"התואר של טרטמן - כמו תואר בגידול אורז"
דובר המועצה להשכלה גבוהה, יאיר ברק, מסביר כי התואר הראשון אותו קיבלה חברת הכנסת ממכללת טורו, ניתן לה עוד לפני שהוחלט לפקח על תכני השלוחות הזרות בישראל
"האישה יכולה לבוא ולהגיד 'יש לי תואר' ראשון, בדיוק כמו שהיא יכולה לבוא מאוניברסיטה פיליפינית ולהגיד 'יש לי תואר בגידול אורז'", כך מסביר היום (ד') דובר המועצה להשכלה גבוהה, יאיר ברק, את משמעות התואר האקדמי שהציגה שרת התיירות המיועדת, חברת הכנסת אסתרינה טרטמן.
הסערה סביב התארים השנויים במחלוקת נמשכה היום, ומוקדם יותר אמרה טרטמן בתגובה לפרסומים לפיהם אין לה תואר ראשון מאוניברסיטת בר-אילן כפי שהצהירה, כי למעשה בבעלותה תואר ראשון של עמותת ידידי טורו בישראל, שלוחת Touro College, מניו יורק, ארצות הברית.
לדברי דובר המועצה להשכלה גבוהה, עד להתפוצצות 'פרשת לטביה', לפני כשבע שנים לא התערבה המועצה בתכני הלימוד של השלוחות הזרות. "מהרגע שהתפוצצה 'פרשת לטביה' ונחקק החוק בכנסת אשר לא מכיר בתארים של שלוחות זרות לצורך משכורות בשירות המדינה, כל מוסד שרצה להעניק תואר ראשון נאלץ לכפוף עצמו למועצה להשכלה גבוהה. עד אז המל"ג לא התערבה בתכני השלוחות הזרות", אומר ברק.
"זה השמיט את הבסיס וערער את משמעות התארים האלה. עד שנת 2000 כל תואר אמנם הוכר, אבל לצורך מה - משכורת או אקדמי? זה תלוי בכל אוניברסיטה, לא כולן מסכימות לקבל את הבוגרים עם התואר הזה".
עם השנים, בעקבות התפוצצות פרשת לטביה, נדרשו שלוחות זרות לשנות את ייעודן ו"להתאזרח" כדי להמשיך ולהתקיים. במקור, "טורו קולג'" היתה שלוחה זרה של המכללה בניו יורק שהעניקה קורסים ותארים בחינוך, יהדות ומינהל עסקים. עם העמידה בקריטריונים החדשים שהציבה המועצה להשכלה גבוהה בשנת 2000, למעשה התפרקה "טורו קולג' ישראל" ובמקומה הוקם לפני כשנתיים וחצי 'מכון לנדר' בירושלים, מכללה פרטית המוכרת על ידי המועצה להשכלה גבוהה, שממשיכה את פעילותה ומעניקה תואר ישראלי עצמאי ולא תואר של שלוחת אוניברסיטה זרה.
לדברי סגן נשיא 'מכון לנדר', יעקב עמידרור, התואר הזה בעל חשיבות יותר גבוהה ממה שבוחר להציגו המל"ג. "מבדיקה שערכנו עולה, כי לאסתרינה טרטמן יש תואר B.A מוכר על ידי מדינת ישראל, שניתן על ידי טורו קולג' ישראל כשלוחת טורו קולג' ניו יורק. אם הציון שלה מספיק גבוה והיא הולכת לאוניברסיטה, היא יכולה גם לעשות תואר שני".
במסגרת פרשת לטביה, כזכור, החליטה המדינה שלא להכיר עוד בתארי שלוחת אוניברסיטת לטביה בתארים אקדמאים ולבטל את הטבות השכר להן זכו בוגריה לאחר שהתגלה כי האוניברסיטה מכרה תארים פיקטיביים.
בג"ץ צו ביניים אסר על המדינה לשלול תוספות שכר שקיבלו עובדי מדינה שעשו תארים באוניברסיטת לטביה, שחקירה העלתה כי היו בחלקם פיקטיביים ומזויפים. חלק ניכר מ"בוגרי" השלוחה לא למדו או נבחנו מעולם באופן ממשי. רבים מבוגרי השלוחה זעמו על ההחלטה, לאחר שלטענתם עמדו בכל חובות הלימודים וזכו בתארים ביושר. כנגד המעורבים בפרשה הוגשו כתבי אישום.