שתף קטע נבחר
 

בהלת הקלבסיאלה: שאלות ותשובות

האם באמת אין טיפול כנגד החיידק האלים קלבסיאלה, מי נמצא בסיכון (ולא מדובר רק בקשישים), איך ניתן למנוע הידבקות בחיידק והאם יש סיבה לפאניקה?

לפני כשבועיים נתגלה בדיון במשרד הבריאות כי מאות חולים נדבקו בחודשים האחרונים בחיידק קלבסיאלה העמיד לרוב סוגי האנטיביוטיקות, כ-30 אחוז מהם מתו. מדוע מתרחשת ההדבקה, איך מתגבר החיידק על האנטיביוטיקה, כיצד בכל זאת ניתן לטפל בחולים שלקו בחיידק ומי נמצא בסיכון? שאלות ותשובות על בהלת הקלבסיאלה.

 

מהו חיידק הקלבסיאלה?

החיידק נתגלה לראשונה על ידי החוקר הגרמני אדווין קלבס במאה ה-19. כיום ידועים שבעה זנים שונים של חיידק הקלבסיאלה, כשהחשובים והשכיחים הגורמים לזיהומים בבני אדם הם קלבסיאלה פנאומוניה וקלבסיאלה אוקסיטוקה הגורמים למגוון זיהומים קשים. החיידקים מתפשטים במהירות כששיעור ניכר ממקרי ההדבקות מתרחש בבתי החולים. על פי הספרות הרפואית נגרמים כ-8 אחוז ממקרי הזיהומים בבתי החולים על ידי החיידק.

 

מה יוצא דופן במקרי ההדבקה החדשים?

אצל החולים עליהם דווח לאחרונה נתגלה זן חדש של החיידק קלבסיאלה, העמיד למרבית סוגי האנטיביוטיקות הקיימות. ההשערה היא כי החיידק פיתח מוטציה (שינוי גנטי) שאפשר לו להתגבר על ההשפעה האנטיביוטית ולהמשיך להתרבות בגוף.

_____________________________________

התפרצות החיידק האלים - כל הכתבות:

_____________________________________

 

אין זו הפעם הראשונה בה נצפתה בישראל התפרצות של זיהומים בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. בשנים האחרונות נרשמו מקרי הדבקה רבים בחיידק VRE העמיד לאנטיביוטיקה רבת העוצמה ונקומיצין, בחיידק עמיד הקרוי אצינטובקטר, בחיידק סטאף אאוראוס העמיד לאנטיביוטיקה מתיצילין ובחיידק האנטרובקטר העמיד למרבית סוגי האנטיביוטיקות. מקרי הדבקה אלה נרשמו גם בארצות-הברית ובמדינות מערביות באירופה.

 

איך מאבחנים את החיידק?

אבחון ההדבקה נעשה בבדיקת תרבית דם, תרבית שתן, תרבית נוזל שדרה (הנוזל העובר סביב המוח וחוט השדרה) ותרביות פצע. הדגימה נשלחת למעבדה כשהיא מונחת על מצע מזון לחיידקים. לאחר כחמישה ימים בודק המיקרוביולוג תחת המיקרוסקופ אילו חיידקים צמחו. כעת, מניחים על מושבות החיידקים שצמחו מספר תרופות אנטיביוטיות. אם סביב התרופה נוצר עיגול ללא חיידקים, הרי שהחיידק רגיש לאותה אנטיביוטיקה. במקרים אחרים בהם המשיכו החיידקים להתרבות, מסיק המיקרוביולוג כי החיידק עמיד לאותה אנטיביוטיקה.

 

לאילו מחלות גורם החיידק?

חיידק הקלבסיאלה עלול להדביק כמעט כל איבר בגוף. הזיהומים השכיחים הם במערכת השתן, דרכי הנשימה ופצעי ניתוחים. החיידק במהרה עלול לפלוש לאיברים נוספים ולגרום לדלקות כיס מרה, דלקת עצמות, שילשולים, דלקת קרום המוח, זיהומי וורידים וזיהום דם. חדירת החיידק לדם והתרבותו שם גורמת למצב הקרוי אלח דם (ספסיס) המוביל לירידה חדה בלחץ הדם עד להלם, איבוד הכרה ומוות.

 

במקרים של דלקות ריאה מגלה גם חיידק הקלבסיאלה הרגיל עמידות רבה למרבית סוגי האנטיביוטיקות. שיעור התמותה עלול להגיע עד ל-50 אחוז, גם תחת טיפול אנטיביוטי. לעתים קרובות מגיע החולה לאי ספיקה נשימתית ועובר הנשמה מלאכותית. במקרים של זיהומי דם, שיעור התמותה גבוה עוד יותר.

 

האם באמת אין שום אנטיביוטיקה כנגד קלבסיאלה?

חיידק הקלבסיאלה שנמצא באחרונה עמיד כמעט לכל סוגי האנטיביוטיקות, למעט קולירצין וגנטאמיצין. אלא שטיפול אנטיביוטי באלה אינו מספיק בזיהומים קשים, ולכן התוצאה היא תמותה אצל חלק מהחולים שנדבקו בקלבסיאלה העמידה.

 

מי נמצא בסיכון?

חיידק הקלבסיאלה גורם למחלה רק בחולים מאושפזים, רובם המוחלט מבוגרים בני 70 ומעלה, הסובלים ממחלות כרוניות נוספות דוגמת מחלת לב וכלי דם, סוכרת, מחלת כליות, ריאות או סרטן. בסיכון גבוה נמצאים גם פגים וצעירים חולי סרטן, אלה הלוקים בהפרעה במערכת החיסון וחולי איידס.

 

איך ניתן למנוע את ההדבקה?

דרך המניעה היא באמצעות אבחון מוקדם של החולים שלא הגיבו לטיפול האנטיביוטי. חולים אלה לרוב ימשיכו לסבול מעליית חום, תסמיני זיהום באיבר הנגוע ותמונת זיהום בבדיקות הדם. חולים אלה צריכים לעבור לחדר מבודד, כשהצוות המטפל בהם נוקט במירב האמצעים למניעת ההעברה, על ידי שימוש בחלוקים וכפפות חד פעמיים, חיטוי הידיים ומיכשור רפואי שבא במגע עם החולה ואוורור של החדר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קבלסיאלה. האבחון נעשה במעבדה על מצע מזון לחיידקים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים