדינה עצמאית בשטחה של סרביה".

 

אהטיסארי אמר בראיון כי הוא עדיין מקווה שהצדדים הנצים יהיו מסוגלים להגיע להסכמה על היבטים אחרים, טכניים יותר, של הצעתו בת 58 העמודים, בסבב השיחות הסופי במשא ומתן על עתיד המחוז, הצפוי להיפתח בווינה בשבוע הבא. "זוהי

הזדמנות ששני הצדדים יבהירו את עמדותיהם", הוסיף.

 

עם זאת, אהטיסארי הבהיר כי לא הופתע מתוצאות ההצבעה בפרלמנט הסרבי. "איני חושב שמישהו חשב ברצינות שהם יכריזו 'אנחנו מקבלים בברכה את הרעיון להעניק עצמאות לקוסובו'", ציין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אהטיסארי. המשא ומתן תקוע
צילום: איי אף פי
מומלצים