שתף קטע נבחר

שמורת גמלא: עיניים למעלה

ההיסטוריה, הארכיאולוגיה והטבע של שמורת גמלא יכולים להספיק לטיול שלם, אם לא מסתכלים כל הזמן לשמיים בחיפוש אחר הנשרים המקננים במקום. על הדרך אפשר לבקר גם במפל הזורם הגבוה ביותר בארץ

הביקור בשמורת גמלא מציע את תפריט הטיולים המגוון והמעניין בגולן, בשל מבחר גמיש של אפשרויות. אם יש לכם חצי שעה או יום שלם, אם אתם חובבי חיות או פריקים של היסטוריה יהודית, ברגל או בכיסא גלגלים - אפשר לתפור כאן כמעט כל חבילה, וגם לשלב.

 

המנה העיקרית, שמוגשת למבקר כ-600 מטר מהכניסה, היא הצפייה בנשרי הענק המקננים במקום, ללא ספק האטרקציה החיה המרכזית בשמורה. שביל נוח בעל השם המתבקש "שביל הנשרים" הותאם גם לכסאות גלגלים. הוא מוביל מהשער הראשי אל מצפור הנשרים שניצב בראש המצוק, וניתן להשקיף ממנו על המעופפים דואים באצילות על זרמי האוויר.

 

בסך הכל יש בשמורה כ-80 נשרים, וזה בהחלט לא מעט. בהתחשב בגודלם - כ-3 מטרים בממוצע - אין אפילו צורך במשקפת. אם מתרחקים קצת מהכניסה ושומרים על שקט, הנשרים עשויים לרחף ממש מעל לראשכם. החוויה מדהימה: צל ענק מתקרב, הנשר מביט מלמעלה ואפשר כמעט לראות לו את הלבן בעיניים. הנשרים הם אוכלי נבלות, ולכן רובנו לא צריכים לפחד.


מפל גמלא. המפל הזורם הגבוה ביותר בארץ (צילום: אפי שריר)

 

ההליכה ב"שביל הנשרים" המעגלי מספקת גם תצפית מרשימה על גבעת גמלא. אפשר לרדת מן המצפור לכיוון האתר בשביל תלול ומסומן היטב שנקרא "השביל הקדום‭."‬ ההליכה אינה ארוכה (כ-2 ק"מ הלוך חזור), אך תוואי השביל מחייב לפחות שעה וחצי.

 

השביל מסתיים בגמלא העתיקה. הסיפור שמאחורי המקום נשמע כמו אחיו הצפוני של סיפור מצדה: גם כאן התחולל קרב נגד הרומאים וגם כאן הייתה התאבדות המונית של תושבי המקום שלא רצו ליפול בידי האויב.

 

ומכאן לאן?

מי שמעדיף להמיר את האווירה הקודרת של גמלא בחוויה קצת יותר פסטורלית, יכול להמשיך משביל הנשרים לעבר מפל גמלא, מרחק שלושת רבעי שעה של הליכה נוחה מהכניסה (שעה וחצי הלוך-חזור). לאורך השביל צצים דולמנים, מבני אבן בצורת שולחן שלאיש לא ברור למה שימשו. קברים עתיקים? במות פולחן? עקבות חייזרים? אפשר להרהר בהשערות השונות תוך כדי הליכה ולשכוח הכל כשמגיעים למפל גמלא.

 

המפל בן 51 המטרים הוכתר כ"המפל הזורם הגבוה ביותר בארץ‭."‬ בהתחשב באקלים הישראלי זהו אולי תואר מפוקפק, אך בהחלט מדובר במחזה מרשים: קילוח מים עדין נשבר באוויר לאלפי רסיסים, שמתאבדים בקפיצה לעבר הבריכה שבתחתית.

 

מסלול מעט יותר מאתגר יוצא מהכניסה לשמורה וממשיך לעבר חניון דליות.

 ניתן להשאיר רכב בחניון דליות או לשוב באותה דרך (כארבע שעות הלוך-חזור). ההליכה ברובה מישורית, למעט הירידה והעלייה לנחל בזלת, שזורם כעת במלוא הדרו. תצפית יפה על מפל בזלת מאפשרת לסמן וי גם על אגף הנחלים.

 

לצד המסלול מוגשות תוספות כגון עצי שקדייה מכוסים שמלות כלה, תורמוסים סגלגלים, חרדלי השדה ועוד עשרות פרחים צבעוניים וריחניים שרק מדריכי טיולים אמיתיים יודעים לזהות, אבל כל אחד יכול ליהנות מיופיים וריחם.

 

  • ההגעה לשמורה מכביש ‭,808‬ כ-3 ק"מ צפונה לצומת דליות, לכיוון צומת המפלים. כניסה: 23 שקל למבוגר, ‭11.5‬ לילד. השמורה פתוחה כל השבוע,08:00-16:00.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשרים במנוחה בשמורת גמלא
צילום: אפי שריר
על השביל בגמלא
צילום: אפי שריר
צילום: החברה להגנת הטבע,דפנה מרוז
למרגלות המפל
צילום: החברה להגנת הטבע,דפנה מרוז
מומלצים