שתף קטע נבחר

ארץ בנימין: עזבו אתכם מפוליטיקה

יהושע בן נון עבר כאן, מארק טווין קילל והשודד אבו-ג'ילדה הטיל אימה. החברה להגנת הטבע ובי”ס שדה עפרה מובילים סיורים מודרכים ומאובטחים מירושלים לשילה - בין מעיינות, עתיקות מקראיות וטבע בלתי מופרע

יפה היא ארץ בנימין. נופיה הבראשיתיים מצפינים סוד ובין תליה מפכים מעיינות לרוב. רק מה, הגיאופוליטיקה מרחיקה אותה מההמון הסואן, והיחידים שמעזים לצאת למרחביה הם בני המקום או מילואימניקים שנקלעו לאזור בלי כוונה. כמה חבל.

 

בניסיון לעורר את תאבונם של ישראלים שמכירים את חבל הארץ היפהפה בעיקר מדיווחי התקשורת, ולרוב על רקע הסכסוך הישראלי-פלסטיני, חברו באחרונה החברה להגנת הטבע ובית ספר שדה עפרה והשיקו כמה סיורים מודרכים ומאובטחים בארץ בנימין, לטובת הקהל הרחב.

 

יוצאים לדרך

הסיור המודרך מתחיל במחסום חיזמא, על כביש ‭,437‬ בשולי השכונה הירושלמית פסגת זאב. מכאן נוסעים לכיוון עין פואר(עין מבוע, בגירסה המגויירת), אחד המעיינות העליונים של ואדי קלט.


עין אל עריק. חפשו את הערסל (צילומים: יגאל צור)

 

חוברים לדרך אלון (כביש ‭458‬) בסמוך לוואדי מאכוך, אחד היפים באזור (שטח אש! טיול פרטי מחייב תיאום מראש) ועוצרים ביישוב מעלה מכמש, שנבנה על שרידיה של מכמש הקדומה. בנחל מכמש מצוי מעבר מכמש - מעבר נסתר, מהחשובים באזור ההר לאורך ‭3,000‬ שנות היסטוריה. במעבר הזה עשו שימוש יהונתן בן שאול בעת שניצח את הפלישתים, האשורים שחלפו בו בשלהי המאה ה־8 לפנה"ס בדרכם לירושלים, ואפילו קולונל ספולדינג הבריטי, שהוביל כאן ב-1917 מחלקה בודדת לנצחון על כוח טורקי גדול פי כמה לאחר שפתח את התנ"ך וקרא אודות המעבר הנסתר.

 

מדרימים בדרך אלון בכביש צר ופתלתל, עד שמגיעים לעין מבוע. מבנה הבטון ההרוס הוא בית המשאבות הבריטי. לידו האמה הידועה המתחילה כאן ונמתחת לאורך 20 ק"מ עד יריחו. החשמונאים הם אלה שבנו אותה בשנת 180 לפנה"ס, והמלך הורדוס שיפץ, הוסיף גשרים וחצב מנהרות. מכיוון שהאמה אינה מסוגלת לשאת כמויות גדולות של מים, גולשים אלה במפל ויוצרים בריכה קטנה שנעים לשכשך בה.

 

מעין מבוע יוצא מסלול רגלי בעומקו של ואדי קלט, דרך עין קלט (עין פרת) ועד

המנזר היווני-אורתודוקסי על שם ג'ורג' הקדוש (טיול במסגרת פרטית מחייב תיאום בטחוני!).

 

מעין מבוע חוזר הטיול המודרך לדרך אלון ומצפין עד כביש 60 (עוקף רמאללה). עוצרים לתצפית מרשימה על הכפרים שמדרום לעפרה, בהם דיר דיבואן ו"מנזר שני הדובים" שבלבו. המנזר הוקם כאן בעקבות הסיפור התנ"כי על אלישע, שעלה מן הירדן וקילל נערים שבאו לעברו. אז יצאו שני דובים מן היער והרגו אותם.

 

מערבית לכביש 60 נמצא הכפר ביתין, המזוהה עם בית אל הקדומה. בקצהו בורג' ביתין - שרידי מנזר צלבני שישב על הדרך העתיקה שעלתה מהירדן ויריחו לעבר בית אל. הסופר מארק טווין, שביקר כאן, התלונן על האבנים שמילאו את הדרך וטילטלו את כרכרתו.

 

חולפים על פני עפרה ומיד בהמשך מבחינים בשומרות - מבני אבן עגולים שבהם נהגו לאחסן בחודשים החמים את הענבים שנבצרו. על השומרות ישנו בלילות שומרי הכרמים. ממול מתנשא בעל חצור, ההר הגבוה ביותר בשומרון.

 

הנוף משתנה. עוברים על פני תחנת המשטרה הבריטית של ואדי חרמייה (השודדים) ושומעים סיפורים על אבו-ג'ילדה, השודד האימתני שפעל בסביבה והפך לדמות ספרותית. ממערב הכפר סינג'יל, שנקרא על שמו של האביר הצלבני סנט ריימונד סן ז׳יל, שפרץ לירושלים בשנת ‭.1167‬ צאצאיו הם מי שהקימו את הכפר בן מאות השנים.

 

בהמשך, ממזרח - הכפר תורמוס עיא, בלב עמק שילה. עד לשנות ה-60 של המאה שעברה היו תושביו ידועים כמי שמתפרנסים משוד עתיקות ומזיופן.

 

עמק שילה שמסביב עמוס כרמים. הוא קרוי סאהל אל עיד (עמק החג) או סאהל אל בנאת (עמק הבנות), ‬לזכר הבנות שיצאו לחולל בכרמים. לתל שילה הסמוך, אחד המקומות החשובים בהיסטוריה היהודית, הכניסה בתשלום סמלי (למרות ההזנחה השוררת במקום). פרטים מלאים על סיורים מודרכים בטל': 8753742־050 (רחל).

 

זוהי אפוא שילה המקראית, ממנה קרא יהושע בן נון "עד אנא אתם מתרפים לבוא לרשת את הארץ‭."‬ בשרידי העיר פסיפסים, מגדל תצפית ומה שנותר (צריך הרבה דמיון) מן המשכן הקדום. בכתף הדרומית נמצאת הכנסייה הדנית. בוניה חשבו שכאן היה המשכן של בני ישראל. הכנסייה המקורית הייתה ביזנטית ועל הרצפה אנחנו דורכים על פסיפסים מדהימים מהמאות הראשונות לספירה.

 

מצפינים על כביש ‭,60‬ פונים לעבר בית העלמין של היישוב עלי ומגיעים לעין אל עריק - פינת חמד ובה בריכות, ספסלים ואפילו ערסל. לאחר מנוחה קלה חוזרים לכביש וסוטים לכיוון מעלה לבונה וחאן לובן - חאן טורקי עם מעיין מעוטר בעצי אגוז ותות.


עין פואר. האמה שבשוליו נמתחת לאורך 20 ק"מ, עד יריחו

 

זהו. מכאן מדרימים על כביש 60 לכיוון ירושלים, אל עבר המנה האחרונה בטיול. פונים מערבה על כביש 466 לכיוון עטרת, ליד הכפר הערבי עטארה. 7 ק"מ לאחר הפנייה נוחתים ביער אום צפא - יער שעליו הכריזו עוד הבריטים כשמורת טבע. בין העצים מיני סחלבים: פרפרי, אנטולי, שלוש השיניים, שנק החורש ודבורניות. את עולם החי מתחזקים כאן חזירי בר, דורבנים ומכרסמים שונים.

 

ומכאן לנקודת המוצא של המסלול - פאתי ירושלים.

 

  • פרטים מלאים על טיולי בית ספר שדה עפרה בארץ בנימין: טל' 02-9975516.

 

סיורי יקבים

רגע לפני שמרימים ארבע כוסות - סיורים מודרכים במרתפי היין של ארץ בנימין במהלך מארס ייצאו מדי שישי מירושלים סיורים מודרכים באוטובוס לשישה יקבים בחבל בנימין, כולל טעימות יין. במסלול: יקב ענתות, יקב טניה, יקב מעלה לבונה, יקב שילה, יקב גבעות ויקב פסגות.

 

מועדי הסיורים: ‭16 ,9‬ ו-23 בחודש. יוצאים לדרך ב-‭,9:30‬ חוזרים לקראת ‭.15:00‬ נקודת המוצא: רחבת בנייני האומה. הסיורים ביקבים חינם, הנסיעה באוטובוס בתשלום. פרטים מלאים ותיאום: 9977222־‭.02‬

 

יקב ענתות  

איפה: בענתות (עלמון),‬ דקתיים משכונת פסגת זאב בירושלים. על היקב: הראשון שקם באזור. הכרם ניטע ב-1998 בגובה 600 מטר מעל פני הים. מה שותים: קברנה סוביניון ומרלו, וכן נוטרה -ערבוב של קברנה סוביניון ומרלו שהתיישן במשך כשנה. פרטים נוספים: טל' 517454־052 (ארנון ארז) 052-8600324 (אהרון הלפגוט).

 

יקב טניה 

איפה: בעפרה. במקום נמצאו שרידים של גתות עתיקות בנות ‭3,000‬ שנה. על היקב: את הענבים בוצרים כאן ידנית כדי למנוע את הלחץ עליהם ואת זליגת התירוש והתסיסה המוקדמת. מה שותים: בין יינות היקב בולט המרלו מסדרת אנוש - סדרת העילית של המקום. פרטים נוספים: 4354034־054  (יורם כהן).

 

יקב מעלה לבונה

איפה: במעלה לבונה. על היקב: בחצר בית משפחת לוריא. את היין מייצרים כל בני המשפחה - משלב הבציר ועד לביקבוק. בחצר נחצבה מערה שם מתיישנים היינות בחביות. מה שותים: כיום מייצרים במקום בין ‭1,000‬ ל־‭3,000‬ בקבוקים בשנה של קברנה סוביניון, מרלו ויין קינוח. פרטים נוספים: 9941963־‭6422268 ,02‬־‭.050‬

 

יקב שילה  

איפה: למרגלות היישוב שילה. על היקב: את היין מייצרים כאן מענבי הכרמים של אזור בנימין בעיקר. מה שותים: אדומים יבשים ויינות קינוח. פרטים נוספים: 6422268־‭.050‬

 

יקב גבעות  

איפה: בגבעת הראל שעל מצוקי נחל שילה, 800 מטר מעל פני הים. הגתות העתיקות הפזורות באגן נחל שילה ושרידים אחרים שנמצאו באזור מעידים על כך שגם הישראלים הקדומים הכינו פה יין. על היקב: בתהליך ייצור היינות מקפידים להמעיט בשימוש במכשירים עכשוויים. מה שותים: בין היינות במקום - הרודיון קברנה סוביניון והרודיון אדום. פרטים נוספים ותיאום ביקורים: 8753515־050 (שיבי), 050-5212394, 09-7621292 (אמנון).

 

יקב פסגות   

איפה: ביישוב פסגות שבמרומי הרי בנימין, כ-900 מטר מעל פני הים. צופה על אגן ואדי קלט, בקעת יריחו, ים המלח והרי אדום. על היקב: במהלך עבודות עפר ליד הכרם נתגלה פתח שהוביל אל מערה מרשימה מתקופת בית שני, שאומצה כמרתף חביות. בסמוך לה נתגלתה מערה נוספת שבה נחשפו בית בד וגת מאותה תקופה. הקירור ביקב התת-קרקעי טבעי. מה שותים: פסגות קברנה סוביניון ופראט, יין מחוזק בסגנון פורט. פרטים נוספים: 9978222־‭6813993 ,02‬־‭5666452 ,054‬־‭.052‬

 

יקבי הררי קדם

איפה: בשיפולי היישוב יצהר שבלב השומרון. על היקב: ניזון מכרם מטופח בטיפול אורגני ‭35 -‬ דונם של ענבי איכות מהזנים קברנה סוביניון, מרלו ומלבק. מה שותים: שהם, יינות זניים צעירים ועוצמתיים, ופורה, שילוב של קברנה ומרלו. פרטים נוספים: 050-9972605 (אריאל).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שומרה ליד עפרה
צילום: יגאל צור
חאן לובן הטורקי. מסביב עצי אגוז ותות
צילום: יגאל צור
סחלבים ביער אום צפא
צילום: יגאל צור
ממצאים בכנסייה בתל שילה
צילום: יגאל צור
פסיפס בתל שילה
צילום: יגאל צור
מומלצים