מה יעלה בגורלם של חתולי בית החולים רמב"ם?
לאחרונה הודיע בית החולים על הכוונה להרחיק עשרות חתולים החיים בשטחו. "הם חודרים למחלקות ומעבר לסיכון הבריאותי נוכחותם יוצרת תדמית תברואתית ירודה", מסבירים ברמב"ם; "ההנהלה יוצרת את הבעיה כשאינה דואגת לרשת חלונות ולסגור דלתות", מאשימים פעילים למען בעלי-חיים הנאבקים נגד הגירוש
כ-90 חתולים מטופחים, מרביתם מעוקרים ומסורסים וכולם מואכלים בקביעות בידי מתנדבים, מתגוררים במתחם בית החולים רמב"ם החיפאי. אלא שבעקבות תלונות חולים ומבקרים מבקשת כעת הנהלת בית החולים, שבעבר עודדה את המתנדבים לטפל בלהקה, להוציא אותם משטחה. לטענת ההנהלה, החתולים אינם מסתפקים בפינות ההאכלה שהוכנו להם וחודרים למחלקות בחיפוש אחר מטעמים, ולכן בימים הקרובים הם יועברו לידי השירותים הווטרינריים בחיפה.
"מעבר לסיכון הבריאותי, נוכחות החתולים יוצרת תדמית תברואתית ירודה", משיב דובר רמב"ם דוד רטנר לפעילים למען בעלי-חיים, המנסים בימים האחרונים להיאבק בהחלטה לגרשם מהמקום. "אדם שמגיע להתאשפז או לבקר בבית החולים ופוגש חתולים שמסתובבים חופשי, חלקם פצועים וחולים, לא יבוא לכאן
יותר. הוא יניח שמדובר במקום מזוהם - וכל התיאוריות בעולם על בעלי-חיים סניטריים לא יעזרו", הוא קובע.
לדברי רטנר, המציין כי בית החולים היה שותף למבצע סירוס ועיקור החתולים לפני כשלוש שנים, "הטענה שחתולים מסורסים ומעוקרים ימנעו חדירת חתולים אחרים מגוחכת, זו קונספציה שקרסה מזמן. מי שלא ראה חתול מסורס מפנה את הדרך לחתול עם אשכים גדולים ופצעי קרבות, לא ראה חתול מפוחד מימיו. הוא הדבר לגבי עכברים ונחשים - לא ציידים ולא ניצודים. הפעילים איבדו פרופורציה לגבי סדר העדיפויות הנכון, ומעדיפים את רווחת בעלי-החיים על רווחת בני האדם", הוא פוסק.
"לכידה, גירוש והשמדה לא פותרים את הבעיה" (צילום: באדיבות "גרגורים")
"העברה כזו היא גזר דין מוות לחתולים", מתקוממת מנהלת עמותת "גרגורים" רויטל ורסקין. "השמדה או העברה כזו גם מהווה בזבוז משאבים, שכן את החלל שייווצר ימלאו חתולים אחרים, אך בניגוד לקודמיהם הם אינם מסורסים ומטופלים. השבוע ערכנו סיור בבית החולים כדי לבדוק אם ניתן לפתור את הבעיה בדרכים אחרות. לפי מה שראינו, היא נעוצה בסירוב ההנהלה לרשת חלונות ולסגור דלתות במחלקות. דרך אותם פתחים עלולים לחדור גם חולדות ועכברים, ובהיעדר חתולים אין ספק שמספר המכרסמים רק יגדל".
למרות ההחלטה הנחרצת של הנהלת בית החולים, הפעילים לא אמרו נואש ופנו לשר החקלאות, לראש עיריית חיפה ולשירותים הווטרינריים. אלה יקיימו דיון בנושא לאחר החג, ובינתיים ביקשו מהנהלת בית החולים לדחות את הגירוש עד שתתקבל החלטה - ונענו בחיוב. לעת עתה, סילוק החתולים נדחה ל-10 באפריל. "כולנו מסכימים על עובדה אחת - חתולים לא צריכים להיות במבנה בית החולים ובמחלקות", קובע יו"ר אגודת "נח" אורי יפה. "אבל לכידה, גירוש והשמדה הם מעשה חלמאי ואינם מספקים מענה לבעיה. להיפך, היא רק תחריף. הפיתרון
היחיד נתון בידי הנהלת רמב"ם, שמזניחה את החולים והמטופלים כשאינה דואגת לרשת חלונות ולסגור דלתות. בית החולים אינו רוצה להשקיע בכך כספים, אך מוכן שמה שהושקע עד כה בלכידות ובעיקורים יירד לטימיון".
"ההיסטוריה בארץ ובעולם מוכיחה שהרעלת חתולים, גירוש או המתה אינן מצליחות למנוע את נוכחותם והתרבותם", מסכמת ורסקין. "אין דרך להעלים חתולים ממציאות חיינו האורבנית. הדרך היחידה להתמודד עימם היא שיטת 'עקר והחזר' והאכלה מסודרת. אבל גם עיקורים ופינות האכלה לא יועילו אם הדלתות והחלונות יישארו פתוחים. הרי מהיכן שחתול יכול להיכנס יכולים לחדור גם יונים, חולדות, עכברים, נחשים או חרקים".