מחקר: זיהום האוויר מעצים את הסופות והסערות
הוכחה נוספת לנזק שגורם זיהום האוויר: חוקרים גילו כי פליטת חלקיקים מזהמים לאטמוספירה גורמת ליצירת עננים מפותחים יותר, וכתוצאה מכך להתעצמותן של סופות רעמים וברקים
מחקר חדש שבוצע בארה"ב ופורסם בכתב העת "Proceedings of the National Academy of
Sciences", הוכיח פעם נוספת את הקשר שבין זיהום האוויר לתופעות מזג אוויר קיצוניות. המחקר בחן את הקשר שבין שריפת פחם במדינות השוכנות ביבשת אסיה לבין עוצמתן של סופות בצפון האוקיינוס השקט. צוות החוקרים השווה בין מאפייניהן של סופות שהתחוללו באזור צפון האוקיינוס השקט בשתי תקופות: 1984-1994 ו- 1994-2005. מדידות שבוצעו באמצעות לוויינים מצאו, כי בעשורים האחרונים חלה עלייה בכמות החלקיקים באטמוספרה, שמקורם בשריפת פחם לשם יצירת אנרגיה, בעיקר במדינות כמו סין והודו.
העלייה בכמות החלקיקים הנפלטים לאטמוספרה גורמת להערכת החוקרים ליצירת עננים מורידי גשם מפותחים יותר, וכתוצאה מכך, אף להתעצמותן של סופות רעמים וברקים. על-פי המחקר, בחודשי החורף בין השנים 1994 ו- 2005 חלה עלייה של 20%-50% במספר העננים המפותחים באזור צפון האוקיינוס השקט ביחס לעשור הקודם.
עובדה זו הביאה לעלייה במספר סופות הרעמים והברקים באזור. מודלים מתמטיים שבחנו את התופעה מצאו כי לא קיים קשר בין התעצמות הסופות לבין תנאים קלימטולוגיים אחרים כמו טמפרטורת מי האוקיינוס, תופעת האל-ניניו וכד'. עם זאת, נמצא קשר ישיר בין התעצמות הסופות לבין הגברת זיהום האוויר באזור יבשת אסיה.
כתוצאה מתהליך הפקת האנרגיה ושריפת דלקים פוסיליים (בעיקר פחם), נפלטת לאטמוספרה כמות גדולה של חלקיקים מרחפים (אירוסולים) כמו פיח וגופרית. חלקיקים אלה מוסעים באמצעות זרמי האוויר לאזור צפון האוקיינוס השקט, ובסופו של דבר מגיעים גם לאזור קנדה, ארה"ב ולאזורים אחרים ברחבי כדור הארץ.
המחקר עולה בקנה אחד עם מחקרים קודמים שבוצעו, ואשר מצעו קשר ישיר בין זיהום האוויר וכמות האירוסולים באטמוספרה לבין היווצרות עננים והתעצמותן של סופות. המחקר הראה פעם נוספת, כי לפעולות בני האדם השפעות מרחיקות לכת על תופעות טבעיות ובכלל זה על אקלים כדור הארץ ועל תופעות מזג האוויר.