שתף קטע נבחר

 

דווקא בשנת החרם: הפלסטינים קיבלו יותר כסף

מנתוני האו"ם עולה כי בשנה החולפת קיבלו הפלסטינים כ-200 מיליון דולר יותר מאשר בשנה הקודמת, חרף החרם שהטילה הקהילה הבינלאומית על העברת סיוע לממשלה בהנהגת חמאס

הסיוע הבינלאומי לרשות הפלסטינית גדל אשתקד בכ-200 מיליון דולר חרף החרם שהטילה הקהיליה הבינלאומית על העברת כספים לממשלת חמאס - כך אמרו היום (ד') גורמים רשמיים באו"ם לעיתון "ניו יורק טיימס". על פי הנתונים, הסיוע ב-2005 עמד על מיליארד דולר ואילו אשתקד הסתכם הסיוע ב-1.2 מיליארד דולר.

 

על פי הדיווח, רוב הכספים היו סיוע חירום שמקורו באירופה, בארצות הברית, באו"ם ובעולם הערבי, והוא הוזרם לגורמים חוץ-ממשלתיים כדי להקל על המשבר ההומניטרי בשטחי הרשות - משבר שנגרם בשל העיצומים הבינלאומיים על הממשלה. גורמים פלסטינים התקשו להאריך את הסכומים בהם מדובר, בשל הקושי לדעת כמה כסף הוברח מאיראן וממדינות ערב דרך מעבר רפיח בידי אנשי חמאס במזוודות מלאות מזומנים.

 

על רקע ההתלבטות בקהיליה הבינלאומית האם להמשיך ולהחרים את ממשלת האחדות הפלסטינית, אומרים גורמים כי הסנקציות על הממשלה עולות למדינות התורמות יותר כסף, וגורמים נזק ארוך טווח לכלכלה הפלסטינית. כלכלנים פלסטינים טוענים כי הנזק מתבטא בבריחת משקיעים, החלשת מוסדות הממשלה ואבדן האמון בכלכלה. לדבריהם, הצורך להעביר כספים לצרכים הומניטריים עצר פיתוח של פרוייקטים רבים.

 

מנגד מעריך הכלכלן הישראלי ג'רלד שטיינברג, מאוניברסיטת בר אילן, כי העיצומים על ממשלת הרשות אילצו את חמאס לחלוק את כוחה ושיגרו מסר ברור לפלסטינים. "רוב הפלסטינים מבינים שהם משלמים מחיר כבד על ההנהגה הקיצונית בה בחרו, ולפיכך העיצומים יעילים".

 

השבוע, לאחר פגישה בין מזכירת המדינה האמריקנית לנציגי האיחוד האירופי, הוסכם כי המנגנון הבינלאומי הזמני להעברת כספים לצורכי רווחה פלסטינים יוארך בשלושה חודשים, אך לא יזרים כספים ישירות לממשלה הפלסטינית. כמו כן התברר שמדינות אירופה אינן יכולות להעביר כספים לממשלת הרשות כל עוד משרד האוצר האמריקני מגדיר אותה כממשלת טרור, והתנגדות הבנקים הבינלאומיים להעביר כסף לרשות בלא הסכמת משרד האוצר האמריקני.

 

מהיום בו נבחר חמאס לעמוד בראש הרשות, מוקפאים כספי הסיוע בבנקים ברחבי העולם, כולל כספי מדינות ערב והליגה הערבית בבנקים בקהיר, מבלי שאלו יהיו מוכנים להסתכן בהעברתם לרשות הפלסטינית. האירופים לשכנע את רייס להפשיר את ההקפאה, אבל סיכמו לבסוף להמתין שלושה חודשים כדי לראות מה יהיו צעדיה הראשונים של ממשלת האחדות ולאיזה כיוון מועדות פניה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איש ביטחון פלסטיני מקבל משכורת. ארכיון
צילום: רויטרס
ימתינו שלושה חודשים. רייס ונציגי האיחוד האירופי
צילום: איי אף פי
מומלצים