מעבר גורלי
אנדאלאס, קרנף סומטרי נדיר בן חמש, שנולד לראשונה בתנאי שבי בגן חיות בארה"ב, הוטס השבוע במיוחד לאינדונזיה על מנת לנסות ולהציל את בני מינו הנמצאים בסכנת הכחדה עולמית. למשימת הרבייה הגורלית צוותו שתי נקבות, רוזה וראטו, הממתינות לו במקום המקלט החדש באי סומטרה
בעשורים האחרונים אוכלוסיית קרנפי הסומטרה צנחה בכ-70 אחוזים וכיום מספרה עומד על כ-300 פרטים לערך. קרנפי הסומטרה נמצאים בסכנת הכחדה חמורה ביותר ומרביתם חיים באיזורי יערות סבוכים במלזיה ואינדונזיה, המהווים בית לפילים, טיגריסים ומינים נוספים בסכנת הכחדה.
ציד לא חוקי של הקרנפים לטובת מכירת קרניהם לתעשיית התרופות הסיניות המסורתיות, הרס שיטתי של היערות על ידי איכרים מקומיים והתפשטות האיזורים האורבניים בשטחי המחייה הטבעיים של הקרנפים, יצרו שילוב מאיים על הקרנפים. ארגוני חיות עולמיים בשיתוף עם ממשלות מקומיות נחלצו למען הצלת היונקים הנדירים. עם הירידה המתמשכת במספר הקרנפים הסומטרים בטבע, החלו כבר בשנות ה-80 מגעים בין ממשלות אינדונזיה, מלזיה וארה"ב על מנת לקיים תוכנית רבייה בגני חיות למינים בסכנת הכחדה.
קרנפים שעירים וקטנים יחסית. קרנף סומטרה ביערות בורניאו
בזכות הסכם משותף שנחתם בין המדינות, נשלח לפני מספר שנים זוג קרנפים סומטרי ראשון לארה"ב על ידי ממשלת אינדונזיה. נקבה בשם "אמי" וזכר בשם "איפו", הגיעו לגן החיות בסינסנטי, אוהיו, במטרה לנסות ולקיים גרעין רבייה בתנאי שבי.
חיה נדירה ומיוחדת
ב-1889 תועדה לראשונה המלטה של קרנף סומטרי בגן החיות בכלכולתה בהודו ורק בספטמבר 2001 מאמצי המטפלים בגן החיות בסינסינטי נשאו פרי. אנדאלאס, גור הקרנף הסומטרי הראשון הגיח לעולם בתנאי שבי. הגור הצעיר, שכונה על שמו המקורי של האי סומטרה, זכה לתשומת לב עולמית רבה. בשנת 2004 הוחלט להעביר את אנדאלאס לגן החיות בלוס אנג'לס, לאחר שאמו המליטה שגר שני. לאחרונה בישר גן החיות בסינסינטי, כי באביב הקרוב צפוייה אמי להמליט גור קרנפים נוסף.
אנדאלאס משתעשע עם אמו, אמי, בגן החיות בסינסינטי ב-2003
"לשלוח חיה כה נדירה ובעלת ערך בחזרה לארץ מוצאה, כשהיא למעשה אחת מתוך ארבעה קרנפי סומטרה יחידים בארה"ב כולה, מדובר בצעד חסר תקדים. גני חיות בעלי אוכלוסייה קטנה של בעלי חיים הנמצאים בסכנת הכחדה, מנהלים באופן נמרץ תוכנית רבייה עד לקיומה של אוכלוסיה איתנה וחזקה בגן החיות, לפני שפרטים נדירים נשלחים בחזרה לטבע או לחיזוק תוכניות רבייה", אומרת ד"ר טרי רות, סגנית מנהלת גן החיות בסינסינטי ופעילה וותיקה למען הצלת מינים בסכנת הכחדה. "עם זאת, אוכלוסיית הקרנפים הסומטרים היא כה זעירה, רק תשעה פרטים נמצאים בשבי בכל העולם ומאגר הגנים הקיים הינו מוגבל ביותר, כך שאין לגני החיות מותרות להמתין שהאוכלוסיות תתייצבנה על מספרים גדולים".
מבצע לוגיסטי מורכב
כיצד מכינים קרנף להעברה חובקת עולם? מדובר בתהליך מורכב וארוך. "הקרנפים הם יונקים גדולים, בעלי מזג סוער, אך קרנפים שנולדו בגן חיות, מתנהלים אחרת מקרנפי הבר", אומר רמי תם, ראש מחלקת חיות אפריקאיות בספארי ברמת גן. "הם נולדים להוויה של חצר סגורה ולא של מרחבים פתוחים ואדירים. חלק מהמזג הפראי שלהם מתמתן ולעיתים נעלם בחלקו, תודות לעובדה שהם מתרגלים לקירבה של מטפלים ובני אדם שצופים בהם".
תם משער כי הכנת הקרנף אנדאלאס להעברה תוכננה כבר לפני חודשים רבים ואינה גחמה פתאומית של גני החיות. "סביר להניח שהמטפלים של אנדאלאס בגן החיות בסינסינטי ערכו בדיקות קפדניות לגבי מקום המגורים העתידי שלו, בכדי לוודא כי התשתיות לאיכלוסו מתאימות, שאין צמחייה רעילה או חיה אחרת שתוכל לפגוע בו ובמיוחד שאין מכשולים כלשהם שהחיה עלולה לנצל אותם לפגיעה עצמית ורק אז החלו בהכנת הקרנף למעבר הקרוב".
על מנת לאפשר מעבר חלק ככל האפשר של יונק במשקל שנע בין 600 ל-950 ק"ג, יש לתכנן זאת בקפידה. "כלוב הנשיאה שלו צריך להיות גדול מאוד ומותאם לגודל החיה ולנתוניה הטבעיים. הכלוב צריך להכיל את גוף הקרנף ולאפשר לו מקום לרביצה ולעמידה, אך ימנע ממנו להסתובב במקום. במידה ומדובר בטיסה ארוכה בדרך כלל מספקים לקרנף מזון עשיר ומים", מציין תם. "הכלוב צריך להיות חזק ומאסיבי כדי שיוכל לעמוד בתלאות הטיסה ובהובלה ליעדו החדש".
הטסת בעלי חיים גדולים מצריכה משאבים עצומים ולעיתים ההובלה עצמה יקרה יותר משווי החיה וסביר להניח כי הדבר נכלל במערכת השיקולים של גן החיות, במיוחד כשמדובר בהובלת בעל חיים נדיר ביותר. על מנת שהקרנף יסתגל לסביבה הזרה בצורה הטובה ביותר, נוהגים מטפלים בגן החיות להכניס את הכלוב לאיזור המחייה של הקרנף חודשים לפני מועד ההעברה.
משתינים ונוגחים בכלוב
"הקרנף צריך להתרגל לנוכחות הכלוב בחצר, לריח ולצורה שלו. בדרך כלל הם ישתינו על הכלוב כדי שיהפוך לחלק מהטריטוריה שלו ואפילו ינגחו בו. בתחילה הקרנף עלול לחשוש מהכלוב, אך המטפלים ינסו להרגילו לאכול בתוך הכלוב בתהליך הדרגתי, כדי למנוע מצב בו הקרנף יתעורר במהלך הטיסה ויגלה שהוא נמצא בסביבה זרה, דבר שעלול לגרום לו לפגוע בעצמו", מוסיף תם.
מספר ימים לפני הטיסה, הקרנף יזכה לחומרי הרגעה המתאימים במיוחד לפרק הזמן בו ישהה במטוס, בהובלה לגן החיות ועד להתאקלמותו הראשונית במקומו החדש. חומרי ההרגעה אינם מרדימים את הקרנף, אלא ממתנים את התנהגותו. יום לפני המשלוח, יוכנס הקרנף לכלוב המכוסה בארגז והדלתות תיסגרנה.
"למרות שבארגזים הם יכולים להשתולל, הם בדרך כלל רגועים. לאחר שנותנים לקרנף להתרגל לעובדה שהוא כלוא, מספקים לו מזון ושתייה. בדרך כלל לא מרדימים חיות בסדר גודל כמו הקרנף, אלא רק כאשר מדובר בסכנת חיים, כי פעמים רבות מרדימים חיות, אבל לא יודעים כיצד הן תתאוששנה מתהליך ההרדמה". מציין תם.
טיסה חובקת עולם
לאחר כל ההכנות הארוכות, הוטס אנדאלאס ביום ראשון מגן החיות בלוס אנג'לס. לאחר עצירת ביניים בהולנד, הוא נחת בשלום בשדה התעופה בג'קרטה. שם הובל אחר כבוד לנסיעה בת 12 שעות במשאית הובלה מיוחדת וקינח בשייט מעבורת לעבר מקלט הקרנפים באי סומטרה.
רגעים ראשונים לאחר הנחיתה המוצלחת
"זו היתה טיסה ארוכה, אך אנדאלאס מתפקד כשורה", אמר הווטרינר ד"ר קרטיס אנג, שהתלווה אליו למסע. "הוא החל להשתעמם לקראת סוף המסע, אך הענקנו לו תרופות במינון קטן כדי להרגיעו". המטפלים בשמורה מייעדים לאנדאלאס הצעיר משימה לא קלה בשיקום המין הנדיר. שתי נקבות בשם "רוזה" ו"ראטו" מחכות לקרנף במקום למשימה הגורלית. "הוא צעיר ועדין מלא באנרגיה", אמר ארמן מאלונונגאן, מנהל שמורת הטבע והיערות באינדונזיה. "צריך לקוות שהוא אכן יתאהב באחת מהן".
מאמצים אדירים להצלת הקרנפים הנדירים
לדברי ד"ר רות, תהליך הפרידה מהקרנף היה מלווה ברגשות מעורבים. "השקענו מאמצים אדירים במשך חמש שנים ונתקלנו במכשולים רבים עד שזכינו באנדאלאס ב-2001. זה היה קשה לראותו עוזב אותנו ואנו מעוניינים יותר מכל לעזור ולהציל את המין מסכנת הכחדה, גם אם זה אומר לוותר על הגור הראשון שנולד אצלנו, אז אנו שמחים לעזור". לאחר עזיבתו של אנדאלאס את גן החיות בלוס אנג'לס, גן החיות בסינסינטי יהווה למעשה כמקום היחיד בארה"ב בו נמצאים קרנפי סומטרה בשבי.
אנדאלאס בביתו החדש
אם תהליך ההכנה למעבר היה מדוקדק וארוך, לאנדאלאס צפוייה תקופת התאקלמות לא פשוטה עד להשלמת משימת הרבייה. "הדבר עלול לקחת מספר שבועות ואף חודשים עד שהוא יתאקלם במקום. בדרך כלל מספקים לבעלי חיים שטח מגודר בתוך השטח הקיים, כדי לאפשר לחומרי ההרגעה להתפוגג באיטיות ולמנוע מצב בו הקרנף יפגוש בחיה אחרת וירגיש רגשי נחיתות. עד שהקרנף יחזור לתפקוד חושי מלא, ירגילו אותו לאקלים ולאוכל. לאחר זמן מה, יחשפו בפניהם את שאר בעלי החיים במקום, אך עדיין כשיש גדר מאווררת ביניהם", מסכם תם. "סביר להניח שצוות מטפלים מיומן יעקוב אחריו כל הזמן ובסופו של דבר, הוא ישוחרר לשטח הפתוח ויחל לבסס את מעמדו בין הנקבות. רק אחרי שהן תקבלנה אותו והכל יתנהל כשורה, תהליך הזיווג יהיה אפשרי".