הדרך אל הילד: שאלות ותשובות על פריון
מה זה גופיף צהוב, האם יש סיכון בעוברים מוקפאים, למה מחליפים הורמונים ואיך (אם בכלל) אורגזמה קשורה לכל זה. פרופסור זאב שוהם ענה על שאלות גולשים בפורום לאשה
טיפולי פריון עלולים להיות מלחיצים ולעורר הרבה שאלות. במסגרת שיתוף הפעולה של "לאשה" עם הפורומים הרפואיים, התארח בפורום שלנו פרופ' זאב שוהם, מומחה לטיפולי פריון, וענה על שאלותיכם. לפניכם מבחר מהשאלות שהעסיקו אתכם, והתשובות שנתן לכם פרופ' שוהם.
מה דעתך על האגדה העממית המספרת שכשאשה מגיעה לאורגזמה לפני הגבר מין היילוד יהיה זכר, ואם הגבר מגיע לאורגזמה לפני האישה מין היילוד יהיה נקבה?
לא ניתן היום, בטכניקות הקיימות, לקבוע מראש את מין היילוד. האפשרות קיימת רק במסגרת ביצוע הפריה חוץ גופית והנושא אסור עפ"י חוק אלא אם כן ישנה הוראה רפואית הקשורה למניעת מחלות גנטיות.
אני בת 38, רוצה להכנס להריון בשנים הקרובות, אך מרגישה לא מוכנה עדיין. עד איזה גיל אפשר להכנס להריון ללא בעיה או סיכון?
חשוב הוא שתכנסי להיריון כשתהיי בשלה לכך. באופן כללי, יכולת הפוריות יורדת החל מגיל 37, שכיחות הלידות מעל גיל 42 היא 8 אחוזים ובטיפולי פוריות אין היריונות מעל גיל 44 אלא בתרומת ביצית. חשוב שמידע זה יהיה לפנייך כשאת מקבלת את ההחלטות בנושא.
אני ואישתי מנסים כבר ארבעה חודשים להיכנס להריון אך ללא הצלחה. האם עלינו לפנות לרופא ולהתחיל איזה שהוא טיפול?
אם מדובר בגיל אישה מעל 36 עם מחזור לא סדיר, הייתי ממליץ לה לפנות לרופא נשים לתחילת הבירור, המתחיל, בכל מקרה, בבדיקת זרע. באופן כללי, אצל בני זוג צעירים, מומלץ להמתין שנה לפני תחילת בירור.
לאחר 10 שנים, הפסקתי לקחת גלולות. עברו מאז למעלה מארבעה חודשים ולא קיבלתי מחזור. רופאת הנשים נתנה לי כדורים בשם "פרוגילוטון". עבר שבוע מאז נטלתי את הכדורים והמחזור לא מגיע. מה עליי לעשות?
קורה שהמחזור מאחר לאחר סיום נטילת גלולות וזה נובע כתוצאה מהפרעה בביוץ. המערכת חוזרת לתפקוד נורמלי גם ללא טיפול. לא נראה לי שיש לך מה לדאוג. פרוגילוטון הוא אכן אחד הטיפולים שניתנים בנושא.
הפריות חוץ גופיות
מה ההשלכות של הפריה מעוברים מוקפאים? האם הסיכון למומים גבוה יותר בהפריה כזו?
על סמך הניסיון הקיים אין שכיחות גדולה יותר של מומים בהפריה מעוברים מוקפאים. האינפורמציה קיימת לגבי עוברים שהוקפאו לזמן של עד 10 שנים.
האם ניתן לבצע בדיקה לאיכות הביציות?
באופן כללי ניתן לבדוק ביציות רק במסגרת הפריה חוץ גופית.
מה ההבדל בין IVF רגיל, ל-IVF בשיטה טבעית ?
הפרייה חוץ גופית היא תהליך שבו מפרים את הביצית עם הזרע בתנאי מעבדה, ולכן היא לא קיימת באופן טבעי.
בן זוגי ואני עברנו כשמונה טיפולי הפריה שלא הצליחו, וכעת הומלץ לנו על החזרה לדופן הרחם בהרדמה. מהם הסיכונים הכרוכים בכך?
על סמך הידוע והמקובל בספרות הרפואית, דרך זו אינה מבטיחה הצלחה גדולה יותר מהחזרת עוברים רגילה. לדעתי עליכם להתייעץ עם הרופא המטפל ולבדוק האם ישנם גורמים נוספים שתורמים לחוסר ההצלחה ואולי יש מקום לטפל בהם.
אני בת 26, נשאית של X שביר (60 חזרות), פוליציסטית, ובן זוגי סובל מבעיית זרע קלה. עברנו הזרעות, ובהזרעה השניה נקלטתי אך לצערי הסתבר שזהו הריון מחוץ לרחם, וקיבלתי זריקה כימותרפית. מה זמן ההמתנה המומלץ עד שנוכל לנסות שוב? בנוסף, האם קיימת אפשרות לעשות IVF ולהחזיר רק עוברים "בריאים" (בלי X שביר) על מנת להמנע ממי שפיר שעלולים לסכן את ההריון?
זמן המתנה רצוי הוא בין חודשיים לשלושה. ביצוע אבחנה לפני החזרת העובר יכולה לפגוע בעובר, אולם ניתן לעשות זאת במקרים ייחודיים. הסיכוי להפלה לאחר ניקור מ- שפיר הוא אחד ל-300 (יחסית קטן).
טיפולי פריון: הזרעות, בדיקות והורמונים
שמונה ימים לאחר הזרעה קיבלתי מחזור. נאמר לי שזו בעיה של גופיף צהוב. מהו גופיף צהוב ואיך מטפלים בבעיה?
גופיף צהוב הוא הזקיק לאחר הביוץ, כאשר הוא משנה את פעילותו ההורמונלית ומתחיל להפריש פרוגסטרון. פעילות לא תקינה של הגופיף הצהוב יכולה להוות בעיה בכניסה להריון וסיבה להפלה מוקדמת. באופן כללי, בטיפולי הפריית מבחנה נשים מקבלות טיפול תומך ע"י פרוגסטרון בגלל בעיות בגופיף הצהוב.
אני בת 37, מנסה להכנס להריון כבר 7 חודשים באופן טבעי. יש לי רחם אחורי, והרופא שלי מציע לבצע צילום רחם ולאחריו הזרעה. הבנתי שהצילום מאד כואב ושכדאי לבצע הזרעה בגלל מבנה הרחם. מה דעתך?
ראשית, ביצוע צילום רחם בשיטת הקטטר והבלון אינה צריכה לגרום לכאבים. שנית, רחם אחורי בלבד אינו הוראה לביצוע צילום רחם. שלישית, בגלל המבנה האנטומי רצוי לאחר קיום היחסים לשכבר מספר דקות על הבטן.
מדוע מחליפים את סוגי ההורמונים במהלך הטיפול (לדוגמא: ממונוגון למנופור)? האם יש הבדל באיכותם? האם יש להם השפעה שונה על איכות הביציות? איך שומרים על משקל תקין במהלך הטיפול (קיימת תחושה בצקתית בבטן, נפיחות, גזים)?
באופן כללי, ההורמונים, שנקראים גונטוטרופינים, מופקים משתן של נשים בגיל המעבר או במסגרת הנדסה גנטית. השמות השונים הם לתכשירים הורמונליים זהים המיוצרים על ידי חברות שונות. אחת מתופעות הלוואי של הטיפול ההורמונלי היא יצירה מוגברת של ההורומונים אסטרוגן ופרוגסטרון ע"י השחלה. שניהם גורמים לאגירת נוזלים מוגברת ומכך נובעת העלייה במשקל.
אני בת 29, לאחר שתי גרידות בהריונות שנקלטו עם כדורי איקקלומין. האם כדאי לקחת שוב כדורי איקקלומין, או שיש בכך סיכון?
ראשית, כדאי לעבור בירור מלא להפלות חוזרות. שנית, הסיכון היחיד בלקיחת אקקלומין הוא קרוב לוודאי היריון מרובה עוברים. שכיחות תאומים היא פי 5 מאשר באוכלוסייה הכללית ללא טיפול.
טרום טיפולים: מצבים, חששות, תהיות
אני סובלת מאנדומטריוזיס (מחלה הקשורה ברירית הרחם) ומהידבקויות באיזורים שונים בגוף (בחצוצרות, בשחלות, במעי). הרופא שלי אמר שאוכל להיכנס להריון טבעי, אך זה לא קורה. האם יטפלו בי בהזרעה או בהפריה?
אנדומטריוזיס גורמת לאי פוריות בשני מנגנונים - יצירת הידבקויות והשפעה לא ברורה על הביציות. מאחר שאת מציינת שהיו לך הידבקויות קשות באזור האגן, דבר שבד"כ חוזר על עצמו, אני חושב שכדאי לך לעבור הפריה חוץ גופית.
אני בת 29 וסובלת משחלות פוליציסטיות. האם זה עלול למנוע ממני להיכנס להריון בעתיד?
שחלות פוליסצטיות דורשות טיפול הורמונלי על מנת להיכנס להיריון. הטיפול הוא פשוט, סיכויי ההצלחה הם גדולים ואין לך מה לדאוג.
בילדותי עברתי ניתוח אשכים תמירים. בבדיקות זרע פלטתי זרעים בודדים אם בכלל. מה הסיכויים שלי ושל זוגתי להרות? איך מתבצע התהליך?
במקרה כשלך, הדרך להרות היא בהפריית מבחנה. עליך לפנות לרופא המטפל על מנת לפתוח בהליך הנכון.
- השבוע בסדרת הפריון הגדולה של עתון לאשה: "אולי עדיף מוקדם?" - שתי נשים שילדו בגיל צעיר עושות חשבון נפש.
- ואצלנו באתר: הקליקו כאן
למצגת העוקבת אחרי שלב הבדיקות והאבחון לקראת טיפולי פוריות. אפשר לקרוא ואפשר גם להדפיס