אתם מנשנשים מול המחשב?
לא טוב. "אכילה תוך כדי עבודה לא הופכת אתכם לעובדים טובים יותר אלא לאנשים בריאים פחות", אומרת הדיאטנית טובה קראוזה, ממומחיות התזונה שלנו במגזין "לאשה", שהתארחה בפורום שלנו. מתקשים לאכול מסודר? סובלים מגזים? הילד לא אוכל מוצרי חלב? ולמה שיחות על אוכל עושות אותנו רעבים? מבחר שאלות ותשובות מהפורום
איך אנחנו אוכלים | איך הגוף עובד | מה אנחנו אוכלים | מה הילדים אוכלים |
- לפעמים אני עובדת שעות ארוכות ללא אוכל, ואז, כשאני מתיישבת לרגע, אני אוכלת מה שיש: עוגיות ומיץ ממותק. כשאני מספיקה לקנות אוכל, אני אוכלת אותו מול המחשב במהירות. עקב כך עליתי במשקל. מה לעשות?
מה עושים? 1. נותנים כבוד לאוכל. עבודה מול המחשב תוך כדי אכילה אינה הופכת אותך לעובדת מסורה יותר אלא לאדם פחות בריא. חשוב לזכור שאנחנו זקוקים לאוכל כדי לתפקד טוב יותר. אם תקדישי את הזמן לארוחות, תהיי יעילה וממוקדת יותר במהלך העבודה.
2. נקודה למחשבה: האם עובדים עמך אנשים שמעשנים? אני משערת שהזמן הדרוש להפסקה של כריך ופרי, למשל, קצר יותר מהזמן שדרוש לעשן סיגריה אחת.
3. תכנני: ערב קודם הכיני לעצמך כריכים, ירקות שטופים (טריק מצויין הוא עגבניות שרי: לא צריך לחתוך, רק לשטוף, לייבש ולארוז), פרי, גביע יוגורט ובקבוק מים. כך לא תיאלצי להסתפק בעוגיות ובמיץ ממותק. כדאי גם להחזיק במשרד קופסה של דגנים כלשהם (כמו ברנפלקס) למקרה ש"נתקעת", ולאכול אותם עם יוגורט או עם חלב.
אני מאמינה שברגע שתפרגני לעצמך קצת זמן ותסדרי את היום שלך כך שתוכלי להכין אוכל ולאכול אותו, תהיי יותר בריאה ובמשקל בריא יותר עבורך.
- אני סטודנטית, לומדת יום לימודים ארוך ואין לי אפשרות לחמם אוכל. האם עליי להמשיך ולאכול סנדוויצ'ים?
את מעלה בעיה שנתקלים בה הרבה אנשים שיוצאים מהבית למשך יום שלם. הייתי ממליצה לך לקחת עמך, בנוסף לכריכים, גם ירקות בקופסה קטנה, פרי או שניים, גביע יוגורט, חטיף אנרגיה או מעט אגוזים. תוכלי לחלק את המזונות הללו על פני היום ולאכול את הארוחה החמה בערב, כשתגיעי הביתה.
- כשאני מכינה לילדים אוכל לביה"ס, אני מוצאת את עצמי מנשנשת פרוסה עם שוקולד, עוגיה, ביס מפרי. אני אוכלת ארוחת בוקר לפני כן, ובכל זאת לא עומדת בפיתוי. מה לעשות?
קיימות כאן שתי אפשרויות: האחת, את עדיין רעבה, ואת זקוקה ל"עוד משהו" כדי לשבוע. השניה, את אוכלת את הנשנושים הללו לא בגלל רעב.
חישבי - איזה צורך מספקים הממתק או הפרי האלה? האם אלו מזונות שאת לא מרשה לעצמך לאכול ולכן את "גונבת"? האם קורה שאת מנשנשת גם במצבים אחרים? אם, למשל, את לא מרשה לעצמך לאכול עוגיות, הייתי ממליצה לך לשלב עוגיה בתפריט היומי שלך וכך העוגיה של הילדים לא תקרוץ לך. אסטרטגיית התמודדות נוספת עם המצב יכולה להיות שינוי מועד הכנת הכריכים מהבוקר לערב. ועצה נוספת: אני ממליצה לך לא לשלוח ממתקים עם הילדים לבית הספר, או לעשות זאת לעיתים רחוקות ככל האפשר.
- מאז גיל 13 אני מכורה לשוקולד. אני בדיאטה מסודרת ומקפידה על פעילות גופנית, והצלחתי לרדת במשקל, אך אני רוצה לרזות עוד. איך נפטרים מבעיית השוקולד?
כמעט אצל כל האנשים שמגדירים את עצמם כ"מכורים לשוקולד" השוקולד ממלא איזשהו תפקיד, שלא קשור לאוכל. אצל אחדים השוקולד מרגיע. אצל אחרים - מנחם. יש כאלו שהשוקולד מפצה אותם על חסך כלשהו, ויש אנשים שבמקום לכעוס או להתרגז או לבכות פשוט אוכלים שוקולד.
הייתי שואלת אותך מה קרה בגיל 13 שמאז השוקולד ממלא אצלך תפקיד רגשי שכזה. אני מאמינה שמתוך הבנת המשמעות של השוקולד בחייך תוכלי למצוא את הפתרון לחיים בריאים יותר.
- האם את חושבת ששלש ארוחות ביום מספיקות?
אנשים רבים מפיקים תועלת רבה מסידור התפריט היומי שלהם בצורה של שלוש ארוחות גדולות ושלוש ארוחות ביניים קטנות (גם פרי יכול להיות ארוחת ביניים), כך שאוכלים כל שלוש שעות לערך. עם זאת, אחרים מסתדרים נהדר עם שלוש ארוחות קצת יותר גדולות, ללא ארוחות ביניים.
אם אין צורך רפואי לאכילה תכופה, כדאי לפעול בצורה הטובה לך ביותר. תוכלי לנסות כך ולנסות אחרת ולראות מה הכי מתאים לך.
- לפעמים אני מריחה אוכל או שמדברים איתי על אוכל, וגם אם לא הייתי רעבה הבטן שלי מתחילה לקרקר. האם זה פסיכולוגי או שזה באמת רעב?
המוח אחראי לתחושת הרעב, השובע והתיאבון. ברגע שמגיע אליו גירוי שקשור לאוכל, הוא עשוי להגיב בהתאם ולהעביר פקודות גם למערכת העיכול (שמת לב שברגע שמריחים חמוצים הפה מתמלא ברוק?). עם זאת, לו היינו אוכלים כל מה שהיה עולה על דעתנו או בכל רגע שהיינו מריחים דבר מה מפתה, היינו בבעיה... ברגע שמתעורר החשק לאכול, חשוב לנסות לבצע את ההפרדה בין רעב פיזיולוגי לרעב שאינו כזה. אם את רעבה - לכי לאכול. אם את לא רעבה - כנראה שמשהו אחר מטריד אותך, והאוכל אינו הפתרון.
- האם בעת המחזור החודשי יש שינוי במשקל?
נשים מושפעות מאוד מההורמונים בגוף, וגם המשקל משתנה בעקבות השינויים ההורמונליים במהלך החודש. בשבוע שלפני קבלת הווסת לא נדיר לראות עליה במשקל של חצי קילו עד קילו וחצי. זו לא השמנה אלא צבירה של נוזלים. עם קבלת הווסת מתחילה ירידה של משקל זה.
- איך אפשר לבודד סוגי מזון ולגלות מה גורם לי לגזים? האם ישנה תוכנית מובנית?
מתי התחלת לסבול מגזים? האם את יכולה להבחין בשינוי באורח החיים שבעקבותיו התחילו להופיע הגזים? כדאי לבדוק איך הוצאת "החשודים העיקריים" מהתפריט יכולה לעזור: ירקות מצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי, לפת, צנון, צנונית, רוקט, עלי חרדל), קטניות (שעועית, אפונה, גרגרי חומוס, עדשים).
אם זה עדיין לא עוזר, אפשר לערוך רישום של כל מה שאת אוכלת במשך היום ואיך את מרגישה. מעקב כזה יכול לעזור לך לראות אם את סובלת יותר בעקבות אכילה של מזונות מסויימים. אפשר גם לבצע "דיאטת אלימינציה" בצורה מסודרת בהדרכת דיאטנית. אם התופעה מפריעה מאוד לחיים התקינים שלך, כדאי גם להתייעץ עם רופא גסטרואנטרולוג.
- האם יש סוגי מזונות שאסור לאכול (משמינים, מזיקים או הורסים דיאטה)?
זוהי הזדמנות נהדרת לנפץ מיתוסים אחת ולתמיד: למעט מצבים של בעיות בריאותיות מסויימות, אין מזון שאסור לאכול. אפשר לאכול הכל, במידה. מובן שלא הייתי ממליצה לכולם לאכול כל יום שקית של 100 גרם סוכריות, אבל אם אוכלים כמה סוכריות פעם בכמה ימים ושאר התזונה טובה ומאוזנת, אין בכך נזק.
האם יש מזון משמין? הכל משמין. רק במים יש אפס קלוריות. מצד שני, הכל לא משמין אם אוכלים במידה. אם אוכלים כמות סבירה של מאכלים עשירים מאוד בקלוריות, וכמות הקלוריות שנכנסת שווה לזו שמוציאים, לא משמינים.
אם יש מזון שהורס לך את הדיאטה, כנראה שהדיאטה שלך צריכה שינוי. דיאטת הרזייה שבאמת עובדת היא אורח חיים בריא שלא כופה עלייך המנעות מוחלטת גם ממזונות שאת אוהבת. ברגע שתדעי שגם אם חרגת ואכלת משהו עתיר קלוריות, עדיין תוכלי בארוחה הבאה לאכול בריא יותר, תביני ששום דבר לא "נהרס".
- האם מומלץ לאכול פחמימות עם חלבונים או להפריד? האם יש לכך השפעה מבחינת פירוק המזון בגוף?
אין שום עדות מדעית לטענה שצריך להפריד מזונות עשירים בפחמימות ממזונות עשירים בחלבון. אפשר ואפילו מומלץ לאכול אותם יחד, כיוון שכך רמת הסוכר בדם עולה לאט יותר מאשר לו היה נאכל המזון העשיר בפחמימות לבדו.
- האם יש ירקות או מזונות אחרים ששורפים קלוריות?
אין מזון שאכילתו גורמת לגוף להוציא יותר אנרגיה מכפי שהוא מספק. נכון שכל מזון גורם לגוף להוציא אנרגיה בתהליך העיכול שלו, אבל מדובר בכמות קטנה יחסית של אנרגיה וודאי שלא כזו שתגרום להרזייה (אחרת לא היתה מגיפת השמנה בעולם...).
- האם את חושבת שקמח לבן זה רע? האם את יכולה להסביר למה? האם יש לך טיפים לגמילה מפחמימות?
אני מתנגדת לתפיסה שיש מזונות "רעים" ומזונות "טובים". יש מזונות בריאים יותר ויש מזונות בריאים פחות. גרגר החיטה הוא זרע והוא מכיל את הנבט שעשיר בוויטמינים ובמינרלים, ולו קליפה דקה עשירה בסיבים ומחסן של עמילן. בתהליך הייצור של הקמח הלבן, מרחיקים את הנבט והסיבים ונשארים כמעט רק עם העמילן. לכן קמח לבן דל בסיבים, בוויטמינים ובמינרלים. מסיבה זו, מוצרים מקמח לבן מזינים פחות לעומת מוצרים מקמח שהופק על ידי טחינה של גרגר החיטה בשלמותו.
פחמימות צריכות להיות חלק בלתי נפרד מהתזונה שלנו. המקורות המומלצים לפחמימות הם דגנים מלאים וקמח מלא, קטניות ופירות. המקורות שפחות מומלצים לפחמימות הם דברי מתיקה ומאפים מתוקים. אני ממליצה לך לצרוך יותר מהקבוצה הראשונה ופחות מהשניה, כיוון שהמוצרים מהקבוצה השניה פחות מזינים, מעלים ומורידים במהירות את רמת הסוכר בדם, ומותירים אותך רעבה וכמהה לעוד דברי מתיקה.
- שמעתי שלאומגה 3 ולאספירין אותה תכונה של דילול דם ולכן אסור לקחת את שניהם. האם זה נכון? ואם כן, מה עדיף לאשה בת 65 לקחת?
מכיוון שלתוספי אומגה-3 יש תכונה של הפחתת קרישיות הדם, אכן קיים חשש שנטילת נוגדי קרישה במקביל עלולה להיות בעייתית, במיוחד בגיל המבוגר. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל בקשר לכך. בינתיים, תוכלי לצרוך אומגה-3 באמצעות אכילת דגים - סלמון, סול והליבוט, או לברק, מוסר ופורל שגדלו כדגי בריכה בבריכות שבפיקוח מועצת הדגים. מומלצות 2 מנות בשבוע.
- בני בן שנתיים וחצי ולא אוכל ביצים, עוף ובשר. מה עליי לעשות?
ביצים ובשר מספקים חלבון, ברזל, אבץ, ויטמין B12 ועוד. החדשות הטובות הן שאפשר לשלב ביצים במאכלים שונים שבנך ודאי יאהב כמו עוגות או פשטידות. אם בנך אוכל כמות מספקת של מוצרי חלב, אין מקום לדאגה. עם זאת, אם הוא נמנע מבשר כבר לאורך תקופה ממושכת, כדאי להתייעץ עם רופא/ת הילדים לגבי בדיקת דם (ספירת דם) לשלילת אנמיה ולשקול מתן תוספי ברזל בהתאם.
- בני, בן 4 וחצי, לא מוכן לאכול גבינה ולא יוגורט, ואפילו "מילקי" הוא לא באמת אוהב. מה שכן, הוא שותה כחצי כוס חלב ביום. האם זה מספיק? האם יש לך רעיונות איך לשלב יותר מוצרי חלב בתפריט?
כמות הסידן המומלצת לגילאי 4 עד 8 עומדת על 800 מיליגרם ליום, שהם כארבע כוסות חלב לא מועשר או שתי כוסות חלב מועשר בסידן (את השאר יקבל מהמים ומשאר המזונות שהוא צורך).
אפשר לנסות להציע מוצרי חלב בדרכים הבאות:
1. שייק של חלב עם פירות (בתקווה שיאכל כמות גדולה יותר), כמו בננה עם חלב או מלון מרוסקים בבלנדר ידני.
2. פיצה ביתית, טוסט, פנקייק (הבלילה מכילה חלב), חביתה עם חלב או פשטידה שמכילה גבינה, ואפילו גלידות חלביות מועשרות בסידן.
3. אפשר גם להגביר את צריכת הסידן בעזרת מזונות עשירים בסידן שאינם ממקור חלבי: כרוב, כרובית, ברוקולי, תאנים יבשות, תפוזים, שעועית לבנה, וגם שעועית צהובה וירוקה, ואפילו אבקת חרובים.
אם למרות הכל אין שינוי, מומלץ לפנות לדיאטנית כדי לבצע הערכה של כמות הסידן שהוא צורך ביום.