שתף קטע נבחר

בית הנבחרים האמריקני: להוציא הלוחמים מעיראק

לראשונה קבע בית הנבחרים האמריקני תאריך יעד להשבת הכוחות הלוחמים של ארה"ב מעיראק. תקציב המלחמה שאושר כלל סעיף ובו דרישה להחזרתם עד קיץ 2008. השלמת החקיקה תלויה באישור הסנאט וחתימת ידו של הנשיא בוש, שכבר הודיע: "זה לא הולך לקרות"

בית הנבחרים של ארצות הברית החליט אמש (יום ו') לראשונה לקבוע מועד להסגת הכוחות הלוחמים מעיראק. ברוב קלוש של 218 תומכים מול 212 מתנגדים, אישר הבית התחתון של הקונגרס, שבו רוב לנציגי המפלגה הדמוקרטית, את תקציב המלחמה בעיראק. אך לצד התקציב, בסך מיליארדי דולרים, גם הדרישה: להחזיר את החיילים עד קיץ 2008.

 

זמן קצר לאחר קבלת ההחלטה גינה הנשיא, ג'ורג' בוש, את החוק ה"לא אחראי" כהגדרתו ושב על התחייבותו להטיל עליו וטו. "הדמוקרטים הללו חושבים שככל שייעכבו את התקציב עבור חיילינו, כך סביר יותר שייאלצו אותי להטיל מגבלות על המפקדים שלנו, כגון לוח זמנים מלאכותי לנסיגה", אמר הנשיא, והוסיף: "זה לא הולך לקרות".

 

למרות שללא אישור הנשיא החוק לא ייכנס לתוקף, מדובר בצעד חריג מאוד של הקונגרס נגד המלחמה. רק שני רפובליקנים, וויין גילצ'רסט ממרילנד ווולטר ג'ונס מצפון קרולינה, תמכו בחוק. שאר הרפובליקנים בבית התנגדו, אך גם חלק מהדמוקרטים, ש-14 מהם הרימו את ידיהם נגד החקיקה.

 

יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, הכריזה בגאווה ש"הקונגרס החדש בחר לשים קץ למלחמה בעיראק". היא הוסיפה כי "העם האמריקני איבד את האמון באופן שבו הנשיא מנהל את המלחמה הזאת. העם מבין את מציאות המלחמה, הנשיא לא". אולם כאמור, ההחלטה טעונה את אישור הנשיא ולפני כן את אישור הבית העליון בקונגרס - הסנאט.

 

בית הנבחרים אישר תקציב בסך 124 מיליון דולרים למימון פעילות הצבא בעיראק ואפגניסטן השנה, אך מחייב את החזרתם הביתה של החיילים הלוחמים מעיראק עד ספטמבר 2008 או אף לפני כן, אם ממשלת עיראק לא תעמוד בדרישות מסוימות. לדברי הדמוקרטים, הגיע הזמן לפעול לפי המנדט שניתן להם בבחירות האחרונות בנובמבר.

 

הסנאט צפוי לדון ביום שני בחוק תקציב מלחמה משלו, שגם בו קריאה להסגת הכוחות. לפי ההצעה, התקציב בסך 122 מיליארד דולר יחייב את הנשיא להשיב הביתה חלק מהחיילים בתוך ארבעה חודשים. החקיקה כוללת גם קריאה לא מחייבת להוציא מעיראק את כל הכוחות הלוחמים עד 31 במרס 2008.

 

על מנת להעביר את הצעתם בסנאט יצטרכו הדמוקרטים לשכנע כתריסר רפובליקנים להצטרף לשורותיהם בהצבעה. אולם גם אם יגייסו את 60 הקולות הדרושים לאישורו, הנשיא בוש צפוי להטיל וטו על החוק. כדי לאשר חקיקה שהנשיא מתנגד לה בארצות הברית, דרוש רוב של שני-שלישים בשני בתי הקונגרס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
גבעת הקפיטול בוושינגטון. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים