נצחון למשמרים: היכל התרבות לא ישופץ בינתיים
ועדת הערר במחוז ת"א קבעה כי תוכנית השיפוצים השנויה במחלוקת של היכל התרבות בת"א אינה יכולה להתבצע בהליך מקוצר של מתן היתר. הוועדה ממליצה על קיום דיון ציבורי רחב לפני קבלת החלטה, בשל החשיבותו הלאומית והבינ"ל של המבנה
ועדת הערר לתכנון ולבנייה במחוז תל אביב דחתה את תוכנית השיפוצים השנויה במחלוקת שאישרה הוועדה לבניין ערים של עיריית תל אביב בספטמבר 2006. הוועדה קבעה כי התוכנית לא יכולה להתבצע בהליך מקוצר של מתן היתר.
את הערר הגיש באמצעות עו"ד רנאטו יאראק ממשרד מ.פירון הפורום להצלת היכל התרבות, הכולל את עמותת האדריכלים, המועצה לשימור אתרים, החברה להגנת הטבע והעמותה לשימור המורשת של תל אביב.
תוכנית השיפוצים שהכין משרד קלוקר-אפשטיין אדריכלים, כוללת בין השאר את הפיכת האולם הראשי למלבני, הגבהת הגג ושינוי צורתו, הפיכת בית הלנה רובינשטיין הסמוך לאולם החזרות של הפילהרמונית ועוד. המתנגדים טענו כי מדובר במבנה לשימור מאבני היסוד של הכרזת אונסקו על 'העיר הלבנה' כאתר מורשת עולמי וכי אין לשנותו.
"אין לאפשר פגיעה במבנה"
ועדת הערר, בראשות עו"ד עפרה פרידמן, קבעה כי למבנה יש תוכנית שימור (2650 ב') שאושרה על ידי הוועדה המחוזית אך עדיין לא קיבלה תוקף משום שהוגשו עליה עררים והללו עומדים בפני ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה. לפיכך אין אפשרות לתת לתוכנית השיפוצים היתר.
הוועדה קובעת כי למרות שלמבנה אין תוכנית לשימור מחמיר, אין לאפשר פגיעה בו. לעומת זאת תוכנית השיפוצים כרוכה בשינויים פנימיים במבנה ותוספת בנייה. לדעת חברי הוועדה תוכנית השיפוצים אינם תואמים את תוכנית השימור. "חוות דעת רבות שהוצגו בפנינו מצביעות על כך שתכנון הפנים של היכל התרבות הינו אחד הערכים החשובים שבגינם שומר המבנה, וזכה להערכה בינלאומית", מציינים חברי ועדת הערר.
"לקיים דיון ציבורי"
הם מוסיפים כי הם תומכים בשיפוצים מעת לעת בהיכל "לצורך בטיחות, שיפוץ שירותים, מושבים ועוד, אך השינויים המבוקשים מהווים למעשה הריסה ובנייה מחדש בחלקים מהותיים של המבנה, סתירה לדרישות תוכנית השימור".
לפיכך אומרים חברי ועדת הערר כי "לא ניתן לאשר את הבקשה לשינויים הפנימיים והחיצוניים בהיכל התרבות שלא בהתאם לתוכנית המפורטת, שתהווה את התשתית לבקשת ההיתר".
ועדת הערר ממליצה לקיים דיון ציבורי רחב בתוכנית המפורטת בשל חשיבות של המבנה הן בישראל והן בשל המעמד הבינלאומי שיש לו.
היכל התרבות תוכנן על ידי האדריכלים זאב רכטר ודב כרמי. מאז הקמתו ועד היום, נחשבים המבנה ואולם המופעים דמוי המניפה שלו, לאחת מאבני היסוד של התרבות בארץ.
תגובת המערערים
"זוהי החלטה אמיצה ואחראית ביותר, והמעשה הנכון ביותר מבחינת היכל התרבות", אומרים בפורום להצלת היכל התרבות בעקבות החלטת ועדת הערר.
תמר טוכלר, מנהלת מחוזות ת"א והמרכז במועצה לשימור אתרים: "אנו מברכים את הוועדה על החלטתה, שהיא המעשה הנכון ביותר מבחינת היכל התרבות. כעת, ניתן יהיה לבצע את התהליך בדרך הראויה, ללא מחטפים ותוך שיתוף מלא של הציבור. אין לנו ספק גם, כי ניתן יהיה לבצע שיפוץ צנוע הרבה יותר, שיענה על דרישות התזמורת ובמקביל - יאפשר את שימור ההיכל בצורתו הנוכחית - פנימית וחיצונית כאחד".
לכתבה על התוכנית לכיכר החדשה ליד היכל התרבות, לחץ כאן