שתף קטע נבחר

 

שרים ערבים: להתקדם לנירמול יחסים עם ישראל

בתום כינוס בספרד, שבו השתתפו שרי חוץ של שבע מדינות ערביות, ובהן סוריה, עיראק, סעודיה וטוניסיה, קראו הבכירים הערבים "להתקדם במשותף לעבר הכרה ונירמול היחסים עם ישראל". הם גם הביעו תקווה שהסכם מכה יתרום לפתרון הסכסוך הישראלי-ערבי

נציגים בכירים של מדינות ערב, ובהם שרי חוץ של שבע מדינות ערביות, שנפגשו בכינוס בספרד, הביעו הערב (יום ה') רצון "להתקדם במשותף לעבר הכרה ונירמול היחסים עם ישראל". בכינוס, שמארחו היה שר החוץ הספרדי מיגל אנחל מורטינוס, השתתפו בין השאר שרי החוץ של סוריה, תימן, ירדן, עיראק, סעודיה, איחוד האמירויות וטוניסיה.


הצהרה משותפת בתום הפגישה במדריד (צילום: רויטרס)

 

בהודעה משותפת בתום הכינוס, בו השתתפו 19 מתוך 22 חברות הליגה הערבית, הובעה התקווה כי הסכם מכה בין חמאס לפתח יביא להקמת ממשלת אחדות ברשות הפלסטינית "שתוכל לתרום לפיתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני". מורטינוס אמר כי ההסכמה שהובעה בהודעה המשותפת שבה ומדגישה את החזון שהובע בפסגת הליגה הערבית בביירות ב-2002, אלא שבינתיים ישראל יצאה מרצועת עזה והוקמה מדינה פלסטינית.

 

נביל שעת' קרא בכינוס להפסיק את החרם המערבי על ממשלת חמאס, שהוא "אינו הוגן ואינו חוקי", ופוגע במאמצי השלום. מורטינוס קרא בתחילת הכינוס לחדול מתפיסות שליליות שמפלגות בין המערב והעולם הערבי ותורמות להיווצרות של איסלמופוביה ורגשות אנטי-מערביים. הוא אמר שארצו רוצה לעבוד בשיתוף עם האיחוד האירופי כדי לאפשר לממשלה פלסטינית להפוך לבת שיח עם הקהיליה הבינלאומית. 

  

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר אמש במסיבת העיתונאים השנתית עם הכתבים הזרים שתוכנית ההתכנסות ביהודה ושומרון נגוזה בשל "שינוי הנסיבות". עם זאת הדגיש שהוא לא מוותר על החזון הכללי שלו, שהוא מדינה פלסטינית עצמאית שחיה בביטחון לצד ישראל. "זה החזון שלי. זה החזון של הקהילה הבינלאומית והדרך להשיגו משתנה בהתאם לנסיבות".  

 

ראש הממשלה הבהיר שהוא מוכן לדבר עם אויבים, אך החמאס הוא זה שאינו מוכן לדבר עם ישראל ואינו מוכן להכיר בה. "אני בכלל לא מסכים עם חאלד משעל ועם עמדותיו, אבל זה עצוב, זה בלתי נסלח שמנהיג של 50 אחוזים מהאוכלוסייה הפלסטינית אינו רוצה לדבר איתנו ולעשות עם ישראל שלום".

 

הוא התייחס בעמימות גם לשאלת המשא ומתן האפשרי עם סוריה: "המטרה של משא ומתן היא לעשות שלום ולא לגלות מה הכוונות של הצד השני. איננו מעוניינים בתהליך, אלא בשלום עצמו". הוא נשאל אם ישראל תסכים לסגת מרמת הגולן תמורת שלום: "אם יהיה שינוי בהנהגה הסורית, הם ימצאו אותנו מוכנים לדבר. כשיבואו למשא ומתן הם יידעו על מה אנחנו מוכנים להתפשר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרי החוץ של ספרד וסעודיה
צילום: רויטרס
נאומים והצהרות שלום
צילום: איי פי
מוכן לדבר עם אויבים. אולמרט
צילום: דודי ועקנין
מומלצים