שתף קטע נבחר

 

הוגש דו"ח האו"ם: איראן ממשיכה להעשיר אורניום

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, מאשר שאיראן לא עמדה בדרישת מועצת הביטחון והיא ממשיכה להעשיר אורניום - סירוב שסולל את הדרך לדיון על החמרת העיצומים שהוטלו עליה בדצמבר. על פי הדו"ח, איראן סרבה גם להתקין באתר מצלמות מעקב ומסתכנת בהפרה של האמנה לאי הפצת נשק גרעיני

איראן מצפצפת על הקהילה הבינלאומית: ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ד"ר מוחמד אל-בראדעי, אמר הערב (יום ה') שאיראן מסרבת להפסיק את פעילות העשרת האורניום במתקניה הגרעיניים חרף דרישת מועצת הביטחון של האו"ם. בדו"ח מיוחד שהגיש לסוכנות ולמועצת הביטחון קבע אל-בראדעי כצפוי, שהפעילות נמשכת במגוון אפיקים.

 

עיקר ממצאי הדו"ח: (לדו"ח המלא - לחצו כאן)

  • איראן התקינה שני מערכים (מפלים) של 164 צנטריפוגות באתר העשרת האורניום בנתנז, והתקנה של שני מפלים נוספים נמצאת לקראת סיום, אך המהנדסים נתקלים בקשיים בהפעלת שני מפלי הצנטריפוגות בתיאום למשך פרקי זמן ארוכים. 
  • מתקיימת פעילות העשרת אורניום נסיונית במפעל שנמצא בגובה פני הקרקע, אולם את עיקר הפעילות מתכננים האיראנים לבצע במפעל תת-קרקעי. 
  • איראן העשירה אורניום עד לרמה של 4.2 אחוזים - הרמה הדרושה לשימוש בכורים לייצור חשמל. 
  • המהנדסים האיראנים העבירו לאתר מיכל שמסוגל להכיל 8.7 טון של גז אורניום הקספלואוריד (UF-6) - הגז שמוזרם לצנטריפוגות והופך בסוף התהליך לאורניום מועשר. הדו"ח קובע עוד כי האיראנים כבר החלו לפני כשבוע להזרים גז לצנטריפוגות. 
  • פקחי האו"ם עדיין אינם יכולים לקבוע בוודאות כי תוכנית העשרת האורניום האיראנית נועדה רק לצרכים אזרחיים - בעיקר בשל חוסר שיתוף פעולה מצד איראן. איראן סרבה לאפשר לסוכנות להציב באתר מתקני ניטור ומצלמות קבועות למעקב מרחוק. 
  • איראן ממשיכה את הפעילות בכור שנועד להפיק פלוטוניום ממים כבדים - מהלך שגם הוא מפר את החלטת מועצת הביטחון.

 

ממצאי הדו"ח מבוססים על מידע של פקחי האו"ם המעודכן ליום שבת האחרון. איראן הודיעה בעבר כי בכוונתה להעשיר באתר בנתנז אורניום בהיקף תעשייתי. איראן רוצה להתקין באתר עד מאי 3,000 צנטריפוגות מחולקות ל-18 מפלים, ובהמשך להגיע לכמות של 54 אלף צנטריפוגות. 

 

אורניום מועשר בדרגה של עד 5 אחוזים יכול לשמש להנעת כורים גרעיניים לייצור חשמל. רמת העשרה גבוהה יותר יכולה לשמש להפקת חומר בקיע לפצצות גרעיניות. על פי הדו"ח, איראן טוענת שהצליחה להעשיר כמות של 66 ק"מ אורניום לרמה של פחות מ-5 אחוזים. על פי בדיקות האו"ם, האורניום אכן הועשר לרמת נמוכה - 4.2 אחוזים.

 

גורם בסוכנות אמר כי מדובר בכמות מזערית ביחס לכמות שהוזנה לתוך המערכת. מומחים ציינו כי כדי להפיק כמות מספקת של אורניום מועשר להנעת כור לייצור חשמל תצטרך איראן כמות של כ-10 טונות של חומר גלם להעשרה.

 

אם איראן אכן חותרת להפיק אורניום מועשר בדרגה צבאית, דרושים לה לדברי המומחים כשלוש עד 10 שנים כדי להפיק מפסיק חומר לייצור פצצות. ואולם, הדו"ח מציין כי פקחי האו"ם עדיין אינם יכולים לקבוע בוודאות כי תוכנית העשרת האורניום האיראנית נועדה רק לצרכים אזרחיים - בעיקר בשל חוסר שיתוף פעולה מצד איראן - שהיא כשלעצמה הפרה של החלטת מועצת הביטחון.

 

עוד קובע הדו"ח בן ששת העמודים, כי איראן הסכימה לאפשר לפקחי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבצע ביקורת תקופתית במתקן, לרבות באתר התת-קרקעי, אולם סרבה לאפשר לסוכנות להציב באתר מתקני ניטור ומצלמות קבועות למעקב מרחוק. הסוכנות הודיעה לאיראן כי סירוב שכזה עשוי להוות הפרה של האמנה לאי הפצת נשק גרעיני כאשר באתר יותקנו יותר מ-500 צנטריפוגות.

 

סירוב יגרור דיון על החרפת העיצומים 

הדו"ח הוזמן במסגרת החלטת מועצת הביטחון 1737 שניתנה בדצמבר. החלטה זו דרשה מאיראן לחדול מפעילות העשרת האורניום והטילה עליה עיצומים בינלאומיים כדי לאלצה לציית לדרישה. על פי ההחלטה, נקבע כי בחלוף 60 יום תבדוק הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אם איראן מילאה אחר הדרישה ולא - תוכל מועצת הביטחון להתכנס ולהטיל על איראן עיצומים חריפים יותר. היום - 21 בפברואר, פג מועד האולטימטום.

 

מאחר שהדו"ח קובע שאיראן אכן מתעלמת מהדרישה הבינלאומית ולא הפסיקה את ההעשרה, תיסלל כעת הדרך לסבב דיונים על תפריט עיצומים חריף יותר שיוטל על איראן - אם יזכה בתמיכת חמש החברות הקבועות במועצת הבטחון.

 

איראן פירסמה תגובה משלה לדו"ח: "להחלטה לאסור על איראן להעשיר אורניום אין בסיס חוקי והיא עומדת בסתירה לאמנות הבינלאומיות ולפיכך היא לא מתקבלת על הדעת ופוגעת בזכויותיה", כך אמר מוחמד סעידי, סגן ראש המועצת לאנרגיה אטומית של איראן.

 

"הדו"ח הזה מראה שהדרך הטובה ביותר לפיתרון הנושא היא לחזור לשולחן המשא ומתן", אמר סעידי. הוא טען שהדו"ח מוכיח שאיראן עדכנה את הסוכנות הבינלאומית בכל מהלך הקשור להעשרת האורניום, ואיפשרה את ביקור הפקחים והדבר מוכיח שאין לה כוונות זדוניות.

 

הבית הלבן הגיב לפירסום הדו"ח וציין כי איראן לא עמדה בהתחייבויותיה על פי החלטה 1737. "זה מאכזב", אמר דובר המועצה לביטחון לאומי גורדון ג'ונדרו. מחלקת המדינה האמריקנית כינתה את הסירוב האיראני להפסיק להעשיר אורניום "הזדמנות שהוחמצה על ידי ממשלת איראן והעם האיראני". סגן דובר מחלקת המדינה, טום קייסי, אמר כי ארצות הברית סבורה כי על מועצת הביטחון להתכנס ולדון בהחרפת העיצומים נגד איראן. הוא הביע ביטחון שהעיצומים החריפים יותר יאושרו במועצה אולם סרב לחזות מתי הדבר יקרה.

 

שרת החוץ הבריטית מרגרט בקט הביעה גם היא אכזבה. "אנו מחוייבים למציאת פיתרון באמצעות משא ומתן על פי ההצעה שניתנה ביוני (חבילת ההטבות שכונתה "המקל והגזר"), במסגרתה תוכל איראן לקבל כל מה שדרוש לה על מנת לפתח תוכנית גרעינית אזרחית מודרנית... אך איראן לא פסעה בנתיב החיובי וצייתה להחלטת מועצת הביטחון... ולפיכך נעבוד על מנת לאמץ צעדים נוספים במועצת הביטחון, שיובילו להמשך בידודה של איראן... אנו מחוייבים למנוע מאיראן פיתוח של נשק גרעיני", לשון הודעת משרד החוץ בלונדון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סולל את הדרך לעיצומים נוספים
צילום: איי אף פי
אתר המרת האורניום באיספהאן
צילום: רויטרס
מומלצים