ביה"ד אסר על עובדי חברת החשמל לשבות עד ה-11 במרץ
השופט הורה לעובדים לא לשבות עד 11 במרץ. במקביל ביקש מנציגי הממשלה להסביר לו עד יום ראשון הקרוב מדוע הם מקדמים את הרפורמה בחברת החשמל בהליך מזורז ובלא הסכם עם העובדים. ההסתדרות: נכבד את ההחלטה
שופט בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, רמי כהן, הוציא צו מניעה זמני המורה לעובדי חברת החשמל שלא לפגוע באספקת החשמל עד 11 במרץ. בנוסף, ביקש השופט מנציגי המדינה להסביר לו מדוע צריך להעביר את הרפורמה במשק החשמל בהליך מזורז וללא הסכמה עם העובדים. הדיון הבא בנושא יתקיים ביום ראשון הקרוב.
מההסתדרות נמסר בתגובה כי עובדי חברת החשמל יכבדו את ההחלטה וימנעו מהשבתת משק החשמל עד יום ראשון. עם זאת אנו מצפים שגם הממשלה תכבד את ההחלטה.
עו"ד שי תקן, היועץ המשפטי של האגף לאיגוד מקצועי, מסביר כי "משמעות ההחלטה היא שאם עד יום ראשון לא תגיש המדינה תשובות לביה"ד אזי יצטרכו השרים לתת תצהירים לביה"ד ואז תוכל ההסתדרות לחקור אותם בעניין זה".
הצעת השופט נדחתה
במהלך הדיון העלה השופט כהן הצעה, לפיה העובדים יתחייבו להימנע מכל צעד שעשוי לפגוע באספקת החשמל לציבור, ואילו הממשלה מצדה תתחייב להקפיא את הליך החקיקה של הרפורמה עד שיתקיים בבית הדין דיון יסודי ומעמיק בנושא.
נציגי המדינה בדיון הודיעו כי הם שוללים את הצעת השופט מכל וכל, כיוון שאי אפשר כבר לעכב את תהליך חקיקת הרפורמה.
גורמים המעורים במשבר בחברת החשמל אומרים כי נציגי משרדי האוצר והתשתיות ייפגשו אחר הצהריים עם נציגי ההנהלה וארגון העובדים של חברת החשמל בלשכתו של שר התשתיות בנימין בן אליעזר, במטרה לפתוח בהידברות שתסיים את המשבר.
שר האוצר אברהם הירשזון אמר אתמול כי הממשלה נחושה ליישם את הרפורמה במשק החשמל. "החוב הרובץ על חברת החשמל הנאמד בעשרות מיליארדי שקלים מחייב ביצוע רופרמה המחלקת את החברה למספר חברות אשר יעסקו בייצור, הולכה וחלוקה", אמר הירשזון. הוא הוסיף כי לא ייתכן שאזרחי ישראל יהיו בני ערובה של עובדי החברה ו"אין בכוונתנו להיכנע לאולטימטום כזה או אחר".
מחאת העובדים שלשום
עובדי חברת החשמל עזבו שלשום (ג') בצהריים במפתיע את עמדותיהם ועברו לעבוד במתכונת שבת, בעקבות החלטתו של צרפתי לפתוח בשביתה.
במהלך יום שלישי בערב התרחשו הפסקות חשמל בשדרות ובאשקלון, בשל תקלות ברשת החשמל שלא תוקנו בגלל השביתה. בעקבות השביתה, פנתה הנהלת חברת החשמל לבית הדין לעבודה וביקשה להוציא צווי מניעה, שיבטיחו את המשך אספקת החשמל. בעקבות החלטת השופט, חזרו העובדים לעבודה מלאה.
חוק הרפורמה עבר בקריאה ראשונה
העובדים פתחו בשביתה במחאה על החלטת הכנסת לאשר בקריאה ראשונה את הרפורמה בחברת החשמל. חוק הרפורמה במשק החשמל עבר אמש בכנסת בקריאה ראשונה, ברוב של 34 מול 5 מתנגדים. ההצבעה התקיימה בתום דיון שארך פחות משעה, כאשר רוב הנרשמים לדיון (60 במספר) לא התייצבו.
שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, הזהיר כי אם חוק הרפורמה במשק החשמל לא יעבור בנוסחו המתון שהוגש היום לאישור הבית - תהליך הפרטת חברת החשמל יתחיל מיד. השר הדגיש כי הוא עצמו לא ייתן יד להשמיט מידי המדינה את השליטה במשק החשמל ככל שהדבר תלוי בו.
ההסתדרות: הרפורמה מיותרת
מנהל האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, צחי טבקמן, אמר ל-ynet כי הרפורמה שהממשלה יוזמת היא מיותרת: "עובדי חברת חשמל וההסתדרות מוכנים להתחייב בפני הממשלה להסכים לרפורמה שתחייב את החברה לעמוד ביעדים שיגדירו אותה כאחת מעשר חברות החשמל היעילות והחסכוניות בעולם. האוצר לא הסכים.
"היינו מוכנים גם לפיצול של החברה אך לא בלוח הזמנים שקבעה הממשלה. פיצול של חברה כה גדולה ומורכבת הוא לא פשוט וצריך להיערך כדי שהוא ייעשה בצורה רצינית ולא על חשבון הצרכן. לפי תכנית האוצר המחירים אמורים לקפוץ ב-12%. האוצר רוצה חברה שתייצר חשמל מפחם שתתחרה, בחברה שתייצר חשמל מגז טבעי. איזו מין רפורמה זו? החברה שמייצרת בגז תקרוס מיד ותפטר עובדים".
אם הצעתכם היתה מתקבלת, האם העובדים היו משתפים פעולה בהיערכות לרפורמה?
"בהחלט, ואילו במצב הנוכחי העובדים לא ישתפו פעולה בשום דבר והרפורמה תישאר עוד חוק מיני רבים שאינו מיושם".
האוצר "הרפורמה תחסוך כסף רב"
ממשרדי התשתיות והאוצר נמסר בתגובה כי הממשלה נחושה להעביר את הרפורמה לטובת ציבור הצרכנים ואזרחי ישראל.
גורמים במשרד האוצר אומרים כי הרפורמה אמורה לחסוך לצרכן הישראלי שני מיליארד שקל בשנה כיוון שחברת החשמל מעסיקה אלפי עובדים מיותרים, ויש בה ניהול חלמאי ולא יעיל ורכש בזבזני
של ציוד. גורמים בחברת חשמל טוענים כי החברה מגלגלת את המחיר על הצרכנים ולכן החשמל בארץ ביחס למחיר הדלקים הוא יקר וצפוי להתייקר עוד ועוד.
לדברי גורמים במשרד האוצר, גם שביתות ועיצומים "שווים" את עלות העובדה שהרפורמה מתעכבת. גורמים במשרד האוצר טוענים שהאוצר מנהל מזה עשר שנים מו"מ אינטנסיבי עם חברת החשמל ועובדיה במטרה להביא לרפורמה אך הוועדים מתנהגים בצורה כוחנית. "רק צעד כוחני כמו חקיקה יביא אותם לשולחן המו"מ שבסופו תתבצע רפורמה בהסכם", אומרים באוצר.