סקר: 74% לא יאכלו חמץ בפסח
חג הפסח פופולרי מתמיד: רוב מובהק של אזרחי ישראל יחגוג את הסדר בסעודה חגיגית ובקריאת ההגדה, ולא יאכל חמץ לאורך כל ימי החג – כך עולה מסקר ynet-גשר השבועי שנערך בקרב מדגם מייצג. אולמרט מתרסק גם בסקר הזה: רק 5% מהציבור היו רוצים לעשות איתו את הסדר. ומה משותף לרב עובדיה ונינט?
ההכנות לקראתו הן בהחלט סיוט, כשהוא מגיע אין ממש מה לאכול, אבל גם 3,319 שנים אחרי שנחגג לראשונה נהנה חג הפסח מפופולריות גדולה בקרב הציבור בישראל. מתוצאות הסקר השבועי של ynet יהדות ועמותת גשר לקראת הפסח עולה כי 94% מהציבור יחגגו את ליל הסדר באופן מסורתי - סעודה חגיגית וקריאת ההגדה, ו-74% מצהירים כי לא יאכלו חמץ בכל שבעת ימי החג. הסקר נערך על-ידי מכון "מותגים" וכלל 500 נשאלים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.
בתשובה לשאלה: "כיצד אתה מתכוון לחגוג את ליל הסדר הקרוב" השיבו 59% מהנשאלים כי יקראו את הגדת הפסח במלואה ויסעדו סביב השולחן לארוחת החג. 26% יחגגו בצורה דומה, אך לא ישלימו את קטעי ההגדה שנאמרים אחרי הסעודה, ו-9% יסתפקו באזכור קטעים בודדים ממנה ויתמקדו בארוחה החגיגית. אצל 4% מהנשאלים לא תהיה הגדה על השולחן, ואחוז אחד מהנשאלים השיבו כי לא יחגגו כלל את ליל הסדר.
מפילוח להגדרות דתיות עולה כי החרדים (100%) והדתיים (96%) יקראו כמעט כולם את ההגדה במלואה. גם המסורתיים יעדיפו ברובם להגיע עד "חד גדיא" – 67%, לעומת 28% שיקראו ממנה רק עד שתגיע המנה הראשונה. החילונים ישלימו פחות מכולם את קריאת ההגדה כולה. 39% מהם יקראו אותה עד שלב הסעודה, 34% יקפידו לקרוא הכל, ו-16% יסתפקו באזכור קטעים בודדים.
74%: בלי פיתות
התמונות מההסתערות על הפיתות במאפיית אבולעפיה המיתולוגית ביפו שוב תתנוססנה מעל דפי העיתונים, אך מהסקר עולה כי רוב מוחלט של 74% מהציבור היהודי לא מתכוון לאכול חמץ לאורך כל ימי החג, וישמור על כשרות מלאה. 11% נוספים, שאמרו כי יאכלו חמץ, מבטיחים לעשות זאת רק בבתיהם - "כדי שלא לפגוע באחרים". 15% הנותרים לא שומרים כשרות כלל, ויאכלו את החמץ בכל מקום שיתאפשר להם.
מניתוח לפי מגזרים עולה כי המסורתיים שמרנים מאוד בעניין החמץ. 95% מהם לא יאכלו כלל מוצרים שאינם כשרים לפסח, כמעט כמו הדתיים והחרדים (100%). אצל החילוניים התמונה קצת שונה: 48% ישמרו על הפסח כהלכתו, 30% יאכלו חמץ בכל מקום שיתאפשר להם, ו-22% יתחשבו בשומרי המסורת ויעשו זאת רק בבתיהם.
הרב עובדיה יוסף ונינט, ראש בראש
ועם מי נרצה לעשות את הסדר? מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, הוא המבוקש ביותר (18%), וגם הוא לא האמין שיוביל אי פעם רשימה כלשהי יחד עם נינט טייב, סולנית ראויה בהחלט ל"מה נשתנה" וצמודה לרב עובדיה בסקר. הכוכבת שנולדה רק לפני 4 שנים זוכה לתמיכה מפתיעה גם אצל החרדים (14%) והדתיים (6%).
14% מהציבור היו שמחים לחגוג את ליל הסדר דווקא עם נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, ורק 5% עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט. 42% מהנשאלים השיבו כי לא היו רוצים אף אחד מהשמות שהוזכרו יחד איתם בשולחן הסדר. אלה כנראה נאמנים למסורת גם מהבחינה הזו, ויעדיפו ודאי את החותנת, יחד עם עוד 30 בני משפחה סביב השולחן הצפוף.
שושי בקר, מנכ"לית גשר, אומרת כי הנתונים על שמירת הכשרות בפסח סותרים לחלוטין את הטענה לפיה שאנשים שאינם שומרים תורה ומצוות בוחרים לאכול חמץ "דווקא" בגלל חוק החמץ. על ההגדה כבסיס לליל הסדר, אמרה בקר, כי הסקר מפריך את התפיסה הרווחת לפי ההגדה היא נחלת הדתיים בלבד. לדבריה, "מדובר באחת השאלות הבודדות שהיו מספקות תוצאות זהות גם לפני מאתיים, חמש מאות או אלף שנה".
"האתגר המשמעותי בחג הזה הינו 'והגדת לבנך' - שבנינו ובנותינו ישמעו, יבינו את שפת ההגדה, שלעיתים איננה פשוטה, יתחברו לחוויה המיוחדת וגם יגידו בעצמם לדורות הבאים", דברי מנכ"לית גשר. עוד הוסיפה בקר: "בהגדה נכתב 'חייב כל אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים'. מכאן שכל אחד יראה את עצמו ויקפיד לעצמו, אבל יזכור שיש 'הוא' - יהודי אחר שגם הוא נצר לעם ישראל, שאולי רואה עצמו אחרת ומקפיד אחרת. חלק מהחובה היא לראות את כולם בחג זה ולכבד זה את זה".
בכל שבוע יפרסם ynet יהדות, בשיתוף עם עמותת "גשר", סקר בנוגע לסוגיות יהודיות-חברתיות.