עבודה מהבית: רוצה שאצלך זה ייראה אחרת?
לא משנה אם את קוסמטיקאית, מעצבת, רואת חשבון או עורכת ספרים. אם את עובדת מהבית, העצות המצוינות של אורנה רודי, מנהלת מכון רודי לניהול קריירה, יעשו לך את ההבדל
שאלי את עצמך: האם המטרה שלך היא פרנסה – או תעסוקה? הרבה נשים בוחרות לעבוד מהבית בגלל סיבות כמו נוחות, גמישות או מקום לבטא יצירתיות. החליטי: האם את עובדת מהבית כדי למצוא לעצמך תעסוקה, או כדי להתפרנס? האם המוקד הוא פרנסה, העבודה צריכה לעמוד בראש סדר העדיפויות – לפני הילדים והבית.
שאלי את עצמך: אילו הייתה לך בוסית, האם היא הייתה מוכנה לשלם לך על האופן שבו את עובדת? האם היא הייתה מוכנה, למשל, שפניות של לקוחות יצטברו על שולחנך ואת לא תעני להן כי "את עסוקה עם הילדים"? אם תפקידך היה כולל שיווק (ואם יש לך עסק ביתי, את הרי זו שממונה גם על השיווק), האם היא היה מוכן שתוותרי לעצמך על הכל מפני ש"את לא אוהבת את זה"? האם היא הייתה מוכן שתעצבי מוצרים שאף אחד לא קונה, רק בשביל היצירתיות? או שתנקי את הבית במקום לעבוד? אם התשובות לשאלות הללו היא "לא" – עשי שינוי. את הבוס של עצמך, אז שבי לעצמך על הראש!
הגדירי לעצמך יעדים עסקיים: הגדירי לעצמך כמה את רוצה להרוויח, ומכאן – כמה משימות את צריכה לעשות בשבוע, או כמה לקוחות צריכים להיכנס לעסק בחודש, כדי שזה יקרה. ההגדרות הללו, ולא שום דבר אחר, צריכות לקבוע את צורת העבודה שלך. אם למשל החלטת שלמספרה הביתית שלך צריכים להיכנס עשרה לקוחות בשבוע, אז עלייך לעבוד בשביל זה מסביב לשעון, גם אם המשמעות היא לקחת בייביסיטרים.
הקפידי להקצות זמן למילוי כל משימותייך, ולא רק לאלה שאת אוהבת. אם יש לך עסק ביתי, חובה עלייך להכניס לסדר היום שלך לא רק משימות הקשורות לעבודה נטו, אלא גם משימות הקשורות לאדמיניסטרציה, לוגיסטיקה, שיווק ומכירות. וזה אומר, פשוטו כמשמעו, להכניס את המשימות האלו ליומן ולהקצות להן זמן.
הכניסי ליומן גם משימות שלא קשורות לעבודה: יש לך סידורים? צריך לבשל שלוש פעמים בשבוע? למשימות של הבית אין סוף, וקל מאוד להישאב אליהן במקום לעשות דברים שאת שונאת בעבודה. לכן, הקצי למשימות הללו זמן קבוע וסביר ביומן, ואל תחרגי ממנו!
קבעי לעצמך פגישות מחוץ לבית: גם כשעובדים במשרד, יש לא פעם פגישות מחוצה לו. קבעי פגישות עם לקוחות או ספקים במינון שמתאים לעסק (מתלבטת אם פגישה נחוצה או לא? שאלי את עצמך: מה הבוסית שלי הייתה אומרת?). כשיש פגישות שמשובצות במהלך היום, קשה יותר להימרח.
עבדי בחלל נפרד וסגור: זה המשרד הביתי שלך, נכון? אז נא לדאוג לכך שהוא לא ישמש את בני הבית האחרים, ובמיוחד לא את הילדים. סדרי את החלל הזה כמשרד. ברגע שיש בחלל העבודה – ספרייה, פקס, כיסא מתאים – קל לך יותר להתייחס אליו כאל סביבת עבודה, וגם לעבוד בו ברצינות הנדרשת.
דאגי לקו טלפון נפרד לעבודה: את מספר הטלפון הזה נותנים רק ללקוחות, ומודיעים לבני הבית לא לענות כשהוא מצלצל. שימי לב: רק לקו הזה את עונה בזמן העבודה!
התלבשי לעבודה: גם אם אף אחד לא יראה אותך במשך היום, חשוב להתלבש כאילו יצאת אל המשרד. כשאת לבושה בטרנינג, שומעים את זה בטלפון.
דאגי לסידור לילדים: כשעובדים בבית, קל להתבלבל ולחשוב שבכך חסכת מטפלת. זה לא כך. כשאת עובדת, את עובדת. שעות העבודה שלך קדושות, ואת לא יכולה באותו זמן לטפל בילדים.
הבהירי את חשיבות עבודתך לבן זוגך באמצעות המספרים: ככל שאת מרוויחה יותר, כך קל יותר לבן הזוג לתפוס את מה שאת עושה כ"עבודה" ולא כתעסוקה גרידא. בפעם הבאה שאת מוותרת על יחס ללקוח לטובת צורכי הבית, זכרי: ככל שההכנסות שלך נמוכות יותר, כך מבחינת בן הזוג יש לך פחות לגיטימציה לבקש שיתוף פעולה או מטפלת לילדים.
הקטיני את הזמינות שלך על-ידי קביעת לוח זמנים מתוכנן ונוקשה: אל תגידי "אני בבית, עובדת", אלא פרטי: "בבוקר אני בפגישות עם לקוחות, בצהריים אני בשיחות טלפון שקבעתי עם ספקים, אחר הצהריים יש לי פגישה עם רואה החשבון". ככל שאת משדרת לסביבה את לוח הזמנים שלך, כך פחות קל להטריד אותך.
לעבוד מהבית עם חיוך.
צילום: Able Stock
מומלצים