שתף קטע נבחר

מוזיאון חדש ליהדות נפתח במינכן

מספר בלוקים מהמקום שבו הורה יוזף גבלס להרוס את בית הכנסת המרכזי במינכן בליל הבדולח, נפתח מוזיאון חדש בעלות של 18 מיליון דולר, שיוקדש למורשתה ועתידה של הקהילה היהודית בעיר

הקהילה היהודית במינכן זוכה לתחייה מחדש. למתחם החדש ברובע ג'ייקובספלטס בעיר, שבו נחנכו לאחרונה בית כנסת ומרכז קהילתי ליהודי העיר, מצטרף כעת מוזיאון חדש המוקדש למורשתה של הקהילה היהודית בעיר.

 

במרחק של מספר בלוקים מהמקום שבו הורה שר התעמולה הנאצי יוזף גבלס להרוס את בית הכנסת המרכזי במינכן בליל הבדולח, נפתח מוזיאון חדש בעלות של 18 מיליון דולר, שיוקדש למורשתה ועתידה של הקהילה היהודית בעיר. "המוזיאון פונה ליהודים וללא יהודים כאחד, וישמש בית לדיון פתוח בהיסטוריה, אמנות ותרבות יהודית", אמר ראש עיריית מינכן כריסטיאן אודה.


חזית המוזיאון ובית הכנסת. תחייתה של הקהילה היהודית (צילום איי אף פי)

 

פתיחתו של המוזיאון החדש הוא למעשה הגשמה של יוזמה כבר מ-1928, שהועלתה לאחר מכן גם על ידי האנס לאם, ראש הקהילה היהודית בעיר שנספה בשואה. המוזיאון נפתח לקהל הרחב בשבוע האחרון.

 

יודאיקה וכתבי יד מהרנסנס

המוזיאון, שעוצב בצורת קובייה על ידי הארכיטקט, תושב העיר סאארבורקן, ונדל הופר לורק, הוא חלק ממתחם חדש במרכז רובע ג'ייקובספלטס, שבו נחנך לאחרונה גם בית כנסת חדש ומרכז קהילתי. אירועים מסוג זה מהווים סימן לתחייתה מחדש של הקהילה היהודית במינכן, שבה מתגוררים כיום 9,200 יהודים, והיא הקהילה השנייה בגודלה בגרמניה אחרי ברלין.

 

התצוגה הקבועה במוזיאון הקובייתי תתמקד בהיבטים לגבי חיי היהודים בעבר ובהווה, בדגש על טקסים דתיים וחגים יהודים. הפריטים שמוצגים כעת כוללים כתבי יד מתקופת הרנסנס, טבעת נישואין יהודית משנת 1500 וסידור לחג הסוכות בן 550 שנה.

 

שתי גלריות נוספות מוקדשות לתצוגות מתחלפות וכעת הן מכילות בעיקר אוספי יודאיקה פרטיים וציבוריים ממינכן, כמו האוסף של אלפרד פריגשיים, מתמטיקאי וחותנו של חתן פרס נובל תומס מן.

 

האוסף של פרינגשיים כולל חפצים העשויים מקרמיקה וכסף מתקופת הרנסנס, שמוצגים לראשונה במינכן מזה למעלה מ-70 שנה. במהלך מלחמת העולם השנייה נמלט פרינגשיים לשוויץ, שם נפטר ב-1941.

 

גדלים בקצב מהיר

בית הכנסת החדש נפתח בנובמבר האחרון, ביום השנה ה-68 לליל הבדולח, הלילה שבו תקפו נאצים בתים ובתי עסק של יהודים. במהלך טקס הכנסת ספרי התורה הגיעו נציגים יהודים מרחבי העולם ו-1,500 שוטרים אבטחו את המקום.


תצוגה במוזיאון (צילום: איי פי)

 

מאז שממשלת גרמניה הקלה על חוקי ההגירה ליהודים, במסגרת איחוד גרמניה ב-1990, אלפי יהודים הגיעו אליה, רובם מברית המועצות לשעבר. על פי נתוני הקונגרס היהודי העולמי, בגרמניה חיה קהילה יהודית שגדלה בקצב מהיר יותר מכל קהילה אחרת בעולם. על פי ההערכות שונות, חיים כיום בגרמניה 100 אלף יהודים.

 

  • המוזיאון יהיה פתוח לקהל בימים ג'-א', בין השעות 10:00-18:00.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוזיאון לא ליהודים בלבד
צילום: איי אף פי
אוספים ציבורים ופרטיים
צילום: רויטרס
תצוגה של עבר ועתיד
צילום: איי אף פי
מומלצים