המדריך לבריאות החתול: מחלות בדרכי השתן
זיהומים, מצבי לחץ, אלרגיה למזון או לגורם סביבתי ותזונה הם רק חלק מהגורמים להופעת דלקות ומחלות בדרכי השתן התחתונות של החתולים. איך אפשר לזהות את המחלה, כיצד לטפל בו ועל מה חשוב במיוחד להקפיד? מדריך אצבע
למרפאת אגודת צער בעלי חיים בישראל-ת"א הגיע חתול, זכר, מסורס, כבן 4 שנים, שבעליו התלוננו על תופעה מוזרה: החתול המחונך והנקי שלהם בילה פרק זמן ממושך ביותר בארגז החול, חפר ויילל ובסוף לא עשה דבר. הבעלים חשבו שיש לחתול עצירות, אולם למחרת בבוקר מצאו שלולית של שתן דמי מחוץ לארגז. החתול סבל גם מחוסר תיאבון, התייבשות, עצבנות וכאב באזור הבטן התחתונה. כל הסימנים הקליניים וההיסטוריה הצביעו על מחלה שמקורה בדרכי השתן התחתונות.
מחלות דרכי השתן התחתונות בחתולים, הידועות כ-Feline lower urinary tract disease או feline urirary syndrome, מתחלקות לשני סוגים:
מחלה חסימתית – מופיעה לרוב בחתולים זכרים. במחלה זו, צינור השתן נחסם על-ידי משקע כלשהו, וכך השתן לא מצליח לעבור דרכו מן השלפוחית החוצה. כתוצאה מכך, השתן מצטבר בתוך השלפוחית, שנמתחת וגדלה ונהפכת לנוקשה, מודלקת וכואבת. במקרים קיצוניים עלול להיווצר קרע בשלפוחית או פגיעה בכליות, שעלולים להסתיים במוות. זהו מקרה חירום שחייב התערבות וטרינרית מיידית.
גורמים התורמים להיווצרות המשקע והדלקת יכולים להיות: זיהומים, מצבי לחץ ("סטרס"), אלרגיה (למזון או גורם סביבתי), תזונה (מזון יבש!), מין החתול (יותר בזכרים מסורסים) וגיל החתול (יותר בצעירים). את המשקעים ניתן לראות ולזהות באמצעות צילום רנטגן.
מחלה שאינה חסימתית – ברוב המקרים מדובר בדלקת סטרילית של שלפוחית השתן, שהסיבה לה אינה ידועה. היא נפוצה בזכרים ובנקבות גם יחד. הסימנים הם בדרך כלל אי-תקינות במתן שתן, אבל החתול אינו מראה סימני מאמץ או מצוקה בזמן נתינת השתן, השתן סטרילי (לא כולל חיידקים), אולם לעיתים מעט דמי.
המחלות מאובחנות על פי ההיסטוריה הרפואית של החתול, הסימנים הקליניים ובדיקת שתן (סטיק+משטח לשלילת קריסטלים שיוצרים את המשקעים). מומלץ לבצע גם בדיקת דם, כדי לבדוק את מצב הכליות, רמת התייבשות ואלקטרוליטים, וצילום שלפוחית לשלילת אבנים. הטיפול כולל פתיחת החסימה, על-ידי הכנסת קטטר שתן ושטיפת השלפוחית. קטטר השתן נישאר מחובר לחתול כמה ימים. מתן נוזלים, אנטיביוטיקה, תרופות ומזון רפואי רך שגורם להחמצת השתן וכך לירידה בהיווצרות המשקעים.
יש לזכור שלאחר הוצאת הקטטר, גם אם הכל תקין, דרכי השתן של החתול עלולות להיחסם שוב ב-48 השעות שאחרי הטיפול. חתולים שחלו בעבר במחלות דרכי השתן התחתונות מועדים לחלות בהם שוב, לכן מומלץ להתאים להם מזון מיוחד לחתולים עם בעיות בדרכי השתן, ולערוך בדיקת שתן תקופתית למנוע חסימה חוזרת.