שתף קטע נבחר

 

"המתנחלים" הקנדים מבססים ריבונות בקוטב

משלחת של צבא קנדה נשלחה לקוטב הצפוני במסגרת ניסיונות המדינה לבסס את ריבונותה על האוקיינוס הארקטי ועל 36 אלף האיים שבתחומו. ארה"ב מסרבת להכיר בתביעות שכנתה על השטח העצום, שטומן בחובו אוצרות טבע רבים. ראש ממשלת קנדה: "אנו מקבלים את הוראותינו מהעם הקנדי, ולא מוושינגטון"

חיילי צבא קנדה נשלחו למסע מפרך בקוטב הצפוני בניסיון לבסס את ריבונות ארצם בשטחים הנרחבים והשנויים במחלוקת. העיתון האמריקני "וושינגטון טיימס" דיווח כי הצוות, שכלל חיילי מילואים אסקימואים, נאלץ לפלס את דרכו בשלג ובקרח במשך 17 יום במטרה להראות נוכחות קנדית בצפון כדור הארץ.

 

קנדה נוקטת בקו תקיף בכל הנוגע לריבונותה על האוקיינוס הארקטי ועל 36,500 האיים המשתרעים על פני שטח עצום המגיע עד לקוטב הצפוני. חלק מהאיים קטנים יותר מגודלו של בן אדם, בעוד שישנם איים אחרים, כמו האי באפין, המשתווים בגודלם לצרפת.

 

שליטתה של קנדה בשטחים העצומים שבצפון לא הטרידה את מנוחתה של אף מדינה במשך שנים. אולם רק בשנים האחרונות התגלה כי איים רבים, שנתפסו בעבר כשממה קפואה, טומנים בחובם אוצרות טבע רבים: זהב, יהלומים, נפט ונתיב ימי המקשר את האוקיינוס השקט והאטלנטי.


משלחת קנדית בקוטב הצפוני, אפריל 2005 (צילום ארכיון: איי.פי)

 

בראשית שנות ה-70 ניסה נשיא ארה"ב דאז, ריצ'רד ניקסון, להוכיח לקנדה כי הוא אינו זקוק לאישורהּ כדי לשלוח אוניות דרך האוקיינוס הארקטי. ניסיון זה כשל לאחר שהספינות האמריקניות לא עמדו בדרך החתחתים, המלאה בקרחונים ובפגעי טבע שונים. ספינות קנדיות מיוחדות המסוגלות לשוט בין קרחונים הוזעקו לבסוף כדי לחלץ את ידידיהם הדרומים.

 

ארה"ב ניסתה את מזלה גם בשנות ה-80, וספינות אמריקניות אחרות, יותר חדישות, נשלחו לחצות את האוקיינוס בתמיכת הנשיא דאז, רונלד רייגן, ומבלי שהתקבל אישור מהרשויות בקנדה. במקרה זה צלחו הספינות האמריקניות את המים הקפואים, אולם התקרית עוררה זעם רב בקנדה. הלחץ הפוליטי גרם לרייגן לסגת מתוכניתו, והשקט שב אל הקוטב.

 

"ארה"ב לא מכירה בתביעות הקנדיות"

מאז, הנוכחות הקנדית כמעט שאינה מורגשת באוקיינוס הארקטי. ראש ממשלת קנדה הנוכחי, סטיבן הרפר, הבטיח במהלך קמפיין הבחירות שלו כי ישקיע ארבעה מיליארד דולרים בביסוס ריבונות ארצו באוקיינוס הצפוני. זאת, באמצעות ספינות צבאיות חדשות ופרויקטים נוספים.

 

שגריר ארה"ב באוטווה, דיוויד ווילקנס, הצהיר לאחר בחירתו של הרפר כי וושינגטון מתנגדת להשקעה קנדית באוקיינוס הארקטי מפני ש"הממשל האמריקני לא מכיר בתביעותיה של קנדה במימי האוקיינוס הזה". לדבריו, "רוב המדינות בעולם אינן מכירות בתביעות הללו".

 

הרפר, שספג ביקורת קשה בארצו בשל קרבתו לנשיא האמריקני ג'ורג' בוש, אמר אז כי "ארה"ב מגנה על ריבונותה וממשלת קנדה, מצדה, מתכוונת להגן על ריבונותה שלה. אנו מקבלים את הוראותינו מהעם הקנדי, ולא מהשגריר האמריקני".

 

כאמור, כוח המשימה של צבא קנדה יצא החודש למסע באיים הארקטיים וסקר את השטח באופנועי שלג. גולת הכותרת של המסע, שכונתה בשפת האסקימואים "נוּנַלִיבוּט" (הארץ שלנו), התממשה עם הגעת הצוות לנקודה הצפונית באָלֶרט, שם הונף הדגל הקנדי, שעליו מתנוסס עלה המייפל, כסמל לבעלות על הקרח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הרפר. מקבל הוראות רק מקנדים
צילום: רויטרס
בוש. לא מכיר בתביעות קנדה
צילום: איי פי
דגל קנדה. עלה המייפל מתנוסס בקוטב הצפוני
מומלצים