שתף קטע נבחר

 

מסמך: כל דרישות המורים

שכר הולם, הקטנת מספר התלמידים בכל כיתה, הוספת משרות, הפיכת מקצוע ההוראה לפרופסיה, מסלולי קידום למורים ורפורמה מוסכמת - אלה דרישות המורים במשא ומתן מול האוצר. הדרישות נדחות והשביתות פורצות. הנה הרשימה המלאה של דרישות המורים

שכר הולם לכל מורה: בהתאם לרמת ההשכלה והתמורה למערכת. דרישה להעלאה מיידית של 60 אחוז בשכר הבסיס למורה. כמו כן - דרישה להסכם קיבוצי חדש. על פי הצעת המורים: שכר מינימלי של מורה בעל תואר B.A עם ותק של שנה ראשונה הוא 5,600 שקל בחודש. יכול להגיע - לא לפי ותק, כי אם לפי שעות עבודה - ל-15 אלף שקל ברוטו בחודש. כיום מקבל מורה בתחילת דרכו 2,800 שקל ברוטו בחודש ובסוף הקריירה, אחרי כ-40 שנות עבודה, שכרו מגיע ל-8,000 שקל ברוטו בחודש.

 

מסלולי קידום למורים: עידוד המוטיבציה ושיפור הדרגתי בשכר. יצירת שכר דיפרנציאלי ומסלולי קידום למורים לפי דרגות שונות של "מחנך" ו"מורה". לא לקדם על פי ותק, אלא על פי תשומות והישגים.

 

הרחבת משרות המורים: מ-24 ל-40 שעות שבועיות. המורים יהיו נוכחים בבית-הספר 40 שעות שבועיות, 5 ימים בשבוע בלבד, 8 שעות ביום, שבהן יתבצעו כל המטלות הנדרשות ובהן הוראה פרונטלית, הוראה פרטנית לתלמידים הזקוקים לתמיכה ולשיעורי עזר לסגירת פערים או לקדם תלמידים בעבודות חקר ועבודת צוות. מתוך 40 השעות, 6 שעות יהיו עבודה פרטנית מול תלמיד. 5 שעות יהיו עבודת צוות ויצירת חומרים משותפים בתוך בית הספר. 5 שעות נוספות יהיו לצרכי הכנה לשיעור והכנה ללימודים ולבחינות.

 

תוספת ללקויי למידה: המורים דורשים תוספת שכר עבור תלמידים לקויי למידה הזכאים להקלות בבחינות הבגרות. לדברי המורים, הם נדרשים לשכתב בחינות. עם כל תלמיד כזה יושבים לפחות שעה בכל מבחן. בכל סמסטר יש 3 מבחנים, כאשר 20 אחוז מהתלמידים הם ליקויי למידה. לכן הדרישה היא ללהוסיף כ-100 שעות בשנה. המורים דורשים תגמול לפי שעה.

 

הפיכת מקצוע ההוראה לפרופסיה: סטנדרטים אקדמיים גבוהים לקבלת רישיון הוראה, העלאת מעמד המורה ותגמול כמו בכל הסקטורים המקצועיים הדורשים השכלה אקדמית.

 

הקטנת כיתות: הקטנת מספר התלמידים בכיתות מ-40 ל-30 בתוכנית חומש. מפחיתים בכל שנה שני תלמידים. יש להתקרב למבנה מערכת החינוך במדינות המתקדמות.

 

יצירת תנאים פיזיים - פינות ישיבה למורים.

 

יישום תוכנית "עוז לתמורה": ארגון המורים מציע את תוכנית "עוז לתמורה" לרפורמה במבנה העסקת המורים. מסלול הקידום שאותו מציעים המורים מכיל דרגות שונות של מחנכים מ"מומחה" ועד "מחנך מומחה בדרגה 3". דרגה אחרת למורים המקצועיים תהיה מ"מורה" ועד "מורה מומחה 4". עוד קידום יהיה מקורס מחנכים ועד מינוי לרכז מקצועי בבית הספר.

 

המורים דורשים העלאת שכר הבסיס ב-60 אחוז עוד לפני סולם הקידום. העלות נאמדת ב-3.6 מיליארד שקל. סך כל עלות יישום תוכנית "עוז לתמורה" - מיליארד שקל. תוכנית זו הונהגה כפיילוט במשך 3 שנים בחמישה בתי ספר תיכוניים.

 

רפורמה מוסכמת במערכת החינוך: שני הארגונים - הסתדרות המורים וארגון המורים העל-יסודיים - דורשים רפורמה מוסכמת במערכת החינוך. ארגון המורים דורש משא ומתן על הסכם קיבוצי המתנהל אחת לכמה שנים. האוצר מציע תוספת שכר זהה למה שיקבלו הארגונים הגדולים במגזר הקיבוצי, למשל ההסתדרות הכללית בהסכמיהּ. בכירים באוצר אומרים כי מדובר בתוספת של כ-2-3 אחוזים. עם זאת, אם ינהיגו המורים רפורמה, הם יקבלו יותר.

 

ארגון המורים דורש כאמור תוספת עבור תלמידים לקויי למידה. בכירים במשרד האוצר טוענים כי המשרד הציע ליו"ר הארגון, רן ארז, לבנות מנגנון שחיקת שכר עתידי, ואולם הוא סרב.

 

בימים ששכר המורים הוצמד לשכר המהנדסים

מאז קום המדינה נעשה קידומם של המורים לפי ותק (2% לשנה). ב-1956 הצמיד שר האוצר דאז, לוי אשכול, את שכר המורים לשכר המהנדסים לפי לפי הוותק (למשל מורה בעל תואר M.A בשיא הוותק הוצמד לשכר מהנדס בדרגה ד' - כמעט הגבוהה ביותר).

 

לאחר כמה שנים הופסקה שיטה זו. לאחר מאבקים עברו לשיטה שלפיה בודקים את התפלגות המהנדסים וקידומם בדרג בין הסכם קיבוצי אחד למשנהו וכן קיבלו המורים בממוצע כתוספת שכר את אחוז הקידום של המהנדסים על פי עקומת התפלגות. שיטה זו הוחלפה אחר כך לשיטת ה"שכיח" - שכר מורה הוצמד לשכר המהנדס השכיח.

 

ב-1993 נבדקה שחיקת המורים על סמך שיטה חדשה – החמישיות: המורים והמהנדסים נחלקו לחמש קבוצות ונבדקה היחסיות ביניהם. שיטה זו הופעלה רק פעם אחת, הואיל וב-1994 היא הוחלפה בהסכם קיבוצי לשיטה הנוכחית. הוקם מאגר נתונים משותף למעסיקים ולמורים כדי שהנתונים יהיו זמינים, וכדי שחישוב שחיקת המורים יעשה מדי שנה בינואר, לשנה שעברה. שיטה זו אמורה היתה להתחיל ב-1996.

 

לטענת המורים, הנתונים במשוואה פּוּרשו לרעתם, ומאז לא שולמה השחיקה של השנים 96', 97' ו-98'. על כן דורש ארגון המורים יישום תוכנית "עוז לתמורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
מומלצים