נשיא איראן: נשחרר החיילים כ"מתנה לבריטניה"
לאחר שנשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד העניק אות גבורה לקצין שפיקד על הכוח שעצר את החיילים הבריטים לפני עשרה ימים הוא הכריז כי 15 החיילים ישוחררו כ"מתנה לבריטניה". באותה נשימה, הביע הנשיא צער על כך ש"בריטניה אינה אמיצה מספיק כדי להודות בטעותה", ונשבע להגיב על הסנקציות המוטלות על ארצו. יחסים עם ארה"ב? "רק אם מר בוש ישפר את התנהגותו"
נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, הודיע אחר הצהריים (ד') כי ישחרר את 15 החיילים הבריטים שנעצרו לפני יותר מעשרה ימים בצפון המפרץ הפרסי. הנשיא האיראני כינס מסיבת עיתונאים ואמר כי בסיומה יועברו הבריטים לידי אנשי שגרירות בריטניה בטהרן בטקס מיוחד ופתוח לתקשורת.
הוא אמר כי סלח לחיילים על הפלישה לארצו, וכעת הוא משחרר אותם כמתנה לבריטניה לרגל יום הולדתו של הנביא מוחמד וחג הפסחא. גורמים איראנים הודיעו כי החיילים צפויים לעזוב את איראן מחר.
החיילים הבריטים מחוץ ללשכת נשיא איראן (צילום: איי.פי)
בתגובה ראשונית להתפתחות המפתיעה אמר ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר כי הוא "מברך" על הכרזת הנשיא האיראני. גם נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש והאיחוד האירופי שיגרו ברכות.
לפי שעה לא ברור אופיה של העסקה שנרקחה על מנת להביא לשיחרור החיילים אולם גורמים בריטים אמרו כי סוריה וקטאר היו מעורבות במהלכים. נשיא איראן נשאל במסיבת העיתונאים האם ממשלת בריטניה הבטיחה לו משהו בתמורה לשחרור החיילים. הוא השיב בשלילה ואמר שממשלת בריטניה רק שלחה מכתב בו הבטיחה שלא לחדור בעתיד לשטחה של איראן.
גורמים במשרד החוץ הבריטי אמרו שלא ייכנסו לפרטים אודות המכתב אך הדגישו כי בריטניה לא נסוגה מהעמדה בה החזיקה לכל אורך המשבר לפיה החיילים היו במים טריטוריאלים של עיראק ולא חדרו לשטח איראן.
רשת "סקאי ניוז" דווחה כי גורמים בממשלת בריטניה אמרו שלא נעשתה שום עסקה עם איראן כדי להבטיח את שחרור החיילים וגם לא הייתה התנצלות בריטית. "היה דיאלוג אבל לא בוצעה שום עסקה", אמרו הגורמים הבריטים. מאוחר יותר אמר גם ראש ממשלת בריטניה כי לא הייתה עסקה. "לכל אורך הדרך, נקטנו בגישה מתונה, נחושה אך שלווה, בלי משא ומתן, אך גם ללא עימות".
באמצע מסיבת העיתונאים העניק הנשיא האיראני - לקול תשואות הקהל באולם ובשידור ישיר לעולם כולו - צל"ש בשם "אות האומץ" למפקד במשמרות המהפכה האיראנים שפיקד על מעצרם של החיילים הבריטים. "בשם האומה האיראנית, אני רוצה להודות למשמר החופים האיראני שהגן באומץ לב ולכד את אלו שחדרו למים הטריטוריאליים שלנו". הוא גם הבטיח כי ארצו תמשיך לשמור על חופיה מפני כל ניסיון חדירה זר.
צל"ש למפקד חוליית משמר החופים שעצרה את הבריטים (צילום: איי.פי)
במסיבת העיתונאים אמר אחמדי-נג'אד כי הוא מצר על כך שבריטניה אינה "אמיצה מספיק" כדי להודות בטעותה וביקש מראש הממשלה בלייר לא להעניש את החיילים על שהודו בטעות שלהם. בהתייחס למשבר הגרעיני, הוא אמר כי ארצו תגיב "באפיקים אחרים" על הסנקציות שהוטלו באחרונה על בנקים איראניים.
הנשיא האיראני נשאל על ידי העיתונאים על האפשרות שיחודשו הקשרים עם ארה"ב ואמר כי באופן כללי "איראן מוכנה לנהל קשרי ידידות עם כל המדינות למעט המשטר הכובש של ירושלים". בנוגע לארה"ב הוסיף אחמדי-נג'אד כי "זה לא יקרה אם מר בוש לא ישפר את התנהגותו" והוסיף כי "מבחינתנו אנחנו עושים ככל יכולתנו". אחמדי-נג'אד אמר גם כי אין קשר בין פרשת החיילים הבריטים למעצרם של חמישה איראנים בידי כוחות ארה"ב בעיראק - חרף טענות שנשמעו בימים האחרונים.
נאום בן שעה על מצב העולם
את ההודעה הדרמטית מסר הנשיא רק לאחר שנשא נאום ארוך, משובץ בפסוקים מהקוראן, וסקירה היסטורית מפותלת. הנשיא דיבר על במקרים רבים בהם הקהיליה הבינלאומית לא נקפה אצבע כדי לסייע לעמים במצוקה, והגיע אפילו ליציאת מצרים ומלחמות העולם. הוא השתלח במועצת הביטחון של האו"ם, המפגינה לטענתו אוזלת יד ולא מגנה על עמים במצוקה - בעוד שהאומה האיראנית ניצבה תמיד לצידן של זכויות האדם והגנה עליהן לאורך ההיסטוריה. לטענתו, אין מנוס משינוי הרכבה של מועצת הביטחון - כך שתשקף את השינויים שעברו על העולם.
אחמדי-נג'אד גם מתח ביקורת חריפה על הפלישה האמריקנית לעיראק, שלטענתו השמידה תרבות של אלפי שנים בשם נשק להשמדה המונית שכלל לא היה קיים בה. בהמשך, התייחס למלחמת העצמאות של ישראל ב-1948 ולמלחמת לבנון השנייה בקיץ האחרון, גינה את הסיוע שהעניק המערב למשטרו של סדאם חוסיין בתקופת מלחמת איראן-עיראק וסקר את היסטוריה בת-זמננו של ארצו ואת הישגיה הרבים בתחום החינוך והטכנולוגיה.
אחמדי-נג'אד התייחס גם למשבר סביב תוכנית הגרעין האיראנית ואמר כי ארצו מעולם לא חתרה להשיג נשק להשמדה המונית, וכי מזה 35 שנה היא משתפת פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
כרוניקה של מתיחות
המשבר בין איראן לבריטניה פרץ לאחר שאיראן עצרה ב-23 במרס את 15 החיילים הבריטים בטענה שחדרו למימיה הטריטוריאליים. עם זאת, לטענת משרד ההגנה בלונדון, החיילים עסקו בפעילות שגרתית על אוניות סוחר במים הטריטוריאליים בעיראק.
המשבר הסלים ככל שחלפו הימים וככל ששני הצדדים התבצרו בעמדותיהם. איראן שידרה בטלוויזיה תמונות של החיילים מודים ומתנצלים כי חדרו לשטחה. כמו כן חשפה איראן מכתבים שכתבה לכאורה החיילת שבין החטופים.
ביומיים האחרונים החלה להסתמן התרככות בעמדות הצדדים והתבטאויות מפוייסות יותר. אמש התקיים לראשונה משא ומתן ישיר בנושא החטופים בין גורמים בריטים רשמיים לבין מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן, עלי לריג'אני. סוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א דיווחה כי לריג'אני שוחח בטלפון עם סר נייג'ל שיינוולד, יועצו של בלייר למזרח התיכון.
שינוי בטון
בהודעה שפירסמה אתמול בערב לשכת ראש הממשלה הבריטי נכתב כי "שתי המדינות שותפות לרצון ליישב את המשבר במהרה באמצעות שיחות ישירות". היה זה שעות אחדות לאחר הודעה אחרת, בה צוטט בלייר אומר כי שתי היממות הקרובות הן קריטיות, וכי אם לא תושג התקדמות לשחרור החטופים ארצו "תנקוט בעמדה תקיפה יותר". אך הטון המאיים התחלף לאחר השיחה עם לריג'אני. "ראש הממשלה עודנו מחוייב לפתור את המשבר בדרכים דיפלומטיות. בריטניה הציעה לאיראן שיחות ישירות לפתרון העניין וממתינה כעת לתשובתם של הגורמים האיראנים", נאמר בהודעה המאוחרת.
בעקבות ההודעות והמגעים הישירים בירך הבוקר יושב ראש הפרלמנט האיראני, רולאם-עלי חדד-עדל, על מה שכינה "השינוי בטון" של בריטניה בכל הנוגע למשבר החיילים. "הבריטים שינו את הטון בתעמולה שלהם. הם מנסים עכשיו לנהל איתנו משא ומתן בנוגע לחדירת החיילים לשטחינו - וזו התקדמות חיובית".
בתוך כך דיווחה סוכנות ידיעות איראנית כי בעיראק יורשה גורם איראני רשמי לפגוש בחמשת האיראנים שנעצרו בינואר בצפון עיראק על ידי הכוחות האמריקנים. כמו כן דווח אתמול כי בעיראק שוחרר דיפלומט איראני אחר, ג'לאל שראפי, שנחטף בתחילת פברואר בידי חמושים לובשי מדי צבא בלתי מזוהים. גורמים עיראקים, בריטים ואמריקנים סרבו עם זאת לומר האם יש קשר בין הדיווחים מעיראק למגעים לשחרורם המלחים הבריטים.