חמאס החרים ספר ילדים והשמיד את עותקיו
חוגי האינטלקטואלים ברשות הפלסטינית גועשים: משרד החינוך החמאסי הורה להחרים מבתי הספר את כל עותקי "דברי ציפור, דברי שוב" - אסופת אגדות עם. החשש: איזכור של איברי גוף יתפרש כרמיזות מיניות. השרה לשעבר חנאן עשראווי: "אם זה מה שאנו ניצבים בפניו, העניין מדאיג במיוחד"
עליית מדרגה בצנזורה הרוחנית ברשות הפלסטינית. משרד החינוך ברשות - הנשלט בידי תנועת החמאס - הורה להחרים את כל עותקי ספר סיפורי העם הפלסטיניים "דברי ציפור, דברי שוב" מספריות בתי הספר ולהשמיד את כל העותקים. מקורות בכירים מסרו כי ההוראה ניתנה בעקבות "רמיזות מיניות עדינות" בסיפורים שכלולים באנתולוגיה.
על פי המקורות, ההוראה הינה צעד ישיר של חמאס במגמה להשפיע באופן מהותי על החברה הפלסטינית. החרמת הספר מעוררת זעם וחשש בקרב פלסטינים רבים שחששו מצעדים שכאלה מאז ניצח חמאס בבחירות ברשות בראשית 2006. חוגים נרחבים ברשות חששו כי חמאס ינצל את עלייתו לשלטון כדי להשליט את האידאולוגיה הקיצונית שלו על כלל האוכלוסייה ולעשות למעשה "ארגון אידאולוגי מחודש" ברשות.
הסופר זכריה מוחמד המתגורר בגדה מביע חשש שהוראת חמאס להחרים את "דברי ציפור, דברי שוב" - אסופה שבה 45 אגדות עם פלסטיניות - היא רק ההתחלה. הוא הוסיף כי יש בכוונתו לעורר אינטלקטואלים נוספים לפעול בעניין. "אם לא נתייצב אל מול קיצוני האיסלאם כעת, הם לא יפסיקו להחרים ספרים, שירים ויצירות פולקלור", אמר מוחמד.
משרד החינוך הפלסטיני סירב להגיב לידיעה לפי שעה, ואולם מקור בכיר - שביקש להישאר בעילום שם - אישר כי 1,500 עותקים של הספר כבר הוצאו מחוץ לספריות של בתי הספר והושמדו.
המשפטנית והשרה לשעבר, חנאן עשראווי, כינתה את החרמת הספר והשמדת עותקיו "שערורייתית". לדבריה, "אם זה מה שאנו ניצבים בפניו, העניין מדאיג במיוחד". השרה לשעבר קראה להקים גוף עצמאי שיעסוק בסוגיות הנוגעות לאמנויות ולחינוך. "אסור שאמנויות, תרבות וסוגיות חברתיות ינוהלו על ידי מי שיש לו זיקה אידאולוגית. עניינים אלה צריכים להיות מנוהלים על ידי בעלי מקצוע".
הספר שהוחרם כעת פורסם בראשונה באנגלית ב-1989 ויצא לאור בערבית ב-2001. משרד התרבות הפלסטיני הפיץ בזמנו 3,000 עותקים מהספר בבתי הספר. עורך הספר, שריף קנאנה, אמר כי בשניים מתוך 45 האגדות והסיפורים יש אזכורים של אברי גוף בערבית מדוברת - עניין שניתן לתפוס כרמיזות מיניות עדינות.
"זו מורשתנו ואלה הם חיינו", אמר קנאנה בהתייחסו לסיפורי העם. הוא הוסיף ואמר כי אין לגנוז את הסיפורים מפני שהם הועברו מדור לדור. לדבריו, הוא אינו מתנגד שתצא מהדורה מתוקנת בעבור ילדים, אך יש להשאיר את הסיפורים כפי שהם ובאופן חופשי כפריטי תעודה היסטוריים.