אולמרט הסכים: פקחים טורקים יגיעו לירושלים
בפגישה עם ראש ממשלת טורקיה, הסכים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שטורקיה תשגר צוות טכני שיפקח על העבודות בשער המוגרבים, סמוך להר הבית. ארדואן סיפר שאולמרט הציג בפניו צילומים של הר הבית, אך אלו לא שכנעו אותו שעבודות התשתית לא יפגעו במקום הקדוש
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הסכים בצהריים (יום ה') שטורקיה תשלח צוות טכני שיפקח על העבודות בשער המוגרבים, סמוך להר הבית. אולמרט נועד עם ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, באנקרה. המשלחת תבקר באתר, תקבל את כל הפרטים, תחזור לטורקיה ותמסור את הפרטים לארדואן. עם שובה יודיע אם הוא מקבל את עמדת ישראל או לא.
יש לציין כי בעבר כבר היו שתי משלחות פקחים כגון אלו שיגיעו מטורקיה - האחת מהן משלחת השגרירים הזרים שביקרה לאחרונה גם היא בהר הבית. אולמרט עצמו הזכיר היום כי בישיבת הממשלה האחרונה הזמין כל אחד שיחפוץ בכך לבוא ולצפות מקרוב בעבודות.
ארדואן סיפר במסיבת עיתונאים משותפת שאולמרט הציג בפניו צילומים של הר הבית, אך אלו לא שכנעו אותו שעבודות התשתית לא יפגעו במקום הקדוש. אולמרט בירך על ההסכמה: "אמרתי לו, אין לנו מה להסתיר. נשמח להראות, לשתף פעולה עם כל אחד. אבל הבנייה עצמה היא מחוץ להר הבית ואין לה שום נגיעה לדברים הקדושים לנוצרים ולמוסלמים".
שני האישים נפגשו בארבע עיניים יותר משעתיים, למרות שבמקור הפגישה תוכננה לכ-45 דקות. הם דנו בנושא הפלסטיני, וטורקיה ביקשה להיות מעורבת יותר בתהליך המדיני. הם הביעו תקווה שהיחסים בין שתי המדינות יחוזקו ויפותחו המסחר והמיזמים המשותפים.
ראש הממשלה הטורקי אמר שיזמין את ממשלת האחדות הפלסטינית לאנקרה, כאשר תקום, כדי לדון איתה בדרך להתקדם בתהליך המדיני וקרא לאולמרט לקבל את הממשלה הזאת, כדי לחזק את הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, ואת החלק היציב בעם הפלסטיני.
לדבריו, "הסכם מכה האחרון יכול להוסיף תקווה. אני מצפה לגישה חיובית של הקוורטט, שתביא לתועלת ותכניס את העניין הישראלי הפלסטיני למסלולו. לאחר מכן על הממשלה הפלסטינית החדש לעלות על מסלול להשגת שלום בר-קיימא באזור. צריכה להיות ממשלה פלסטינית חזקה שרגליה על הקרקע. היו בחירות שהביאו לתוצאה מסוימת. עכשיו הושגה ממשלת פיוס ואני מאמין שהקואליציה הזאת תוכל לייצב את התהליך של הפלסטינים בישראל".
בעניין זה, אמר אולמרט שעמדותיה של ישראל ברורות. "זה לא סוד, נתנו לזה ביטוי בעבר. אנו מצפים מכל ממשלה פלסטינית שתפעל על פי עקרונות הקוורטט ומפת הדרכים שהם הבסיס לכל תהליך. אנו מצפים להתחייבות מפורשת ולא מגומגמת, התחייבות חדה וברורה. עקרונות הקוורטט ומפת הדרכים הם הבסיס על גביו יתנהלו הדברים ובאמצעותו נמשיך בתהליך בחסות ארה"ב של אמריקה, מדינות האיחוד האירופי וארצות כמו טורקיה שמשקלן חשוב ודעתן חשובה".
ארדואן הציע לתווך עם סוריה
בנושא הסורי, ארדואן הציע עצמו כמתווך שיעביר מסרים לדמשק. בין היתר ביקש להעביר מסרים שקיבל מאולמרט. הוא הביע אופטימיות בנוגע לאפשרות להתקדם במגעים עם סוריה, למרות הכל.
בעניין החשש הישראלי מפני העשרת הגרעין באיראן, אמר: "יש לנו רגישות רבה לנושא הזה כשכנים. אנחנו לא רואים בחיוב תהליך שיוביל להעשרה גרעינית צבאית. עם זאת, אין לנו בעיה עם גרעין למטרות אזרחיות וגם אנחנו מתכוונים לעשות את זה, אך לא למטרות צבאיות".
עוד לפני הפגישה מתח ארדואן ביקורת על ישראל בהתייחסו לעבודות הבנייה במעלה המוגרבים: "ישראל צריכה לכבד את המקומות הקדושים ולא להגביר את המתח". לדבריו, "כל פעולה באל אקצה תגרום לתגובה ולמהומה בעולם הערבי. ישראל צריכה לכבד את כל ההסכמים הבינלאומיים שנועדו להגן על המקומות הקדושים לאיסלאם בירושלים".
אולמרט קיווה להציב במוקד הפגישה את הנושא האיראני, אך עבור הטורקים סוגיית העבודות בשער המוגרבים האפילה על כל הסוגיות האחרות. ראש הממשלה התקבל בקבלת פנים ממלכתית במשכנו של ראש ממשלת טורקיה. אחר כך נועדו בארבע עיניים, ולאחר מכן נועדו בצוותים מורחבים.
אתמול נערכו הפגנות באנקרה ובאיסטנבול נגד ביקורו של אולמרט במדינה. בהפגנה באנקרה הוצבה הכרזה: "אולמרט הרוצח, לך הביתה".
"שליפות ואלתורים"
ח"כ טלב א-סענא (רע"מ-תע"ל) מתח ביקורת על ההסכם בין אולמרט לראש ממשלת טורקיה ואמר: "זוהי מדיניות מוזרה ותמוהה של שליפות ואילתורים. מה לטורקים ולמסגד אל אקצה? ההצעה לא תביא להרגעת הרוחות, ובמקום להרחיק לכת עד טורקיה, אולמרט צריך ויכול להידבר עם הוואקף שנמצא במרחק של עשרות מטרים מלשכתו, עם הרשות הפלסטינית ועם הירדנים הקשורים למסגד אל אקצה".