נחל סער: איפשהו בין צרפת לשווייץ
לפני שהשמש תייבש את הנחל ותהפוך אותו לשלולית מעופשת, כדאי לרוץ ולתפוס את המים הגועשים בשיא התנופה. ואל דאגה: אפשר לעבור את כל המסלול בלי להירטב
יש מעט מאוד מקומות בארץ שבאמת מאפשרים לשכוח לכמה שעות שאנחנו במזרח התיכון. נחל סער הוא אחד מהמקומות האלה, במיוחד עכשיו, אחרי שסופות הגשמים מילאו את הערוץ במים שיוצאים מכל החורים וזורמים בכל הנקיקים.
כדי להשלים את השיק האירופאי, גדות הנחל מכוסות במרבדים של פריחה, ומעל לכל משקיף חרמון מושלג לגמרי. אם נוסיף לכל זה את מצודת נמרוד, שמתנשאת מעל לגדה הצפונית, אפשר כבר להתמכר לגמרי להזיה: אנחנו ללא ספק איפשהו בין צרפת לשווייץ.
לא לדאוג, שום דבר כאן לא ביורו. אפילו לא בשקלים. הטיול בנחל סער פתוח לכל מי שמוכן לצאת לרגע מהאוטו ולהזיז את העצמות תמורת יופי טהור.
אחרי הטיול אפשר תמיד למלא קצת את הבטן באיזה פיקניק על גדת הנחל.
כמו בתחומים אחרים בחיים, גם כאן התזמון הוא הכל. מי שיגיע לנחל סער בעוד כמה חודשים יעמוד מול ערוץ יבש לחלוטין, או שלולית מעופשת. עכשיו אפשר לראות את הנחל במלוא תפארתו - זרימה חזקה, מפלים גועשים, מערבולות ורסיסי מים לכל אורך הדרך.
אם סולם רעש הנחלים נע בין "פכפוך" ל"שאון," אפשר בהחלט לתאר את נחל סער כ"שאון פלוס פלוס." הצמחייה באזור משגשגת בימים אלה לא פחות, ובין עצי האלון העתיקים מבצבצות רקפות ורודות ולבנות, קידות שעירות בצהוב ומדי פעם אפילו סחלבים.
נחל סער, היורד משיפולי החרמון לעבר הבניאס, מהווה גבול גיאולוגי בין החרמון הגירי ובין הגולן הבזלתי. גדה אחת של הנחל היא שחורה ובזלתית, ואילו השנייה בהירה וגירית. השוני בסוגי הקרקע בין שתי הגדות מוביל גם להבדלים בסוגי הצמחייה משני עברי הנחל.
המסלול
מתחילים ב"גשר הידידות," קילומטר דרומית לכפר הדרוזי עין-קיניה (הגעה מכביש ,99 דרומית לנווה אטי"ב). אורך המסלול בין שלוש לארבע שעות (כ-3.5 ק"מ).
כ-100 מטר לפני הגשר מכיוון דרום-מערב ניתן להבחין בשלט של רשות הטבע והגנים על תחילת המסלול, המסומן בירוק. בסמוך לתחילת המסלול עוברים על פני טחנת קמח עתיקה ולאחר מכן לצד שרידי יישוב קדום. קקטוסים, עצי זית ושקדיות פורחות מרמזים שתמיד אהבו לגור כאן.
השביל ממשיך דרך אחו מנוקד פרחים, לצד הנחל השוצף. למרבה המזל, השביל נצמד אל הגדה הדרומית של הנחל ואינו כולל חצייה של המים הגועשים, כך שלא חייבים להירטב. מי שרוצה בכל זאת להרגיש מה זה מי שלגים - מוזמן לשטוף פנים.
לאורך המסלול חולפים על פני מספר מפלים, שניים מהם מסומנים במפה. כדאי להתעכב, אבל זה כלום בהשוואה למפל שמצפה בסוף הדרך.
לקראת סוף המסלול יש לחצות כביש ולהמשיך לפי הסימון מעברו השני. אחרי כמה דקות נוספות של הליכה מגיעים לגשר סער, לא רחוק מהמפגש בין כביש 99 וכביש .989 לאחר חציית הגשר כדאי להמשיך עוד שתי דקות בשביל שמוביל אל נקודת התצפית לעבר מפל סער המרשים והדרמטי. למעשה, מדובר בסדרה של שלושה מפלים, כשגובהו של האמצעי 20 מטר.
אחרי שמסיימים לשטוף את העיניים אפשר להתחיל לדאוג לבטן. במגרש החנייה הסמוך למפל ניצבים מוכרי ריבות משובחות, חלות דבש וצנצנות לבנה עם שמן זית.
כדי להוסיף לטיול גוון היסטורי-תרבותי אפשר לקפוץ לבקר במצודת נמרוד (קלעת נמרוד), שכוללת את כל מה שצריך: חומות מבוצרות, מגדלי שמירה, חריצי קשתים, אולמות פאר ובריכות ששימשו לרחצה. הכניסה בתשלום.