איום: "נפוצץ" את כינוס הוועדה לבחירת דיינים
הוועדה לבחירת דיינים מתכנסת במשרד המשפטים במטרה לאשר את מינויים של 15 דיינים חדשים לבתי הדין הרבניים. בארגוני הנשים טוענים לקנוניה פוליטית בין ש"ס ליהדות התורה שתוביל למינוי דיינים חרדים בלבד. ח"כ ניסן סולומיאנסקי (מפד"ל) ונציגי לשכת עורכי הדין, איימו לפני הכינוס: "אם נגלה שזו התמונה, פשוט נעזוב את הדיון"
דריכות רבה בקרב ארגוני הנשים ורבני הציונות הדתית על רקע כינוס הוועדה לבחירת דיינים במשרד המשפטים. לפני הצהריים (יום ב') נפתחה ישיבת הוועדה ובסיומה צפויים תשעת החברים לאשר את מינויים של 15 דיינים חדשים לבתי הדין הרבניים. באירגוני הנשים טוענים בשבועות האחרונים לקנוניה פוליטית בין ש"ס ליהדות התורה, שמשיקולים לא ענייניים יובילו לאיוש התקנים הפנויים במועמדים חרדים ולא יאפשרו ייצוג הולם למועמדי הציונות הדתית.
ההפגנה מחוץ לדיון (צילום: דודי ועקנין)
לטענת ארגוני הנשים, הדיינים החרדים נטולים כל אומץ בפסיקתם והם לא מגלים נכונות למציאת פיתרונות הלכתיים לבעיית העגונות ומסורבות הגט. ח"כ ניסן סולומיאנסקי (מפד"ל), אחד החברים בוועדה אמר לפני פתיחת הדיון ל-ynet, כי "ש"ס ואגודת ישראל התחלקו בשלל והשאירו פירורים בלבד לכל האחרים". לדבריו, מדובר בשערוריה והוא מבטיח כי הוא ושני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה יעזבו את חדר הדיונים אם יתברר כי זו אכן התמונה. גורמים בוועדה אומרים כי למרות הכוונה לפוצץ את הדיון הבטיח שר המשפטים לבחור כבר היום את הדיינים החדשים.
נציגי הציונות הדתית מעריכים כי הפרופ' דניאל פרידמן ממלא אחר הוראותיו של ראש הממשלה שחושש ממשבר קואליציוני מצידה של ש"ס. "אנחנו שלמים עם המהלך", אמר ח"כ סלומיאנסקי, "והכל נעשה בתיאום ובגיבוי של הרבנים ואירגוני הנשים".
קנוניה פוליטית? הוועדה מתכנסת (צילום: דודי ועקנין)
גם במקרה שתמנה הוועדה כבר היום את הדיינים החדשים, צפויים המתנגדים להגיש עתירה לבג"ץ נגד מה שהם מכנים "בחירה לא ראויה, שנובעת משיקולים זרים". עם זאת, חוששים במפד"ל להותיר בידי שופטי העליון את המילה האחרונה בעניין כדי שהם יכריעו על זהות הדיינים ובסיעה עדיין מתלבטים האם להצטרף לעתירה.
"דיינים חרדים לא רגישים לסבל מסורבות הגט"
לפני הדיון כתבו רבני צהר במכתב שנשלח לחברי הממשלה כי נדהמו לשמוע על מינויים הצפוי של דיינים המזוהים רוב מוחלט עם העולם החרדי. לשיטתם מדובר בדיינים שאינם רגישים לסבל הנשים מסורבות הגט, ויכולתם להתמודד באומץ עם הסוגיה הנמצאת על סדר היום הלאומי מוטלת בספק. "לא יתכן כי התנאי להתמנותם של המועמדים לדיינים הוא היותם מקובלים על מנהיגי העולם החרדי", זועקים בצהר, ומבקשים להזכיר כי מנגד עומדים אתגרים מהותיים כמו ההתבוללות, העמקת השסע בין דתיים וחילוניים, מעמד האישה וההשתתפות בנטל הלאומי.
בשל כל אלה טוענים הרבנים כי אסור למנות דיינים שאינם ציונים ושרובם לא שירת שירות משמעותי בצבא. בצהר מבקשים להזכיר לראש הממשלה, כי בפגישות רבות שקיימו הוא וקודמו בתפקיד, אריאל שרון, עם ראשי הציונות הדתית, הבטיחו השניים לשלב את הציבור הדתי-לאומי ולחזק את מעורבותו בקביעת אורח החיים היהודי בישראל, "לרבות בבתי הדין הרבניים".
"הדיינות צריכה לחזור אל הנתיב המרכזי שסללו גדולי התורה כמו הרבנים הרצוג ועובדיה יוסף, שהפנימו את מורכבות החברה וגילו רגישות" כתבו רבני צהר, וקראו לבחור את דיינים החדשים על פי שיקולים של גדלות תורנית, הבנת המורכבות של החברה הישראלית ורצון אמיתי לתת מענה לצרכיה.
גם פעילות "עיקר - הקואליציה הבינלאומית לזכויות העגונה ומסורבת הגט" כתבו לשר המשפטים, כי רוב המועמדים לדיינות אינם עונים על הקריטריונים הקבועים בחוק. ב"עיקר" דורשים מהשר החדש לקבוע סטנדרטים ציבוריים ראויים ושקופים למינוי דיינים "כפי שהוא דורש מהמועמדים לשפיטה".