שתף קטע נבחר

 

ברדיו מחמירים: בלי שירה בספירת העומר

הרבנים חלוקים, בתחנות הרדיו הדתיות מחמירים, המאזינים ממורמרים, והאמנים נאלצים לנשוך שפתיים ולספק את הסחורה. אחרי פולמוס הקטניות והאקונומיקה הכשרה לפסח, קבלו את הדיון הלוהט הבא בקרב פוסקי ההלכה: השמעת מוזיקה בימי ספירת העומר

"מסכנים, איך נראים החגים שלכם", אמר לי לפני שלוש שנים חבר דרוזי מהמילואים, "בפסח אין מה לאכול, בסוכות אין איפה לאכול, ובשבועות, כשכבר אפשר לאכול בשקט – לא נותנים לישון". בשנה שעברה נפגשנו שוב, והוא עידכן: "ובין לבין גם מוזיקה אתם לא יכולים לשמוע".

 

מה קרה בשנתיים שחלפו, אתם שואלים? בעוד הרבנים חלוקים, בתחנות הרדיו החרדיות כבר פסקו לחומרא, ותעשיית המוזיקה החסידית עברה לווקאלי - רצועות שהוקלטו במיוחד ללא כלי נגינה. בשבועות הקרובים, לצד שירי נשמה והתעוררות, תוכלו להאזין לכמה מהקטעים היותר מקפיצים ששמעתם, כשגם חדי האוזן לא יבחינו בכך שהתופים והגיטרה בס שברקע הם מעשה פה אדם – כמה מוכשרים שיצליחו לחקות, אם רק תרצו, גם מיץ תפוזים.

 

"לעשות מחולות וריקודים של רשות נהגו לאסור, ונראה לי שאף מי שעשה שידוכים - אסור לעשות ריקודים ומחולות". לשורה הסתומה הזו שכתב המגן אברהם, ממפרשי השולחן ערוך, הייתה פרשנות אחידה במשך כ-350 שנה: מוזיקה שמחה וקצבית – לא, שירי נשמה שקטים – למה לא? הנוהג הזה נשמר גם עם עלייתן לאוויר של תחנות הרדיו הדתיות והחרדיות. בערוץ 7, למשל, נהגו כך במשך ימי הספירה ובתקופת בין המצרים (בתשעת הימים שבתה התחנה לחלוטין, והזמן נוצל לעבודת תחזוקה באניית השידור), וגם תחנות הרדיו הפיראטיות המזוהות עם ש"ס ניגנו מוזיקה שקטה בספירת העומר. בשנים האחרונות, כאמור, פורחת תעשיית המוזיקה הווקאלית. תחנות חרדיות כמו רדיו קול חי והערוצים הפיראטים מקבלות על עצמן את הפסיקות המחמירות בעניין מבלי להתנזר לחלוטין מהשמעת שירים, והנה לכם נמשל קלאסי למשל הביצה והתרנגולת.

 

דוד חכם, שדרן רדיו "קול האמת" מספר כי הרב עובדיה יוסף התיר השמעת מוזיקה שקטה בימי ספירת העומר כדי שהמאזינים לא יברחו לתחנות אחרות. עם זאת, רק בתכניות מסוימות מושמעת מוזיקה רגילה, כשבמהלך רוב היום משודרים בימים אלו בעיקר תכניות מלל ומעט מוזיקה ווקאלית. "בעבר פנו התחנות הפיראטיות בעיקר לחוזרים בתשובה, ולכן השמענו מוזיקה רגילה" אומר חכם, "היום התחנות מקובעות יותר סביב הציבור הספרדי-חרדי החזק שלא נוהג כך בימי הספירה. אפשר להסתדר גם בלי זה".

 

קול חי: רק מוזיקה ווקאלית

ברדיו קול חי הלכו רחוק יותר, ובעניין הזה הם מחמירים עוד יותר מ"ערוצי הקודש" הפיראטיים. בשנתיים האחרונות השמיעו שם מוזיקה ווקאלית בלבד במשך כל התקופה, ובתחנה שמשדרת רצועות מוזיקה לאורך כל היום מדובר בהחלטה לא פשוטה.

 

המנכ"ל, עידו ליבוביץ', אומר כי מטרת התחנה היא להוציא שידור איכותי המתאים במאת האחוזים לקהל היעד. "אנחנו מכירים את המאזינים, מקבלים אלפי תגובות לכל תכנית, עושים סקרי שוק, וכמובן שמתייעצים גם עם רבנים, והחלטנו גם השנה לשדר בתקפות ספירת העומר מוזיקה ווקאלית בלבד" אמר ליבוביץ', והבטיח להוסיף תכנים התואמים את רוח הימים, על חשבון רצועות המוזיקה. לדבריו, כל הרבנים התירו שידור פרסומות ואותות תחנה, גם שאינן ווקאליות, ורק "מוזיקה לשמה" היא שאסורה.

 

משה כהן, מפיק בתעשיית המוזיקה החסידית, אומר כי מדובר במהלך מתבקש, משום שעד שהתחילו להקליט שירים בגרסאות ווקאליות לא שמעו כלל מוזיקה בבתים החרדיים בימי הספירה. ולמה לעבוד על דיסק שיישב כמעט כל השנה בבוידעם? "קשה להתפרנס מזה", מודה כהן. "מדובר במקהלה גדולה מאוד ובשעות אולפן רבות, אבל בדרך כלל מחזירים כבר באותה שנה את ההשקעה, ובשנים שלאחריה גם מתחילים קצת להרוויח".

 

לשאלה האם השימוש שעושות תחנות הרדיו במוזיקה תורם לאמנים אין לכהן תשובה ברורה: "מצד אחד אנשים לא צריכים לקנות את הדיסקים, ומצד שני זה בהחלט מהווה מקדם מכירות".

 

למפיק אחר בתעשייה יש דעה ברורה יותר בנושא: "המוזיקה המשודרת בימים אלה ברדיו קול חי מעוררת מרמור בקרב מאזיני התחנה". לדבריו מדובר בכניעה לגורמים חרדיים קיצוניים ש"מרחיקים את הציבור הדתי לאומי כולו וגם את הציבור החרדי שומר ההלכה שאינו קיצוני". עוד הוא אמר: "אני לא מבין מדוע למה אי אפשר לנהוג כפי שהיה במשך כל השנים – השמעת מוזיקה שקטה כל התקופה, ובימי תשעת הימים - ללא כלי שיר".

 

המאזינים בורחים לגל"צ

גם בקרב המאזינים חלוקות הדעות. לצד אלה שמברכים על אימוץ הדעה המחמירה, מודים אחרים כי המוזיקה המושמעת בימים אלה מבריחה אותם למקומות אחרים על הסקאלה. "בימי הספירה אני עובר לגלי צה"ל או לרשת ב'" אומר דוד, חרדי שמאזין בדרך כלל לרדיו קול חי. "השירים הווקאלים נחמדים כשהם מנוגנים כמה דקות, אבל כשמדובר בשתי תקופות ממושכת של שלושה שבועות כל אחת - זה פשוט בלתי נסבל".

 

המאזין המאוכזב אומר שהשירים הווקאלים קופצניים ושמחים ברובם, כך שגם בלי כלי נגינה – רוח השיר היא של שמחה. "אני שואל הלכתית: האם לא ראוי לשדר מוזיקה אחרת, שמשדרת רגש או תפילה?".

 

ומה אומרים הרבנים? מביתו של הרב יוסף שלום אלישיב מסרו כי הפוסק הליטאי התיר רק מוזיקה ווקאלית, וב"קול האמת", כאמור, מחזיקים בפסק של הרב עובדיה יוסף המקל בעניין. גם לדעת הרב דוד לאו, רב העיר מודיעין המגיש פינות הלכה ב"קול חי", מדובר בחומרה מיותרת. "הרב משה פיינשטיין פסק בארה"ב שאין לשמוע מוזיקה כלל, גם במהלך כל השנה, בגלל חורבן בית המקדש, ויש שמבקשים לפסוק כך לפחות בימי הספירה, בהם נוהגים מנהגי אבלות" הוא מסביר. "לדעתי בימי בין המצרים אכן יש לנהוג כך, אך לא בימי ספירת העומר, שבהם דיני האבלות קלים יותר גם בעניינים אחרים כמו רחצה בים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוברים לגלגל"צ?
צילום: סי די בנק
עדי רן והרשטיק. יחכו עד שבועות?
שיבי קלר. להשמיע?
עטיפת הדיסק
מומלצים