שתף קטע נבחר

 

חשש בבריטניה: "החטופים ישמשו כקלפי מיקוח"

יממה לאחר חטיפת 15 החיילים במפרץ הפרסי, מעלה התקשורת הבריטית חשש כי האיראנים ישתמשו בהם כאמצעי לחץ על המערב במסגרת משבר הגרעין. מפקד הספינה: "ההגדרות של שטחי המים הטריטוריאליים בחלק הזה של העולם מסובכות ומורכבות מאד. אני מקווה שיתברר שהאירוע נבע מאי הבנה ברמה הטאקטית". ה"סאן" הזמין את גולשיו לדון בשאלה "האם יש לצאת כעת למלחמה?"

חטיפתם של 15 החיילים הבריטים במפרץ הפרסי אתמול (ו') בידי כוחות צבא איראן, הפכה לנושא המרכזי בדיווחי התקשורת בבריטניה בסוף השבוע. כותרתו של ה"טיימס" הלונדוני הבוקר עסקה באפשרות כי החטיפה תהפוך לאירוע מיקוח וכי אנשי משמרות המהפכה שחטפו את אנשי חיל הים הבריטים יציבו דרישות גבוהות במיוחד תמורת שחרורם.

 

"גובר החשש כי 15 המלחים ואנשי הצי המלכותי היו קורבן למארב מוקפד ומתוכנן במי המפרץ הפרסי, ככל הנראה במטרה להשתמש בהם כבני ערובה וקלפי מיקוח על מנת להגביר את הלחץ על המערב במסגרת המשבר מול איראן בסוגיית הגרעין", נכתב ב"טיימס". ידוע כי בידי ארצות הברית נמצאים כמה חיילים וקצינים איראנים וייתכן שטהרן תדרוש את שיחרורם תמורת שיחרור הבריטים בעסקה סיבובית.

 

ה"גרדיאן" פתח את דיווחיו הבוקר עם הכותרת: "שחררו את חיילינו, דורשת בריטניה מאיראן". בכתבה המרכזית של העיתון מצויין כי מרגרט בקט, שרת החוץ הבריטית, הדגישה שהסיור הימי ממנו חטפו החיילים היה בתוך המים הטריטוריאליים של עיראק ולא בשטח איראן כפי שנטען על ידי משרד החוץ בטהרן.

 

הימצאותה של ספינת הסיור באזור הייתה, לדברי בקט, "בתמיכתה של הממשלה העיראקית ובמטרה למנוע הברחות (של מחבלים ואמצעי לחימה לתוך שטח המדינה). עוד הוסיפה כי לשגריר האיראני אשר זומן בבהילות לפגישה עימה בעקבות האירוע, "לא היה ספק שאנחנו תובעים את החטופים בחזרה".

 

גם "הגרדיאן", כמו כלי תקשורת אחרים בבריטניה, מזכיר כי האירוע הנוכחי מגיע בשעה שהמתח בין איראן למערב הולך וגובר על רקע משבר הגרעין. הערב, בשעה תשע, אמורה מועצת הביטחון של האו"ם להצביע על שורת צעדים חדשים במסגרת הסנקציות המופעלות על איראן, בשל סירובה לחדול מהעשרת האורניום כפי שנדרשה.

 

ניק למברט, מפקד הספינה "קורנוול" ממנה נחטפו החיילים, מצוטט בעיתון ואומר כי "אנחנו יודעים שהחטיפה בוצעה ללא קרב, לא היה כל שימוש בנשק או משהו מהסוג הזה. הכל נעשה בשקט. מהתקשורת המועטה שהייתה לנו עם האיראנים אנחנו מבינים שהחיילים נמצאים בידיהם במקום בטוח".

 

למברט מוסיף כי הוא מקווה שכל אירוע החטיפה היה תוצאה של אי הבנה בין הכוחות: "אין לי כל צל של ספק שהספינה שטה במים הטריטוריאליים של עיראק. ההגדרות של שטחי המים הטריטוריאליים בחלק הזה של העולם מסובכות ומורכבות מאד. אני מאד מקווה שבסופו של דבר יתברר שהאירוע נבע מאי הבנה ברמה הטאקטית". 

 

ה"סאן", באתר האינטרנט שלו, קרא לגולשים לקחת חלק בדיון בשאלה "האם בעקבות האירוע יש לצאת למלחמה נגד איראן?".

 

הערב: מועצת האו"ם תצביע על סנקציות נגד איראן

החטיפה התרחשה אתמול בבוקר בצפון המפרץ הפרסי. חיילי חיל הים האיראני הגיעו במספר ספינות ולקחו בשבי את החיילים הבריטים, אשר על פי משרד ההגנה בלונדון היו בפעילות שגרתית על אוניות סוחר במים הטריטוריאליים של עיראק. בריטניה דרשה מיד את שיחרור החיילים שלה והחלה במגעים דיפלומטיים במטרה להביא לסיום הפרשה במהרה.

 

גם בפנטגון האמריקני הדגישו כי החיילים הבריטים היו במשימה שגרתית. חיילים של כוחות הקואליציה מפטרלים מדי יום באזור הגבול שבין עיראק לאיראן, וגם בנתיבים הימיים, כדי למנוע הברחות של נשק ומחבלים לתוך עיראק. המודיעין האמריקני מודע למעורבות של האיראנים בפעילות טרור בתוך עיראק ולכן כוחות הקואליציה מנסים לסכל הברחות של אמצעי חבלה ושל טרוריסטים.

 

בשבת היה אמור נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד להגיע לניו יורק ולנאום בפני מועצת הביטחון בטרם תצביע על החרפת הסנקצית נגד איראן. ואולם לאחר הדיווחים על חטיפת החיילים, ושעות לפני שהיה אמור לנחות בניו יורק הודיע שגריר איראן באו"ם, ג'וואד זריף, כי נשיאו ביטל את הביקור בשל עיכוב במתן אשרות הכניסה.

 

לדבריו, העיכוב לא יאפשר לאחמדי-נג'אד להגיע לניו יורק בזמן כדי לנאום במועצת הביטחון של האו"ם לפני ההצבעה שתיערך על הסנקציות. בהודעה שמסר השגריר האיראני נכתב כי "הנשיא לא מגיע משום שאשרות הכניסה לארה"ב עבור פמלייתו הונפקו מאוחר מדי ".

 

שלטונות ארצות הברית דחו את הטענות האיראניות על עיכוב בהעברת המסמכים. מחלקת המדינה הודיעה באופן רשמי כי הנפיקה למשלחת האיראנית 75 אשרות כניסה. "כל טענה לפיה האשרות הן העילה לביטול הנסיעה הן שקריות", אמר סגן הדובר, טום קייסי. "נראה שהנשיא אינו מעוניין לעמוד בפני מועצת הביטחון ולספוג אש בשל ההתעלמות הארוכה של מדרישות הקהיליה הבינלאומית", הוסיף קייסי. .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספינת הצי הבריטי במפרץ
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
אחמדי-נג'אד. לא יגיע לארה"ב
צילום: איי אף פי
מומלצים