שתף קטע נבחר

מצרים: אושרו תיקונים בחוקה נגד האופוזיציה

הפרלמנט אישר שינויים בחוקה המרחיבים את סמכויות המשטרה לבצע מעצרים, ומחלישים את פיקוח מערכת המשפט על הבחירות במדינה. נציגי תנועת "האחים המוסלמים", הנפגעת העיקרית מהתיקונים, החרימו את ההצבעה, וכעת הם שוקלים להחרים גם את משאל העם לאשרורם

הפרלמנט המצרי אישר אתמול (ב') סדרת תיקונים שנויים במחלוקת בחוקת המדינה, שנועדו להגביר את סמכויותיה של המשטרה לבצע מעצרים ומעקב אחר חשודים במסגרת המאבק בטרור. ארגוני זכויות אדם וגורמי האופוזיציה במדינה הביעו התנגדות חריפה למהלך, שיצמצם לטענתם את זכויות הפרט.

 

התיקונים החדשים, שצריכים עוד לזכות בתמיכת הציבור באמצעות משאל עם, יאפשרו לנשיא המדינה, חוסני מובארק, לפזר את הפרלמנט באופן חד-צדדי, וצפויים להחליש את הפיקוח של המערכת המשפטית על הבחירות, שטענות רבות נשמעו באחרונה על אמינותן.

 

התיקונים אמנם התקבלו ברוב גדול של 315 מתוך 454 חברי הפרלמנט, אך עשרות צירים החרימו את ההצבעה לאות מחאה. המחוקקים שהשתתפו בהצבעה, הביעו התרגשות רבה בסיומה, ומאות מהם הריעו ושרו את ההמנון הלאומי לאחר אישור התיקונים.

 

מומחים העריכו כי השינויים החוקתיים נועדו לבסס עוד יותר את אחיזתה של מפלגתו של הנשיא, חוסני מובארק, בשלטון, ולאפשר העברה חלקה של מושכות ההנהגה ליורשו של מובארק, ככל הנראה בנו גמאל.

 

ארגון זכויות האדם "אמנסטי" אמר כי התיקונים הנוכחיים בחוקה מהווים את השחיקה הגדולה ביותר בזכויות האדם במצרים מאז החלת חוקי החירום בעקבות ההתנקשות בנשיא סאדאת בשנת 81.

 

הנפגעים העיקריים מהתיקונים החדשים הם חברי תנועת "האחים המוסלמים", הנחשבת לתנועת האופוזיציה הגדולה במצרים. זאת, מאחר שהתיקונים אוסרים על פעילות פוליטית על רקע דתי, החלטה שפוגעת אנושות בתקוותם של אנשי התנועה כי זו תהפוך למפלגה חוקית.

 

"החוקה, כפי שהוא מנוסחת כעת, אינה יכולה לפקח כראוי על היחסים בין הרשויות במדינה", אמר עסאם אל-אריאן, בכיר בתנועה. לדבריו, מנהיגי התנועה דנים כעת בשאלה אם להחרים את משאל העם שצפוי להיערך בעוד כמה שבועות. "אני חושב שחרם הוא הדרך הנכונה, כיוון שתוצאות משאלי העם הן תמיד בעייתיות"

 

ל"אחים המוסלמים" 88 נציגים בפרלמנט, שנבחרו לפני שנתיים כמועמדים עצמאים. בימים האחרונים, במהלך הדיון בשינויים בחוקה, עצרה המשטרה המצרית עשרות מחברי התנועה, ביניהם מספר שלוש בנהגת הארגון, חייראת אל-שטיר. כיום נמצאים כ-270 מחברי התנועה במעצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מובארק. בדרך לחילופי השלטון
צילום: רויטרס
קטטה בפרלמנט המצרי לאחר ההצבעה
צילום: רויטרס
מומלצים