77%: חובה לבקר במחנות ההשמדה בפולין
צפירת דומיה או לימוד משניות? תוכניות טלוויזיה או טקס זיכרון? ומה אנחנו חושבים על ביקור במחנות ההשמדה? סקר ynet-גשר על הדרכים שלנו לזכור את השואה
הצפירה שתישמע מחר בבוקר יום השואה תעורר כבכל שנה מחדש את הדיון: החרדים יטענו ל"מנהג גויים" ויתעלמו ממנה, הציבור החילוני יתפוס זאת כחוסר התחשבות וחילול זכר הנספים, והתמונות בעיתונות על החרדי התורן שנתפס על חם במאה שערים רק יוסיפו שמן למדורה. האמנם?
הסקר השבועי של ynet יהדות וגשר מציג יום שואה של אחדות: רוב החרדים יעמדו במקום וילמדו משניות, החילוניים ייזכרו באמצעות הטלויזיה, הדתיים ישתתפו בטקסי זיכרון, וכולם מסכימים: ביקור במחנות ההשמדה הוא חוויית חובה. הסקר נערך על-ידי מכון "מותגים" בקרב 500 נשאלים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.
בתשובה לשאלה "האם תעמדו בצפירה ביום השואה?" השיבו בחיוב 94% מהנשאלים. בקרב הדתיים, המסורתיים והחילונים מדובר בנתונים חד משמעיים (94%-98%), אך גם בציבור החרדי יהיה רוב ברור (65%) שיישר קו בנושא הרגיש. עם זאת, אחוז לא מבוטל מהם (35%) אמרו כי יתעלמו מהצפירה.
עומדים בצפירה (צילום: איי.אף.פי)
הכל מסכימים כי דקת הדומיה היא אקט סמלי בלבד לזכר הנספים. ומה יעורר בנו את הזיכרון? 80% מהציבור ייעזרו בתכנים שישודרו ברדיו ובטלויזיה כדי להזכר – חילונים, מסורתיים ודתיים, אך רק 29% מהחרדים. לעומת זאת, לימוד משניות לעילוי נשמות הקרבנות יהיה נפוץ מאוד בקרב החרדים והדתיים (76% ו-61% בהתאמה), אך רק 35% בכלל הנשאלים ינהגו כך. גם אצל המסורתיים (35%) והחילוניים (22%) יהיה מי שיבחר בביטוי התורני לציון יום השואה.
טקסי הזיכרון שיתקיימו לאורך כל היום יימשכו אליהם קהל רב, ובסך הכל השיבו 60% מהנשאלים כי ישתתפו בטקס אחד לפחות. הדתיים ילכו יותר (76%), המסורתיים והחילוניים קצת פחות (64% ו-60% בהתאמה), וגם כאן קשה יהיה למצוא את החרדים - רק 21% מהם יציין כך את היום.
הביקורים במחנות ההשמדה בפולין כבר אינם נחלת התלמידים בלבד. הדבר מקבל ביטוי גם בדעת הקהל, כש-77% מהישראלים סבורים כי ביקור באתר הוא חוויית חובה לכל יהודי. גם בפילוח להגדרות דתיות מסכימים כך כולם – 82% מהחילוניים, 80% מהמסורתיים, 61% מהדתיים ו-62% מהחרדים). עם זאת, 18% מהנשאלים אמרו כי הם חוששים שביקור בפולין יהיה טראומתי מדי עבורם. הדתיים חוששים מכך יותר (38%) - החילוניים פחות (11%).
למרות החשיבות הרבה שהם מייחסים לביקור במחנות ההשמדה, אומרים רק 16% מהנשאלים כי אכן יצאו במסע לגיא ההריגה בפולין. 39% מהנשאלים השיבו כי טרם ביקרו במקום והם לא מתכוונים לעשות זאת בשנתיים הקרובות, לעומת 32% שמתכננים ביקור קרוב. 12% היו שם בעבר ולא ייסעו שוב בשנתיים הקרובות, ורק 3% היו בפולין ויחזרו לשם בתוך שנתיים.
מניתוח להגדרות דתיות עולה כי 50% מהדתיים והחרדים לא ביקרו במחנות ההשמדה מעולם, ולא יעשו זאת בקרוב.
שושי בקר, מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, אומרת כי הצורך בחיבור לזיכרון ולגורל היהודי על ידי טקסים, סמלים וסיפור משותף ובמעמד הקהילה, חזקים ביותר אצל חילוניים ומסורתיים ובמיוחד בצבור הדתי. לדבריה, "סמלים ודרכי זיכרון משותפים הם אמצעים לקרוב בין חלקי העם, להפחתת המתח והניכור ולחוסן הלאומי והחברתי".
עוד אומרת בקר כי היא מודאגת מהאזרחים שלא עומדים בצפירה, משום שהם מעוררים תחושת אנטגוניזם, חוסר כבוד ופגיעה בחברה היהודית והישראלית. "השואה הייתה אסון לאומי שפגע בכל יהודי באשר הוא, והשקפתו והגדרתו הדתית לא הייתה רלוונטית". היא קוראת לציבור לנהוג בכבוד ובהתחשבות בערכי הרוב, "גם כשהאווירה הציבורית אינה תואמת את השקפתו".