שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: האו"ם "מזכה" את ישראל במוגרבים

ועדה מיוחדת מטעם אונסק"ו, שבחנה את העבודות בשער המוגרבים, צפויה לפרסם מחר את דו"ח הבדיקה. מפרטי הדו"ח - שהגיעו לידי ynet - עולה כי הוועדה מאשרת את טענות ישראל שלא נגרם נזק למקום, אך ממליצה על הפסקת העבודות והכנסת גורמים בינלאומיים כמפקחים

ארגון אונס"קו צפוי "לנקות" את ישראל ממרבית ההאשמות שהוטחו בה, בשל העבודות המתבצעות בשער המוגרבים שבהר הבית. עם זאת, הדו"ח שיתפרסם מחר (ד') - ושעיקריו הגיעו לידי ynet -  קורא לעצירת חפירות ההצלה במקום, כדי לאפשר מעורבות ופיקוח של גורמים בין-לאומיים.

 

מומחי הארגון משבחים בדו"ח את ישראל על השקיפות שבה מתבצעות העבודות. הדו"ח צפוי לאשר את טענת ישראל, לפיה לא נעשות כל עבודות בתוך מתחם הר הבית המסכנות את יציבותו.

 

כותבי הדו"ח מציינים עוד כי העבודות במעלה המוגרבים מפוקחות ומתועדות כיאות, לפי כל הסטנדרטים המקצועיים הבינלאומיים. עם זאת, מותח הדו"ח ביקורת על ישראל בכך שלא שיתפה גורמים נוספים בעבודות. הכוונה היא ככל הנראה לוועדת המורשת העולמית של האו"ם ולגורמים מוסלמיים ובהם הווקף.

 

בנוסחו הנוכחי, קורא הדו"ח לעצירת חפירות ההצלה במעלה המוגרבים, בטענה שיש לכנס ועדה בינלאומית שתבחן את העבודות הללו. אולם, ייתכן כי משרד החוץ יפנה לאו"ם בניסיון לשנות קריאה זו, מפני שהמנדט שקיבלה הוועדה היה לבחון את מצב העבודות בשטח ולא להמליץ המלצות.

 

גורמים במשרד החוץ הביעו שביעות רצון ממצאי הדו"ח, אך לא מהמסקנות שהועלו בו: "הממצאים מאששים את טענת ישראל, שהעבודות נעשו במקצועיות ושום דבר לא פגע בהר הבית. עם זאת, המסקנות הקוראות להפסקה מיידית של העבודות אינן במקומן". במשרד החוץ מציינים שלא בטוח שבסמכותו של הארגון להוציא המלצות שכאלה.

 

כזכור, בניסיון להתמודד עם גל המחאה הבין-לאומי - הקימה ישראל אתר אינטרנט, שמאפשר הצצה ב"זמן אמת" לעבודות באתר. במקביל - נעשו מאמצים דיפלומטיים חובקי עולם כדי להסביר את עמדת ישראל.

 

גל המחאה החל בהפגנות של גורמים איסלאמיים בישראל, ובראשם הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית. המחאה התפשטה והנושא זכה להתייחסות בהפגנות ברחבי העולם.

 

משלחת הבדיקה של אונסק"ו הגיעה לאזור לפני כשבועיים. הצוות המיוחד הוקם בעקבות הסערה הציבורית הגדולה שעוררו העבודות במקום. בראש הצוות עמד יו"ר הוועדה למורשת עולמית, פרנצ'סקו בנדרין, ועימו עוד שלושה מומחים. חברי הצוות סיירו באופן חופשי באתר העבודות ונפגשו עם מהנדסת העיר בירושלים, אנשי רשות העתיקות, אנשי עיריית ירושלים והווקף.

 

יצוין כי העיר העתיקה וחומותיה רשומים במרשם אתרי התרבות העולמיים של אונסק"ו, ארגון המדע והתרבות של האו"ם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העבודות בהר הבית
צילום: איי פי
עצרת מחאה בנצרת
צילום: חגי אהרון
מומלצים