דו"ח מחלקת המדינה: בדרפור מתבצע רצח עם
הדו"ח השנתי של מחלקת המדינה על זכויות האדם במדינות העולם קובע כי ההפרות החמורות ביותר שנעשו ב-2006 בוצעו בחבל דרפור שבסודן: "הממשלה ומיליציית הג'נג'וויד נושאות באחריות לרצח עם". בפרק על ישראל הוזכרו הפרות זכויות של עצירים פלסטינים
הפרות זכויות האדם החמורות ביותר ב-2006 בוצעו בחבל דרפור שבסודן, כך עולה מהדו"ח השנתי על מצב זכויות האדם בעולם שפירסמה הערב (ג') מחלקת המדינה האמריקנית. הדו"ח מצא הפרות רבות גם באפגניסטן ועיראק ומתח ביקורת על רוסיה וסין.
בפרק על סודן בדו"ח נכתב שכמעט 60 שנה לאחר שהעולם נשבע "לעולם לא עוד" בעקבות השואה, מתבצע בדרפור רצח עם. ארה"ב מאשימה את ממשלת סודן וארגוני מיליציה הפועלים בתמיכתה באחריות להריגתם של יותר מ-200 אלף בני אדם ולגירושם של כ-2.5 מיליון אנשים בדרפור, שבמערב המדינה.
"ממשלת סודן ומיליציית הג'נג'וויד שפועלת בתמיכתה נושאות באחריות לרצח העם בדרפור", נקבע בדו"ח, המציין כי מעשי הזוועה נמשכים באזור בלי הפרעה כבר ארבע שנים. בעוד מספר ימים צפויים דיפלומטים אמריקנים בכירים להיפגש עם נשיא סודן, עומאר אל-באשיר, בבירה חרטום. השיחות צפויות להתמקד בדרישת הקהילה הבינלאומית להציב משקיפים מטעם האיחוד האפריקני בדרפור.
"כל הצדדים המעורבים ביצעו הפרות חמורות, בהן רצח המוני של אזרחים, אונס כאמצעי של לחימה, עינויים שיטתיים, שוד אלים וגיוס ילדים כחיילים", קובע הדו"ח באשר לסודן. וושינגטון הגדירה לראשונה את המצב בדפור כ"רצח עם" ב-2004, כשמזכיר המדינה האמריקני קולין פאוול, השתמש במילה במהלך עדות בקונגרס. ניסיון של ארה"ב לגרום לאו"ם להגדיר את הנעשה בסודן כרצח עם לא צלח.
מחלקת המדינה האמריקנית קבעה כי מצב זכויות האדם הידרדר בשנה האחרונה גם באפגניסטן ועיראק, על אף מאמצי כוחות הקואליציה להילחם בקיצונים בשתי המדיניות. בדו"ח על עיראק נכתב כי "האלימות הבין-עדתית ופיגועי הטרור פגעו קשות בזכויות האדם ובתהליך הדמוקרטי ב-2006".
על ישראל: תנאי כליאה קשים לפלסטינים
בדו"ח על אפגניסטן נכתב כי הממשלה האפגנית השיגה התקדמות חשובה בתחום זכויות האדם, אך המצב מוסיף להיות קשה. הדו"ח מפנה אצבע מאשימה כלפי הממשל החלש, התעללות מצד הרשויות, מורדי הטליבאן ופעילי אל-קאעידה.
מדינות נוספות ש"זכו" להערות בשל הידרדרות הדמוקרטיה בתחומן הן: פקיסטן, מצרים, בלרוס, סין, אריתראה, איראן, לבנון, רוסיה, סוריה, ונצואלה וזימבבווה. במדינות אלה, נטען בדוח"ות מחלקת המדינה, פוגעות הממשלות בזכויות האזרחים או כושלות בהגנה עליהם מפני התעללויות.
מחלקת המדינה התייחסה גם להפיכות שאירעו בשנה שעבר בפיג'י ובתאילנד, בהן הודחו מהשלטון ממשלות שנבחרו באופן דמוקרטי. כן נזפה ביריבותיה קובה, מיאנמר וצפון קוריאה, וקבעה כי הן מפרות בשיטתיות את זכויות האדם בתחומן.
מחלקת המדינה התייחסה גם למצב זכויות האדם בישראל ובשטחים. לפי הדו"ח, ממשלת ישראל שומרת, באופן כללי, על זכויות האדם של אזרחיה. עם זאת צוינו "הפרות חמורות" של זכויותיהם של עצירים פלסטינים מצד כוחות הביטחון.
מחברי הדו"ח ציינו לרעה את התנאים השוררים במתקנים שבהם כלואים ומתוחקרים עצורים פלסטינים. עוד צוינה אפליה מוסדית, משפטית וחברתית כלפי אזרחי ישראל הערבים.