הציבור ימשיך לחכות לפרסום עדות אולמרט
צוותים של אמ"ן והצנזורה הצבאית החלו למיין את הפרוטוקולים של דיוני ועדת וינוגרד לקראת אישורם לפרסום. המסמכים צפויים להתפרסם החל מסוף השבוע, לפי סדר פעולת הוועדה. הבעיה: עדויות ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל הקודם חלוץ יפורסמו רק לאחר פירסום מסקנות הביניים
מה אמרו אולמרט, פרץ וחלוץ בוועדת וינוגרד? זו שאלה טובה, שהציבור כנראה לא יזכה לקבל עליה תשובה לפני פרסום ממצאי הביניים של ועדת וינוגרד ב-27 בחודש. הוועדה נערכת לפרסום העדויות ול-ynet נודע כי בימים הקרובים יפורסמו עדויותיהם של הרמטכ"ל הנכנס, גבי אשכנזי, ושל השר שמעון פרס. הבעיה המרכזית היא שעדויות המפתח של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, של שר הביטחון, עמיר פרץ, ושל הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, לא יפורסמו כנראה לפני דו"ח הביניים. הסיבה לכך: הוועדה תעבור על החומר ותפרסמו לפי סדר כרונולוגי, ולא לפי החשיבות.
ועדת וינוגרד תתחיל לפרסם את הפרוטוקולים של דיוניה ככל הנראה כבר בסוף השבוע הקרוב, או בתחילת השבוע הבא, לכל המאוחר. אשכנזי העיד בוועדה כמנכ"ל משרד הביטחון וכאלוף פיקוד הצפון לשעבר. צוותים מטעם אגף המודיעין ואנשי הצנזורה הצבאית מתחילים בתהליך מיון החומרים, כדי לאשר את פירסומם. למרות החלטות הצוות המיוחד, הסמכות לאשר או לפסול פרסום כזה או אחר תהיה נתונה רק לחברי הוועדה.
כיוון שהוועדה בחנה חומרים רבים ושמעה עדים רבים, הוחלט כי סדר הבדיקה יהיה כרונולוגי. המשמעות היא שהציבור לא יידע מה אמרו בוועדה אולמרט, פרץ וחלוץ, לפני פרסום ממצאי הביניים. בד בבד עם עבודת המיון מושלמות בימים אלו העבודות על אתר האינטרנט של הוועדה, שאליו מיועדים החומרים לעלות לקראת פרסומם לציבור הרחב.
על-פי סדר שמיעת העדים, העדות הראשונה הייתה של ארנון בן עמי, ראש מל"ח (משק לשעת חירום), שהדברים הקשים שאמר נגד מפקד פיקוד העורף גרשון יצחק, פורסמו לראשונה ב-ynet; עדותו של ראש מפא"ת, הרמטכ"ל הנכנס, גבי אשכנזי, המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס ושר המשפטים ויו"ר ועדת החוץ והביטחון לשעבר, דן מרידור. למעשה, הסדר שבו יפורסמו הדברים יגרום לכך שהציבור לא יראה את עדויות ראש הממשלה ושר הביטחון לפני פירסום מסקנות הביניים של הוועדה.
ועדת וינוגרד הודיעה לפני מספר שבועות, כי בעקבות החלטת בג"ץ בעתירה שהגישה ח"כ זהבה גלאון, לפיה עליה לפרסם את הפרוטוקולים של דיוניה, היא החלה לפעול לאיתור כוח אדם מיומן שיבחן אילו פרוטוקולים ניתן להעביר לפרסום באתר אינטרנט מיוחד שיוקם לצורך כך.
עדיין אין החלטות על מכתבי אזהרה
עתירתה של ח"כ זהבה גלאון ממרצ לבג"ץ, שביקשה לפתוח את דיוניה של ועדת וינוגרד, הולידה קביעה שיש להעניק חשיבות רבה לעקרון פומביות הדיון. בג"ץ אמנם דחה את העתירה, אך קבע שיש לפרסם את העדויות ואת הפרוטוקולים עוד לפני הגשת הדו"ח הסופי לממשלה מלבד פרטים סודיים, שיש בהם פגיעה ממשית בביטחון המדינה. בהודעתם לאחר מתן פסק הדין, הביעו חברי הוועדה סיפוק מכך שבג"ץ קיבל את עמדתם והשאיר להם שיקול דעת בפרסום הפרוטוקולים.
המדינה טענה כי פרסום הפרוטוקולים והעדויות בזמן אמת יפגע בדו"ח הסופי. נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, קבעה בפסק דינה: "אנו מניחים, אפוא, כי ועדת וינוגרד תפעיל את שיקול עבודתה בהתאם לאמור לעיל ובהתאם לעמדתה המוצהרת תיערך לפרסום חלקי הפרוטוקולים שגילויים הותר במועד סביר ועוד בטרם הגשת הדו"ח הסופי לממשלה".
בימים אלו הוועדה שוקדת על הכנת דו"ח הביינים. מקור המקורב לוועדה מסר ל-ynet כי אין עדיין החלטה בנוגע להוצאת מכתבי אזהרה לאישים שהעידו בפני הוועדה.
ח"כ זהבה גלאון תקפה את הכוונה לפרסם את עדויות ראש הממשלה ושר הביטחון בשלב מאוחר יותר: "לא ייתכן שוועדת וינוגרד תפרסם מסקנות מערכתיות ולא אישיות. כל ההדלפות שנעשות ע"י ראש הממשלה, שר הביטחון וקצינים בכירים נועדו לטשטש ולעמעם את אחריותם על מחדלי המלחמה ולכן ראוי שהוועדה תפרסם את העדויות של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל היוצא בטרם הגשת דו"ח הביניים".