השופט בדימוס זמיר: לא אתנגד להגבלת הבג"ץ
שר המשפטים זוכה לתמיכה מפתיעה. שופט העליון לשעבר פרופ' יצחק זמיר, אומר כי אם תעמוד הצעתו להגביל את בג"ץ בתנאים מסוימים - לא יתנגד להצעתו של שר המשפטים. השר פרידמן מבקש למנוע מבג"ץ את האפשרות לבטל חוקים. עו"ד יורי גיא-רון החבר בוועדה למינוי שופטים: "הצעתו של שר המשפטים חוצה קווים אדומים"
תמיכה מכיוון לא צפוי לשר המשפטים, דניאל פרידמן: שופט בית המשפט העליון בדימוס פרופ' יצחק זמיר, המקורב לנשיא בית משפט העליון בדימוס אהרן ברק, אומר בשיחה עם ynet כי הוא אינו רואה את עצמו מתנגד להצעתו של שר המשפטים - לפיה בג"ץ לא יוכל לבטל חוקים, אלא יחזירם לשינוי חקיקה בכנסת - בתנאי שניסוח ההצעה יענה על תנאים מסוימים.
זמיר אומר כי הצעתו של פרידמן תוכל להתקבל רק במקרה שיוחלט כך: כאשר בג"ץ יחזיר חוק לידי הכנסת בקביעה שהוא נוגד חוק יסוד, זו תוכל לשנותו על פי התנאים הבאים - החוק החדש יכלול אמירה מפורשת כי הוא מתקבל בחריגה מחוק היסוד, והדבר יאושר על ידי 61 חברי כנסת לפחות (תנאים אלו ידועים בחוק הישראלי כ"פסקת ההתגברות", הגורסת כי כל הזכויות החוקתיות הן יחסיות וניתן להגבילן במצבים מסוימים).
בכל מקרה, השופט זמיר סייג את דבריו ואמר כי ניתן יהיה לבחון את הדברים בצורה ראויה רק כאשר תוצג הצעה קונקרטית.
מנגד, עו"ד יורי גיא-רון, חבר הועדה למינוי שופטים ואחד המתמודדים בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין, הגיב ואמר כי "הצעתו של שר המשפטים חוצה קווים אדומים במתח הבריא הקיים בין שלוש הרשויות - השופטת, המחוקקת והמבצעת. האיזון הבריא שבין הרשויות בחברה דמוקרטית מחייב ביקורת שיפוטית על הליכי החקיקה של הרשות המחוקקת. כך בכל החברות הדמוקרטיות וכך ראוי גם בישראל".
לדבריו, "במציאות המבעבעת של החברה הישראלית, במיוחד לנוכח התגברות האינטרסים האישיים והפוליטיים ודחיקה לקרן זווית של האינטרס הלאומי, החובה להגן ולבצר את מעמדה של הרשות השופטת מתגברת ומקבלת משנה תוקף. פגיעה בבית המשפט העליון מן הסוג שמציע השר פרידמן, שזה עתה מונה ושאין לדעת מה תהיה אורך כהונתו, תהיה בכייה לדורות. שינוי מסוג זה מחייב דיון רציני ומעמיק וקונצנזוס ציבורי רחב".
הצעתו של שר המשפטים דניאל פרידמן נחשפה לראשונה ב-ynet. על פי ההצעה, לאחר שבג"ץ יחזיר חוק לכנסת, יידרשו חבריה לדון בו תוך תקופה קבועה מראש, במהלכה לא יהיה תקף. אם הכנסת תרצה לבצע שינויים - החוק ייכנס לתוקף לאחר שהם יבוצעו, ואם לא - החוק יבוטל.
במערכת הפוליטית היו חילוקי דעות קשים באשר להצעה. ח"כים רבים צידדו בהצעה בטענה כי החקיקה היא עניינה של הרשות המחוקקת ולא השופטת. "ההצעה שמה סוף לעריצות של בית המשפט", אמר ח"כ יצחק לוי, בעוד ח"כים אחרים טענו כי מדובר בהצעה שנועדה לפגוע בבית המשפט העליון.
בהמשך לדבריו הבהיר זמיר כי הוא מבקש שלא להביע דעה אישית על ההצעה של שר המשפטים לפני שיראה את נוסח ההצעה, כפי שתגובש בשבוע הבא.