משבר באוקראינה: הנשיא פיזר את הפרלמנט
הנשיא יושנקו חתם על צו המורה על פיזור בית הנבחרים והליכה לבחירות, אולם ראש הממשלה ינוקוביץ' והפרלמנט הודיעו כי אינם מכירים בו. תומכי הנשיא הזהירו כי המתנגדים למהלך ייעצרו, אולם כלל לא בטוח כי יזכו לתמיכת המשטרה
משבר פוליטי באוקראינה: נשיא המדינה, ויקטור יושנקו, חתם אמש (ב') על צו המורה על פיזור הפרלמנט והליכה לבחירות כלליות בחודש מאי. אולם, הפרלמנט סירב להכיר בתוקף הצו, והצהיר כי ימשיך להתכנס. גם ראש הממשלה, ויקטור ינוקוביץ', קרא ליושנקו לבטל את הצו.
הסערה הנוכחית היא שיאו של משבר פוליטי חריף המתחולל במדינה בחודשים האחרונים, על רקע המחלוקת הקשה בין יושנקו הפרו-מערבי לינוקוביץ' הפרו-רוסי. במדינה חוששים משובם של מראות דוגמת אלו שנראו במדינה לפ שנתיים: הפגנות המוניות, אוהלי מחאה וצעדותת פוליטיות.
המהומות לפני שנתיים הובילו לעלייתו לשלטון של יושנקו, אך הפופולריות לה זכה דעכה, ולבסוף נאלץ לכרות ברית פוליטית עם ינוקוביץ'. עם זאת, הפער האידיאולוגי בין השניים הבטיח כי ברית זו לא תאריך ימים.
העילה למשבר הנוכחי היא טענותיו של יושנקו, לפיהן מנסה ינוקוביץ' להגדיל את כוחו וסמכויותיו בניגוד לחוקת המדינה, על ידי גיוס תמיכתן של סיעות המזוהות עם הנשיא. בתום פגישה בת שבע שעות עם ראשי הסיעות בפרלמנט, אמר יושנקו: "הפעולות בהן אני נוקט מוכתבות על ידי הצורך לשמור על ריבונותה של אוקראינה, ועל שלמותה הטריטוריאלית. זאת לא רק זכותי, אלא חובתי".
בזמן שיושנקו הופיע מול המצלמות, התכנס הפרלמנט לדיון שלא מן המניין, והצביע בעד חסימת המימון לבחירות עליהן הכריז יושנקו. יושב ראש הבית, אלכסנדר מורוז אמר כי אין כל עילה חוקית להחלטתו של הנשיא. חברי הפרלמנט אימצו הצהרה המכנה את ההחלטה "חסרת בסיס".
ינוקוביץ' קרא אף הוא ליושנקו לחזור בו מהחלטתו ולשוב לשולחן הדיונים. "כל החלטה אחרת תגרום להידרדרות משמעותית במצב במדינה", אמר. בן בריתו טאראס צ'ורנוביל אמר כי לקואליציה אין כל כוונה להתפזר, וכי תומכי ינוקוביץ' צפויים לעתור לבית המשפט לחוקה. בית המשפט שיחק תפקיד מרכזי גם בבחירות בשנת 2004, אז פסק לטובת יושנקו.
תומכיו של הנשיא אמרו מוקדם יותר כי כל מי שלא ימלא אחר הוראותיו של יושנקו צפוי להיעצר. אולם, לא ברור במי מהצדדים תתמוך המשטרה. שר ההגנה, אנטולי גריטסנקו, הודיע במהלך ישיבת חירום לילית של הממשלה כי הצבא יציית בכל מקרה להוראותיו של הנשיא יושנקו.
מנהיגת האופוזיציה, יוליה טימושנקו, ששימשה אף היא בתפקיד ראש הממשלה במהלך כהונתו של יושנקו, הגדירה את המהלך בו נקט כ"צעד אמיץ". לדבריה, אין כל משמעות להתנגדות הקואליציה למהלך.