רוצפין: האנטיביוטיקה שחוללה מהפך
25 שנים מאז שווקה לראשונה, הרוצפין נותרה אחת האנטיביוטיקות החזקות ביותר, תרופה שאיפשרה למיליוני חולים להמשיך טיפול בבית במקום אישפוז בבית החולים. הנה עוד כמה עובדות על נסיכת הטיפול בזיהומים
כשהגיעה הרוצפין לראשונה לישראל בשנות התשעים, הגיבו הרופאים בהרמת גבה ובזילזול. גם הם לא האמינו שניתן לטפל בזיהומים קשים בשתי זריקות בלבד ועם זאת באופן כה עוצמתי, ולחסוך מאלפי חולים ימי אישפוז. אולם מאז הפכה הרוצפין לאחת האנטיביוטיקות הפופולריות ביותר, שעשתה מהפיכה של ממש במלחמה בזיהומים ודלקות.
הנה עוד כמה דברים שאולי לא ידעתם על רוצפין:
1. פטריית הביוב נלחמת בחיידקים
בשנת 1945 מצא החוקר האיטלקי גיזפה ברוטצו כי הפטרייה צפאלוספוריום אקרמוניום שנמצאה בביוב שבעיר סרדיניה מצליחה ליצור חומר הקוטל את החיידק סלמונלה טייפי הגורם למחלת שילשולים קשה. תשע שנים אחר כך, הפכה הפטריה לפריצת דרך בטיפול האנטיביוטי, כשהוחל בייצור הדור הראשון של משפחת הצפלוספורין לטיפול בחיידקים.
2. דופן החיידק נהרס
האנטיביוטיקה ממשפחת צפלוספורינים גורמות להרס הדופן של החיידק בכך שהן מעכבות ייצור מרכיבים חלבוניים הנחוצים למבנהו. כך נהרס הדופן והחיידק מת.
3. המשפחה מתרחבת
עם ההצלחה המסחררת של הצפלוספורין אי אפשר היה להתווכח. האנטיביוטיקה הראשונה הצליחה לקטול ביעילות חיידקים שכיחים ובהם סטרפטוקוק, סטאפילוקוק, אי-קולי, קלבסיאלה ואחרים. עם זאת, עדיין נותרו חיידקים רבים שגילו עמידות לצפלוספורין הראשון. לא חלפו הרבה שנים עד שנולדה משפחה חדשה: צפלוספורין דור שני, המכילה אנטיביוטיקות חדשות מקבוצת הצפלוספורינים, המצליחות לקטול חיידקים רבים נוספים להם גילה הצפלוספורין הראשון עמידות.
4. הדור השלישי של האנטיביוטיקה
בשנת 1982, לאחר שנים של פיתוח, שיווקה לראשונה חברת "רוש"
אנטיביוטיקה מסוג חדש שנקרא "דור שלישי", המצליחה לקטול את מרבית סוגי החיידקים השכיחים. החידוש המרכזי בדור השלישי של האנטיביוטיקות הללו היה באפשרות לתת אותה פעם ביום בלבד, למשך יומיים עד שלושה ימים, במקום טיפול שנמשך שבועיים ויותר. העוצמה הרבה של האנטיביוטיקה החדשה, איפשרה לטפל גם בזיהומים קשים וחמורים מהם נפטרו חולים שנים קודם לכן.
5. למה רוצפין
באותה תקופה, החליטו קברניטי "רוש" כי כל התרופות מתוצרתם יתחילו באותיות "רו" על שם החברה. וכך שולבה קידומת השם הזו, לצד תחילית הצפלוספורין הידוע, שכונה בעצמו על שם הפטרייה האיטלקית קוטלת החיידקים. אגב, השם המקורי, וזה שנכתב בעברית על האריזה הוא "רוספין". עם זאת, הס' משום מה לא נקלט, והצוותים הרפואיים ממשיכים לכנות את האנטיביוטיקה בשם רוצפין.
6. פחות אישפוזים
רוצפין, או בשמה הכימי "צפטריאקסון", ניתנת באמצעות זריקה או עירוי במרפאות או בבתי חולים. המינון הוא פעם ביום בלבד למשך יומיים עד שלושה ימים, עובדה שאיפשרה לטפל בחולים מבלי לאשפזם בבית החולים.
7. מדלקת גרון ועד דלקת קרום המוח
הטווח הרחב כל כך של אוכלוסיות חיידקים אותו מכסה הרוצפין מאפשר להשתמש בו לטיפול במגוון מחלות זיהומיות, מדלקות גרון, דרך זיהומים של מערכת הנשימה, מערכת השתן, דלקת קרום המוח וזיהומי דם מסוכנים.
8. פריחה ושילשול
כמרבית האנטיביוטיקות, גם הרוצפין עלולה במקרים נדירים לגרום לשילשול, בשל הרס אוכלוסיית החיידקים "הטובה" במעיים, או לפריחה אצל אלה האלרגיים לאנטיביוטיקות ממשפחת הצפלוספורינים.
9. המתחרות לא מחכות
כמקובל בעולם התרופות, בתוך שבע שנות בלעדיות, ראו שאר חברות התרופות כי טוב, והחלו בעצמם לייצר גרסאות משלהם לרוצפין. בישראל משווקת האנטיביוטיקה גם תחת השמות צפטריאקסון-טבע, פאן-צפטריאקסון וטריאקס, אם כי השם רוצפין נותר הזכור והשכיח בעגה היומיומית של צוותי הרפואה.
10. הדור הרביעי כבר הושק
בשנים האחרונות פותח דור רביעי של משפחת הצפאלוספורינים, המשמש לטיפול בחיידקים שגילו ברבות השנים עמידות לצפטריאקסון (הוא הרוצפין). דור חדש זה מאפשר לטפל בזיהומים קשים, בעיקר ביחידות לטיפול נמרץ שם מצויים חיידקים עמידים. האנטיביוטיקות של הדור הרביעי מצטיינות בחדירה טובה אל המוח, תוך קטילת טווח רחב ביותר של חיידקים.